söndag 11 mars 2012

Mystiska damer och kluriga gömmor

Våren är på G
Ojojoj, vad trött jag varit idag. Det kanske inte är så konstigt. Igår var jag ute hela dagen och spanade in våren. Ja, egentligen var det ju geocacher jag letade efter. Våren fick jag på köpet. För några dagar sedan plockade jag in några kvistar forsythia. Nu har de gula blommorna slagit ut. Våren finns där gömd i det kala och kalla. 
Dagens visdomsord passar så bra in på min dag
 Hela det här inlägget kommer väl att handla om mitt geocachingäventyr. Så den som inte vill läsa om det kan sluta här. Den som inte vill se några spoilerbilder kan också lägga av här.Jag kommer inte att avslöja exakt var de är tagna, men det kanske ni kan räkna ut ändå.
Stort TB-hotell med eget bibliotek
 Anledningen till äventyret var att jag slängde iväg en förfrågan till min cachingkompis Katrin om hon ville med på en liten tur till Växjö. Det visade sig att det var hennes födelsedag. Så resan blev min lilla födelsedagspresent för hon ville gärna iväg. Jag hade spanat in några cacher som verkade riktigt roliga och laddat in dem i GPS:n. Vi gav oss av efter lunch och jag hade väl inte tänkt att det skulle bli en tvådagarsrunda, men klockan passerade midnatt innan vi var klara. Så det blev 12 timmar i alla fall.  På vägen till Växjö stannade vi och tog några cacher i Rydaholm som jag redan loggat. Men TB-hotellet vid Sjöatorps camping var nytt för oss båda. Det var en rejäl gömma med plats för många småkryp. Dessutom innehöll den pocketböcker som man kunde byta till sig. En sådan gömma har jag planer på att tillverka fast jag har inte tänkt använda en latrintunna.
Hjärtenholms lantbruksmuseum
 Nästa lilla stopp blev vid Hjärtenholms lantbruksmuseum. Där var det tomt och stängt för säsongen, men burken hittade vi ganska enkelt. Hit kan man återvända när museet är öppet. Det var fina byggnader och spännande utställningar på gång.
Kronobergs slottsruin

Spännande historiska platser
 Framme i Växjö valde vi att först åka till slottsruinen. Det blåste rejält kalla vindar vid Helgasjön. Sådana här platser är alltid spännande men det var för blåsigt för att stanna här någon längre stund. Vi hittade geocachen efter en stunds letande.
Fåglar på isen och i vattnet

Bron till Hissö
 Vid bron till Hissö fanns en cache som ingår i en serie Växjö runt. I dessa finns ledtrådar till en bonuscache. Vi noterade dessa i våra anteckningsböcker men den här gången tog vi bara två av seriens cacher. Vi får spara noteringarna för framtida bruk. Det passerade några personer och hundar medan vi letade på slänten vid bron. De undrade säkert vilka de tokiga tanterna var. Tanter brukar kanske inte klättra över räcken och brokanter.

Efter bronfyndet åkte vi en liten bit tillbaka mot centrum för att leta efter en annan spännande serie geocacher som kallas alfabetscacherna. Det finns en cache för varje bokstav i alfabetet plus en finalcache som man kan logga när man tagit en cache på varje bokstav i kronobergs län. Många av alfabetscacherna hade fått väldigt många favoritpoäng. Det verkade lovande tyckte vi. Vi loggade också några andra cacher som fanns i närheten. Vi gick en runda i skogen vid Pene friluftsområde. Vi hann förstås inte ta alla cacherna i serien och några var lite för svåra. Vi ville nämligen inte klättra i träd den här gången. Nu följer lite bilder på olika gömmor som vi stötte på. De var verkligen omväxlande och både kluriga och roliga.
Här fick vi fiska med spön och transportera cachen upp i trappan till hålet längst upp.

Ett rör med en cache i botten. Tur att det fanns hål så vi kunde lyfta upp den.

Här nere satt den lilla cachen
 En del cacher var s k multicacher. De bestod av flera steg. Här var det bara två steg. När vi hittat det första steget, fick vi koordinaterna till slutsteget. Det var lagom svåra multisar för oss tanter.
Den här fisken visade vägen till....

....en liten fågels bo.
 Visst fanns det cacher som var alldeles för svåra för oss. De hade oftast en fyra i terrängrankingen. Om det hade varit en varm sommardag, hade jag kanske vågat klättra upp i den stora tallen. Det fanns bra grenar att klättra på. Men nu var det kallt och även om blåsten inte var så besvärande i skogen så var vi ju ganska påbyltade. Vi får återkomma. På andra ställen hade vi behövt en stege. Någon cache var infrusen i isen. Andra besökte vi inte därför att vi såg den höga terrängrankingen.
Ser ni cachen längst upp?

Vid sjöstranden fanns ett fint ställe med grillplatser och vindskydd. Solen hade försvunnit bakom de gråa molnen men vinden var kvar. Den märktes inte så mycket i skogen. Här hittade vi i alla fall burken med loggbok.
Helgasjön

Vid en annan multicache fick vi användning för QR-läsaren som vi laddat ner i mobilen. När vi skannade in koden, fick vi fram koordinaterna till gömman. QR-koden var en pärlplatta tillverkad av nabbipärlor. Den var riktigt läcker och fick förstås favoritpoäng av mig. Som pysslare uppskattar man ett sådant hantverk.
Pingviner på rad....

....som skickade oss till sina kompisar i boet.
Vi hittade några pingviner på rad som skickade oss vidare till en gömma i skogen. Där bodde några andra pinviner som vaktade burken med loggboken.
En brevlådecache mitt i skogen
En av gömmorna var en letterbox, en brevlådecache. Den var enklare än min egen letterbox, men kul att hitta mitt inne i skogen. Vi såg spår efter de vilda grisarna, men de visade sig inte för oss, vilket vi bara var glada för.
Hur ska vi ta oss in i denna?
En av de klurigaste gömmorna innehöll en genomskinlig labyrint. Burken med loggbok fanns inuti. Vi var tvungna att föra metallkulan runt i labyrinten så att den kunde pressa undan spärren. Katrin vred och vände på burken. Jag höll ficklamporna för nu var det riktigt mörkt i skogen. Det tog en stund då kulan inte alltid ville gå vår väg. Då plockade vi fram en magnet. med hjälp av den kunde vi styra kulan lite lättare. Efter en stund hade vi löst uppgiften och kunde plocka fram loggboken. Det kändes gott att kunna signera den med forjoi och klokare. Det är våra alias i geocachingsammanhang.
Vi lyckades till slut.
Nu var vi både hungriga och trötta i benen. Det blev en liten promenad tillbaka till bilen. Sedan åkte vi till Max för att fylla på energiförråden. Det blev en hamburgare med tillbehör. Som efterrätt firade Katrin med hallonpaj och glass.

Än var inte dagen slut. Så vi fortsatte att leta burkar inne i stan. Här var cacherna lite mindre. Vi hittade flera nanocacher och ett antal mikrocacher. Ibland fick vi klättra stålställningarna mitt inne i en rondell med bilar som körde runtom. Ibland plockade vi ut lite grejer från bilen att stå på för att nå upp. En annan gång ska jag nog ta med en riktig låda att stå på. Vi är ju inte så långa någon av oss. På ett ställe fann vi gömman inne bland tallarna i en liten park. Några tonårsgrabbar gick förbi med ölburkarna i händerna. Vi skrämde nog dem för de ropade till oss och undrade var vi gjorde där, men de stannade inte för att höra vad vi sa. Vi skrattade gott åt händelsen. De kanske berättar för sina kompisar om de mystiska damerna.

Till slut, när lördagen redan gått över i söndag, tyckte vi att det räckte och vände bilen hemåt igen. Nöjda körde vi tillbaka efter 12 timmars geocachande, 25 loggade cacher och 9,9 km i benen. Det är inte så konstigt att söndagen blev slapp och slö. Jag behövde återhämta mig. Men jag hade lärt mig många nya saker. Därför hoppas jag att jag också blir lycklig och framgångsrik i livet. Det var ju så det stod i min visdomskalender för lördagen. Det blev inget lördagsmys med melodifestivalen. Vi hade vårt mys i skogen. Ikväll blev det i alla fall söndagsmys med Så ska det låta.

1 kommentar:

  1. Visdomsordet var lysande.
    Tänk vad vui tänker olika om cacheletande. har jag hittat cachen så har jag, även om jag inte kan komma åt den. Tur att det inte är nån tävling för då skulle jag bli anklagad för fusk... Me som ssagt, för mig är geocaching et sätt att se nya platser ... och förstås att hitta burken. Men om det går att öppna mden/ nå den... det spelar ingen roll...
    Med tanke på att jag inte letat burkar sedan jag var hos dej, så är jag igen"riktig" cachare heller... bara en fritidscachare ... och då må det mesta vara tillåtet.
    Men kul ser ni ut att ha haft, och det må väl vara det viktigaste. Vilken dag vill du komma på påsklovet? Jag förutsätter at ni också har lov efter påsk... om inte så kanske du kan komma loss på fredags eftermiddagen... Jaja, det är en bit dit... fast tiden rusar.... och mina gömmr... det är etta-gömmor ... lite för lätt för dej... Men det ska bli kul att ses! Ha en bra vecka!

    SvaraRadera