onsdag 15 april 2009

Upptäckarglädje

När man ibland upptäcker något nytt och roligt, blir man glad in i själen. I morse upptäckte jag att vitsipporna ockuperat mitt nerklippta syrenbuskage. Äldste sonen jämnade syrenerna med marken förra året. Nu håller de på att växa till sig igen, men under tiden kan vi njuta av de små vitsipporna. Och på det lilla "berget" bakom min trädgårdsdamm har kungsängsliljorna tittat opp. Varje dag upptäcker man något nytt.

Idag var det många av mina elever i sexan som drabbades av upptäckarglädje. Vi jobbade med kvadrattal, kvadratrötter och Pythagoras sats på mattelektionen. Visst fanns det de som till en början sa att de inte fattade ett smack. Men det var flera som kastade sig över uppgifterna. En tjej ville inte ta rast. Hon ville sitta inne på rasten och lösa problem med Pythagoras sats. Hon hör till de duktiga eleverna i klassen, som vi ibland har så svårt att hinna med. Det är eleverna i svårigheter som vi med rätta ger mycket hjälp. Men de duktiga behöver också något att bita i. För det mesta ger vi kanske dem lite svårare uppgifter i några häften eller böcker, men de behöver också genomgångar och samtal med en pedagog som kan utmana dem och hjälpa dem vidare i sina tankar. Hur gick det då med dem som inte fattade ett smack? Jo, de jobbade med uppgifterna och jag rusade som vanligt runt och hjälpte så många som jag hann med. Det var ganska många "aha" så idag var det roligt att vara mattelärare.

Finns det då något nytt i en gammal mossig bok som bibeln? Ja, jag upptäcker ständigt nya saker. Det har förstås funnits där hela tiden, men jag har inte sett det förut. I Johannesevangeliet hittar vi Nikodemus, en lärd man som tillhörde de ledande judarna. Han fattade ingenting, när Jesus sa att han måste bli född på nytt. Hur ska det gå till, undrade han. Man kan ju inte komma in mammas livmoder igen. Jesus använder här ett dubbeltydigt uttryck. "Född på nytt" kan också översättas "född uppifrån" dvs. född av Gud. Han ville säga att det inte räcker att födas till den här världen. Vi behöver också födas in i himmelriket. Ingen av oss har valt att bli födda till den här världen. En dag hamnade vi här och det fanns människor som tog hand om oss. Men när det gäller att födas in i himmelriket så har vi ett val. Vi kan välja att bli födda på nytt. Det har inget med reinkarnation att göra. Den som lever i himmelriket lever det parallellt med livet i den här världen. Vi är barn av två världar och det finns så mycket att utforska och upptäcka i båda.

"Jesus svarade: Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." (Joh 3:3)

4 kommentarer:

 1. Trädgårdsdamm... en dröm... kan du inte ta en bild och lägga in.
  Jag hade prao från åttan härom veckan. Han introducerade ekvationer och algebra. alla i klassen var intresserade....Och visst är det roligt när de "duktiga" får nå´t att birta i!

  SvaraRadera
 2. Visst, kan jag lägga ut en bild. Jag funderade på det igår men det var mörkt när jag skrev. Vi skapade dammen förra året så rabatterna har inte hunnit bli så frodiga. Dessutom har inte så mycket kommit upp än. Jag har en näckros och den ser ut att ha klarat vintern. Jag kan se blad på bottnen.

  Har just nu haft matte sexan igen. De ville fortsätta med Pythagoras, men vi löste problem i stället. Det var halvklass och då hinner man med att hjälpa lite fler. De löste uppgifterna själva först och sedan pratade de ihop sig och fortsatte i mindre grupper som jag lottade ihop. kan rekommendera ett kopieringsunderlag som heter 32 rika problem i matematik av Maria Larsson. Finns på Liber. En annan bra bok som handlar om detta är Hagland, K. Hedrén, R. & Taflin, E. Har den senare som kurslitteratur. Efter lunch ska jag ha den andra halvan av klassen. Ska bli kul att se hur de tacklar problemet "Smått och gott".
  Rika matematiska problem också på Liber.

  SvaraRadera
 3. Blev lite rörigt på slutet av kommentaren. Boken ska vara Hagland, K. Hedrén, R. & Taflin, E. Rika matematiska problem också på Liber.

  SvaraRadera
 4. TAck - ska se till att beställa de 32 problemen.

  SvaraRadera