tisdag 7 april 2009

Vita tisdagNu har vi kommit till vita tisdag. Jag vet inte varför den kallas så. Men vitt är fint på många ....brudklänningar, vid konfirmation. Vitt är ofta en festfärg. I Frälsarkransen representerar den vita pärlan uppståndelsen. Men nu går vi händelserna i förväg. Vi sparar det till påskdagen.


Min hund är vit. Det kan man se på alla mina kläder. Hur mycket man än borstar och rollar dem, så finns det alltid något hårstrå kvar. Han kallas Takko och är en Parson Russell terrier. Jag har haft honom i 3,5 år. Det är han som ser till så att jag kommer ut i skogen varje dag. Det är också han som blir gladast när jag varit borta och kommer hem igen.


Alla vill vi väl vara omtyckta och behövda. Om man skaffar hund blir man omtyckt och man får någon som behöver en. Det är inte på samma sätt som men katterna. Vi har flera katter också. Just nu ser jag den minsta av dem klättra upp i ett träd utanför fönstret. Hon jagar en fågel, men den klarade sig genom att flyga iväg. Katterna kan klara sig själva flera dagar om man ska resa bort, men det gör inte hunden. Nu har vi alltid någon som tittar till katterna, om vi skulle resa bort allihop. men katterna är inte lika beroende av oss som hunden är. De blir inte heller lika glada när vi kommer hem. De är tillgivna och visar att de gillar oss, men katter är självständiga djur som man inte kan tämja och kontrollera som man kan med en hund.


Vi människor kan också bete oss som katter och hundar. En del är självständiga och svåra att bestämma över. Andra har lättare att anpassa sig och kan låta någon annan ta kommandot ibland. Det finns alltid båda ytterligheterna. En del tar självständigheten så långt att de alltid måste hävda sig själva och sin egen åsikt. Andra ger alltid med sig och hävdar aldrig en egen åsikt. Som vanligt är det väl en sund blandning som är bäst... att ha en egen åsikt och att veta när man ska hålla fast vid den eller när man gör bäst i att ge sig. Den som har en bra självkänsla kan stå tillbaka och låta andra få komma fram utan att känna sig mindre värd. Att alltid framhäva sig själv kan väl tyda på en dålig självkänsla. Men är man trygg i sig själv och vem man är kan man ta rätt mycket skit innan man tar stryk.


2 kommentarer:

  1. Du är så klok, så klok!Håller med dej fullständigt om självkänslan, samtidigt som jag tror att man måste ha bra självkänsla för att våga ta mer eller mindre livsavgöranade steg - att våga se om vingarna bär....

    SvaraRadera
  2. Det är sant. Desto viktigare att lyfta varandra så att vi vågar språnget. Det är så med tron också. Det handlar mer om att vilja och våga än att kunna och förstå.

    SvaraRadera