söndag 5 april 2009

Premiären

Så nu är premiären avklarad. Jag menar förstås den första motorcykelturen för säsongen. Igår tog maken och jag en 15 mila-tur runt Bolmen. Jag fick sitta därbak för min motorcykel är inte i riktigt körbart skick ännu. Snart kanske jag kan grensla Hondan och dra iväg.

Det är så härligt att susa fram på mindre vägar och titta på hur långt våren har kommit i markerna och trädgårdarna. Man upplever
sin omgivning på ett helt annat sätt på motorcykeln än om man sitter i en plåtlåda. Den största skillnaden är nog alla dofter. Så här års kan man njuta av vårens dofter - gödsel, gräsbränder och det första grilloset. Man ser så mycket och känner temperaturskillnaderna. I början sken vårsolen. Det var varmt och vi hade solen i ögonen. På slutet sjönk temperaturen, när solen började dala bakom trädtopparna.

Många tycker att det verkar säkrare att åka bil än motorcykel. Det är det väl också, men inte lika roligt. Det är inte så säkert i en plåtlåda som man tror. Bilen invaggar oss i en bedräglig trygghetskänsla. Det är lätt att man slappnar av, när trafiken bara flyter på. Det är som att sitta hemma i soffan. Plötsligt händer det något och man är inte beredd. Det blir det aldrig på motorcykeln. Där måste man vara på alerten hela tiden. När man blir trött, måste man stanna och ta en paus.

Det här påminner om hur det kan vara i livet. Allt flyter på och man bara hänger med. Vi fortsätter att jobba och slita fast vi är trötta. Dagarna och veckorna rullar på utan paus. Så en dag måste vi ta en paus. Förhoppningsvis innan kroppen lägger av eller olyckan är framme. Jag tror att det är en vis ordning bakom vilodagen. Förr skulle man arbeta sex dagar och vila den sjunde. Man skulle göra som Gud. Han skapade sex dagar och vilade den sjunde. Det gör vi inte idag på samma sätt. Det är alltid så mycket som man ska hinna med. Vi tar oss inte tid för vila. Det borde vi göra mera. "Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag, ty på den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt skapelseverk." (1 Mos 2:3)

Ibland tar jag en sådan dag då jag kopplar av alla måsten. Jag vet att jag borde städa eller tvätta, träna eller rätta matteläxor. Men det gör jag inte. Det kommer alltid en dag för sådant också. "Allt har sin tid", står det i Predikaren. Den dagen struntar jag i alla måsten och gör bara det jag själv vill. Jag tycker att alla människor har rätt till en sådan dag då och då. Det borde snart vara dags för en sådan dag igen.2 kommentarer:

  1. OJ, det låter underbart att åka motorcykel! Är för rädd för farter, för att våga! Cykeln ger ryggvärk, men det är bara att bita ihop. annars är det skönt att bara van´dra omkring .... I eftermiddag ska jag åka till Hjälshammar och promenera, och sen hjälpa dottern med hästarna där... Jag har ju påsklov nu ... och tid att göra vad jag vill... skönt! Har du också påsklov eller har du det efter påsk! anna-lena

    SvaraRadera
  2. Jag älskar farten. Det är en underbar känsla att lägga ner motorcykeln i en kurva och dra på. Jag gillar att vandra också... och att cykla.

    Har också påsklov. Idag har jag varit ute och städat bort lite gamla grenar och torra blad i några av rabatterna. Sådde några små frön också, men de får jag har inomhus än så länge. Det var skönt ute idag. Hoppas hela veckan blir lika skön. Imorgon kommer äldste sonen hem från Mälmö/Lund. Har inte varit hemma sedan jullovet. Ska bli roligt.

    Ser just nu ett rådjur utanför på åkern. Hmm... måste nog täcka mina penseer så det inte blir uppätna. Ha ett trevligt lov och glad påsk! Inga

    SvaraRadera