tisdag 21 februari 2012

Anar vi våren?

Klurig uppgift
Efter gårdagens mastodontdag, en chockstart på veckan, var det skönt att sluta tidigt idag. Måndagar har vi konferensdag. I vanliga fall fram till så där kvart över fyra, men igår skulle fritids vara med och då var konferensen flyttad till mellan fem och sex. Det kom väl inte så många från fritids ändå för flera av dem var sjuka liksom ett antal lärare och elever. Man märker att vi har stora klasser när åtta är borta och det är tjugo kvar, men det blir mycket lugnare och tystare och mera luft i klassrummen. 

Efter konferensen åkte jag direkt till UV-scout i missionskyrkan. Det var dags för bibelkväll. Vi brukar inleda med ett litet drama ur livet. Det gjorde vi nu också. Många av ledarna var borta av olika anledningar. Därför blev det lite mer improviserat än vanligt. Vi drog med två scouter som fick agera i dramat. Det blev väldigt lyckat. Sedan fick patrullerna i uppdrag att öva ett kort drama utifrån en liknelse. Den gemensamma tråden var att det handlade om förlorat och återfunnet. Vår patrull spelade upp liknelsen om den förlorade sonen. Fast i vår version var det en förlorad dotter. När jag kom hem, var jag riktigt trött och sov som en stock hela natten.
I morse snö, på eftermiddagen bara fläckar kvar
 Idag var, som sagt, arbetsdagen lite kortare. Jag introducerade ett nytt tema på NO-lektionen i trean. Vi ska studera förändringar och började med att se vad som förändrades när vi släppte ner en brustablett i vatten. esten av dagen handlade mest om engelska. Jag har engelska i femman och vi håller just nu på att "besöka" Australien. Dessutom har jag enskild specialundervisning i engelska med ett par killar. Man vet aldrig hur de arbetspassen ska bli. De kan bli jättebra eller så kan de bli helt misslyckade. Det beror ofta på vad som har hänt under dagen eller vilket humör eleverna är på. Ibland är det helt kört. Då känner jag att jag inte har det tålamod som krävs för att vara speciallärare. Jag är inte speciallärare och kommer aldrig att bli. Däremot är jag en av de få på vår skola som är helt behörig i de ämnen jag undervisar. Det fick vi se på konferensen igår. Det känns gott att slippa komplettera sin utbildning som många av mina kollegor måste göra.
Väck med snö och isfläck
 När vi kom ut i morse, hunden och jag, var det en decimeter nysnö på marken. Den var våt och kall. När vi gick ut i eftermiddag, var det mesta borta på kullen. Lite mer var kvar på vägen, men plusgraderna tär hårt på drivorna. Det är gott. Nu vill vi bli av med snö och is.
Det porlar under isen
 Jag brukar säga att snö kan få ligga kvar tills sportlovet är över. Sedan kan den gärna försvinna. I år kanske det kan bli som jag vill. Gumman Tö besegrar Kung Bore. Visserligen kan vintern slå till igen några gånger, men våren kommer att segra till slut.
Det forsar på vägen hem
 Vägen fram till vår gård sluttar lite uppåt. Där brukar det forsa vatten i spåren i snösmältningstider. Det gjorde det idag, när jag körde hem. Jag fick tippa lite på några av mina krukor som står ute året om. Det stod vatten i dem och det gillar inte plantorna. Tre små snödroppar blommade under buskarna vid väggen.
 Fåglarna har börjat kvittra och sjunga ordentligt, när man kommer ut på morgonen. När vi var ute i helgen, hörde vi talgoxen sjunga sitt "tittify", duvorna kuttrade i skogen och när mörkret kom hoade en uggla. Idag var det mest kajorna som skränade. I samhället brukar det finnas gott om kajor. De sitter gärna på skolans stora tak. De fyller hela himlen med sin flock när alla lyfter samtidigt. Nu har en del av dem flyttat ut på landet verkar det som. Jag är inte så förtjust i dem. Det finns andra fåglar jag hellre vill se, men än är det väl för tidigt att längta till tranornas ankomst eller till den första tofsvipan eller sädesärlan med sin vippande stjärt. Vi har många sommargäster att se fram emot.
Snart kommer maken hem. Idag kan man säga att vi jobbar olika skift. Jag hade det tidiga och han den sena. Vi hann i alla fall träffas några minuter i farstun. Ibland möter vi varandra på vägen. För hundens del är det ju bra för han slipper vara ensam hemma. För oss är det tråkigare men så är livet just nu. Vi ser än så länge ingen ljusning på jobbfronten för hans del. Jag har fått lämna in önskemål inför nästa läsår. Det lär nog inte bli så stora förändring för min del. Jag har bara önskat få vara i så få klasser som möjligt med tanke på min känslighet för infektioner. För en gångs skull har jag varit någorlunda frisk hela lovet och känner mig ganska pigg. Vi får hoppas att det håller i sig.

1 kommentar:

  1. Skönt att du är pigg!
    Nä, det vore väl förskräckligt om vi "gamlingar" skulle behöva utöka vår kompetens. Tycker att hela cirkusen är supertöntig. Har man lärarkompetens och en massa årsutbildning, så fixar man att undervisa i de flesta ämnen iaf teoretiska. Gympa är inyte min grej... annars funkar det om det finns tillgång till rätt lokaler. Hk i et klassrum! Nej!
    Har bara två samtal kvar för denna termin. De gör jag i morrn. Sen ska jag fira :)... för även om det är kul med samtal, så tar förberedelser och efterarbete tid.

    SvaraRadera