lördag 30 april 2011

Välkomnar våren

Magnolian blommar
 Det blir inga bilder på vårbrasor eller körer som sjunger in våren, inte heller något referat från vårtalet. Jag kom aldrig iväg till valborgsmässofirandet i hembygdsparken. Maken jobbade och det kan man säga att jag också gjorde. Hela dagen var jag ute och rensade rabatterna. På södersidan var det svettigt även i linne och shorts. Jag gick inte in förrän det började bli lite kyligt om armar och ben. Då upptäckte jag att klockan var över sex. Den enda brasa jag sett idag var den jag tände i pannan för att få varmt duschvatten. Jag var lite dammig efter dagens arbete. Så Takko och jag stannade hemma och fixade oss lite kvällsmat i stället för att sjunga in våren.
Rosa vitsippa
 Den blommande våren firade vi med att ta en lite fotorunda i trädgården och markerna runt omkring. De rosa vitsipporna har kommit fram. Blåsipporna blommar fortfarande men de överglänses av vitsippornas myckenhet.
Plommonblom
Blodhägg
  Plommonträden är översållade av blommor och blodhäggen har klasar med rosa små blommor. Det är ganska stora knoppar på klematisen. Till och med syrenerna har fått små knoppar.
Liljekonvaljerna på ekekullen
 Vi gick våra rundor i skogen flera gånger idag, hunden och jag. Det var skönt även om vinden var lite kall på morgonen. Varje gång vi passerar liljekonvaljerna har de blivit lite större. De kanske stannar i växten nu när vädret ska bli lite kallare, annars får vi snart njuta av deras underbara doft.
Takko bland vitsippor och konvaljer
 På påsklovet sådde jag salladsfrön i min drivbänk. Jag fick en påse plocksalladsfrön, som min bloggkompis A-L köpt i England. Det var de fröna jag sådde plus lite isbergssallad. Nu har det kommit upp små gröna blad. Om någon vecka sår jag nästa omgång.

Det gror även inomhus. Där har jag chilipeppar som jag tagit från egen skörd förra året. Det blir små bruna, starka frukter av dem. Ett par sorters tagetes har jag också börjat förodla.

Det är lite för tidigt att plantera sommarblommor i amplarna hur gärna man än vill. Det ser lite tomt ut på verandan, men min hängande makraméstol har kommit fram så jag kan sitta där på förmiddagarna och både fika och äta frukost om vädret tillåter.
Sallad på gång
I något tidigare inlägg berättade jag om min chokladkaka som jag svängde ihop till filmkvällen på jobbet. Recept efterlystes. Här kommer det. Jag har tyvärr ingen bild. Kakan försvann innan kameran kom fram.

Ingas chokladkaka med citronkräm
Vispa 200 g smör, 4 dl socker och 2 msk ljus sirap pösigt. Rör ner 4 ägg ett i taget. Blanda i 3 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 3 tsk vaniljsocker och 2 dl kakao. Jag brukar sikta ner de torra ingredienserna så blir det inga klumpar. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader ca 20 min. Vänd upp kakan och dra av pappret. Låt svalna under långpannan.

Till krämen vispas 3 dl vispgrädde. Klicka i 250 g philadelphiaost och 1 dl lemon curd. Vispa till krämig konsistens. Bred krämen på den kalla kakan.  Dela 2-3 passionsfrukter, gröp ur dem och droppa innehållet över kakan. Hacka 50 g mörk choklad, gärna 70%, och strö över.  Om man inte vill ha så stor kaka, kan man halvera receptet och grädda i en rund springform. Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Fint sett att visa våren på. jag har också fotat lite, men i blygsammare skala. Idag är det inre så varmt som igår. ska kippa gräset och plantera några penséer, vågar mig inte på andra blommor då jag vet att jag har svårt att täcka över eller ta in...minnet är bra men kort =)

    Tack för receptet, kl att prova nya kakor.
    Ha en alldeles underbar arbetsvecka nu.

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet. Testar nog den till helgen. Förstår att du blev dammig av att rensa alla trädgårdsland.Hoppas att årets "Englandsfrön" gror lika bra som de jag sådde förra året. De gav sallad hela sommarn, ända tills det blev höstfrost.
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera