måndag 27 april 2009

Damen vid dammen

För ett tag sedan lovade jag bilder från min trädgårdsdamm. Här är några bilder och iakttagelser från damen vid dammen, alltså från mig.Under flera år drömde jag om en damm i vår trädgård. Så för två år sedan skulle vi anlita någon som hade en liten grävmaskin för att utföra grävningar på gården. Då passade vi på att gräva ett stort hål där dammen skulle vara. Förra året gjorde vi i ordning den. Vi grävde och jämnade till botten, lade ut dammduken och förankrade den med stenar. Sedan fyllde vi på vatten. Men jobbet var ju inte slut med det. Jag fortsatte att gräva runt dammen för att kunna plantera mina växter. Jag skapade en sumpzon i ena kanten. Det tog flera veckor. Sen fick växterna fortsätta sitt arbete att fylla ut den kala jorden. På höstkanten var det riktigt frodigt. Nu ser de ganska kalt ut igen. Men det syns att växterna är på väg upp ur jorden för att breda ut sina grönskande blad och underbara blommor.

Redan de första dagarna med vatten i dammen märkte vi att nya djurarter hittade in på gården. Insekterna var nog först. Skräddarna sprang omkring på vattenytan och dykarna simmade nere i dammen. Snart upptäckte vi en och annan groda vid dammkanten. katterna och hunden var också intresserade. Hunden älskade att slänga i sin boll i dammen så att jag fick ta fram krattan och fiska upp den. Än har han inte trillat i. En av de roligaste händelserna med djuren vid dammen inträffade igår. Jag satt vid datorn på mitt skrivbord och tittade ut. Då fick jag syn på en flock starar på gräsmattan. Plötsligt är det ett par av dem som hoppar ner i dammen vid den grundre sumpzonen och börjar bada. De flaxar med vingarna och skvätter omkring sig. De verkar ha väldigt roligt. Sen flög de upp i äppelträdet och skakade av sig vattnet. Det såg så roligt ut att jag måste skratta och ropa på maken att komma och titta.

Jag kan inte så mycket om dammar, men jag har läst på i böcker och sökt på nätet. Man lär sig efterhand. det som inte blir bra får man göra om. men jag ångrar inte att jag planterade en röd näckros på det djupaste stället i dammen. Den blommade redan förra sommaren. På plantskolan sa de att man kunde ta upp den över vintern. Jag skulle kunna förvara den i potatiskällaren. Men jag kunde också chansa på att den klarade vintern. Det verkade så krångligt att plocka in den, så jag chansade. Vad jag kan se verkar den ha klarat sig och jag kanske kan se fram emot nya blommor så småningom.

En damm är så rofylld. Man blir lugn av att sitta och lyssna på porlandet från det lilla vattenfallet som vi byggde. I alla tider har vi människor sökt oss till vatten. Vi behöver vatten för att överleva. Vi behöver vatten till så många saker - t ex att dricka, att tvätta oss och våra kläder i, att vattna våra odlingar med, att diska och laga mat i, att paddla våra kanoter på. Det fyller våra behov, men det kan också utmana oss till nya äventyr och nya upptäckter.

Psalm 23 är nog den psalm som flest människor känner till. I den står det: "Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten." (Ps 23:1-2) Gud ser till våra grundläggande behov. När han är med oss, behöver vi inte sakna något.
Foto: Inga M Johansson

3 kommentarer:

 1. OJ,. vad fint. Hur stor är dammen? Hur djup är den? Har ni andlagt den, så att det finns en naturlig vattenåder där eller måste ni fylla på?H
  Jättespännande med olika djur som kommer - att de bara hittar...?
  Skulle gärnma vilja testa - men maken är lite skeptisk till allt som betyder extra arbete...
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Dammen är inte så stor. Den kan väl vara ca 2 meter tvärsöver och en meter djup på det djupaste stället. Där är näckrosen planterad. Vattnet har vi fyllt på. Det finns en tät gummiduk i botten så vi behöver sällan fylla på. Visst var det mycket arbete med att bygga dammen, men nu kan vi njuta av resultatet.

  SvaraRadera
 3. Nå´t att tyänka på - nu gäöller det att bearbeta gubben.....

  SvaraRadera