onsdag 28 mars 2012

Besök i Kålgården

Taberg
 Då var det dags för återbesök hos homeopaten i Jönköping. Jag åkte direkt efter jobbet och kom iväg extra tidigt. Som vanligt hade jag ju tänkt leta lite efter geocacher. Nu när jag hade gott om tid, passade jag på att ta vägen över Taberg och logga en earthcache vid gruvan. Det är ett imponerande berg.
Jag och berget - välj själv vem som är vem
 Jag har länge tänkt åka hit men har oftast haft tidsbrist på ditvägen och på hemvägen har det varit för mörkt. Jag ville gärna besöka platsen i dagsljus. Idag kunde jag det. För att logga en earthcache måste man svara på vissa frågor och skicka svaren till cacheägaren. Här var det tre frågor, två kunde googlas fram, en måste besvaras på platsen. Jag skulle gärna vilja återvända och besöka gruvan på insidan och inte bara som idag på utsidan. Det är en spännande plats.

Besöket på Hälsokliniken gick bra och jag verkar må allt bättre. De små pillren och örtdropparna gör vist nytta. Det kan nog stämma för jag har inte blivit förkyld på sistone fast smittan funnits i min omgivning. Bättre ork har jag också. Fast det kanske kan tillskrivas geocaching också. Jag tror att det är bra att vara ute i friska naturen och röra på sig. Det gör jag ännu mer nu sedan jag börjat geocacha. Som det stod i min visdomskalender för ett tag sedan: "Sunda matvanor, sund motion, sund vila och sund livsföring håller i stort sett vem som helst frisk."
Kulturhuset Spira
 Efter hälsobesöket åkte jag upp till A6 och tog en räkmacka och lite kaffe. Det gällde att samla energi inför cachingrundan. Jag loggade en mysteriecache där uppe också. Den fanns där gamla Tropikhuset var en gång i tiden. Sedan åkte jag ned till Kålgårdsområdet och parkerade. Därifrån utgick sedan min stadspromenad.
Munksjöbron
 Första gömman fanns vid det nya kulturhuset Spira. Munksjön låg spegelblank och huset och bron på andra sidan speglade sig i vattnet så man såg dubbelt. Gömman var inte så svår att hitta bara man litade på GPS:en. Det svåra var att inte avslöja den. Det var otroligt många människor ute och promenerade idag. På hela rundan stötte jag på hur många flanörer, hundrastare, joggare, cyklister och andra motionärer som helst.  Det kanske inte var så konstigt eftersom det var nästan sommarvärme i luften. Jag såg joggare klädda i shorts och T-shirt.
Tredje huset från vänster bodde jag i för 35 år sedan
 Kålgården var det område jag valt ut för dagens cachingrunda. När jag bodde i staden, vår detta ett område med slitna träkåkar. Här bodde en av mina kursare på lärarhögskolan i en kall och dragig men förmodligen billig lägenhet. Själv bodde jag på andra sidan Odengatan. Idag är Kålgården totalt förändrad. Här är nybyggda bostadshus. I folkmun kallas området Rynkeby därför att medelåldern är lite högre här. Jag såg dock ett antal yngre invånare på min promenad genom kvarteren.Givetvis hittade jag ett antal cacher på vägen.
Rocksjön rockar
 Öster om Kålgården kommer man till Rocksjöområdet. Man kan knappt tro att det finns ett sådant område mitt i staden. Området mellan Rocksjön och Munksjön var nog förrett sumpigt och svårtillgängligt område. Nu fanns här trevliga promenadstråk. Jag följde dem söderut. Det var många frisbeespelare som kastade sina frisbees i korgarna.
Vildmarksliv mitt i stan
 Stigarna gick genom det som kallas John Bauer-parken. Det var inte precis någon trollskog bara lite vildvuxen skog med nedfallna träd och stora buskage. Det fanns till och med ett vindskydd där det såg ut som om det var några scouter som höll på med något. Grillplatser fanns det flera att välja på.
Spegelblankt
 Längs stränderna fanns det flera bryggor där man kunde fiska eller studera fåglar. Det fanns också en hundrastgård som jag passerade. Där blev jag rejält utskälld när jag letade efter cachen. Tyvärr hittade jag aldrig den, men det var jag inte ensam om.
Store Mosse-känsla
 Längre söderöver blev det sumpigare och här fick man gå på spångade leder. Jag fick en känsla av handikappleden på Store Mosse. Många promenerade här både med kompisar och med barnvagnar. Några cyklade på spången.
Cykelled
 Det fanns flera cacher längs leden. På ett ställe fick jag lämna spången och ge mig ut i träsket för att hitta en av gömmorna. Vilken tur att jag bytte ut skorna mot kängorna innan jag startade promenaden. På ett ställe låg cachen under spången. Där var det tur att det inte kom någon, när jag kröp ner på knä och rotade under brädorna.
Fågeltorn
 En del av området är naturresrvat och fågelskyddsområde. Jag hörde en hel del fåglar men jag såg inte så många, mest änder och gråsparvar. Det är fantastiskt att det kan finnas ett sådant område mitt i stan. Fast det var skönt att gå här nu innan myggor och knott förökats sig till stora svärmar. Jag gissar att de kan bli besvärliga längre fram.
Gåsmarsch?
 Tiden bara rusar iväg när man har roligt och plötsligt börjar det skymma. Då vänder jag västerut igen och hittar några roliga gömmor längs vägen. De är fyndiga geocacharna i den här staden. Dessutom vet jag att de är snabba när det släpps nya cacher.
Kväll i rondell
 Snart var jag tillbaka vid Kålgårdsrondellen där bilen stod parkerad. Vid bron över mot TV4-huset hittade jag den sista gömman. Rolig, men lite läskig. Klockan var mycket och det var hög tid att anträda hemfärden. Maken jobbade kvällsskiftet och hunden ville säkert ut. Bilen vändes söderut och den rullade snabbt hemåt. Jag lyckades visst pricka in tiden när alla långtradare körde iväg. Dessutom skulle alla köra om alla i backarna upp från staden. Men min lilla Fabia är trots allt ganska pigg och snart var vi hemma igen.
Kvällsljus i staden
Jag har inte nämnt så mycket om  de kreativa gömmorna jag hittade idag, men här kommer  ett antal spoilerbilder som ni kan studera. Ni får själva lista ut vilka cacher till hör till.


Uppdatering 2012-03-30:
Ojdå! Det var inte min mening att någon skulle må dåligt av mina spoilerbilder. Själv har jag inga problem med den typen av bilder så länge man inte avslöjar namnet och GC-koden på cachen eller publicerar bilden direkt på loggen, men vi tänker och tycker kanske inte lika. Jag kan bli inspirerad till egna kreativagömmor när jag tittar på andras. Eftersom jag inte vet vilken av bilderna som borde tas bort, väljer jag att plocka bort alla bilderna. 
Det här var dock ingen cachegömma och får vara kvar

3 kommentarer:

 1. Du måste väl vara pigg, som du orkar. men du gav mig en idé till resa ... ska ge mig en cachedag på egen hand på lovet. Eller också blir det Gislaved -Värnamo,,,, Tänk vad mycket det finns att leta upp! Ha det bra de sista arbetsdagarna! Får fundera på när det pasar att du kommer till Gs! Kanske på fredag em efter påsk?

  SvaraRadera
 2. Glöm inte att du har virkat kvar att logga
  Det är ingen som loggat den efter våran FTF
  Hälsningar Swerker o Hulda

  SvaraRadera
 3. Blir lite blandade känslor här... Först och främst så är det väldigt roligt att läsa din blogg!!! Sedan är det ju roligt att läsa om sig själv också (om än i förtäckta ord). Dock blir jag lite tveksam till spoilerbilder, fast det är kanske bara vi som cacheägare som uppfattar det så... Hmmm får fundera lite där - men tveksamma blir vi! Kul att du vill beskriva vår cachingstad på det sätt du gör det, men kanske att åtminstone en bild ska raderas från galleriet ändå...

  SvaraRadera