måndag 26 mars 2012

Måndagscaching med polisbeskydd

 Då var det måndag igen. Visst märktes det att vi flyttat fram klockan en timme. Jag, som är ganska beroende av morgonljuset för att vakna, märkte i alla fall att det var lite mörkare än vanligt när klockan ringde. Gårdagens cachingrunda kanske också kändes av både i benen och huvudet. Men jobbet kallar en vecka till och då får jag ge mig iväg.
 Efter lunch fick i alla fall vara ute tillsammans med femmorna. Först kollade i datorn efter två geocacher som tänkte leta reda på. De hade två olika rundor att välja på, men båda teamen valde samma runda. Vi hade planerat att geocacha med två team idag och de andra två teamen efter påsklovet. Vi kollade kartan och ledtrådarna innan vi satte igång våra GPS:er och gav oss av.
 Först gick vi till hembygdsparken och letade. Den ligger inte så långt från skolan. Här har vi varit ibland och lekt tillsammans på temadagar. Där finns några gamla stugor som flyttats dit. En av dem har varit skomakeri. Cachen var en liten filmburk som en av grabbarna hittade med hjälp av ledtråden. När vi geocachar stöter vi på en del nya ord. För att förstå hinten måste vi ta reda på vad orden betyder. Det är inte alltid självklart att tolvåringar förstår. När de väl fått förklaringen, var det inte svårt att hitta rätt ställe att leta på.
 Den andra cachen fanns nere vid ån. Där har funnits en gammal bro med ett sågverk på var sida om ån, fick vi veta i cachebeskrivningen. Det är ganska mycket vatten i Storån och som vanligt är det strömt här. Vi höll och som väl var på land.
 
 När det första teamet kom fram, rullade en polisbil ner på cykel- och gångvägen vid ån. Den stannade och poliserna rullade ner rutan för att prata med eleverna. Vi fick lite förmaningar om att ta det försiktigt så att vi inte ramlade i ån. De ville inte gärna hoppa i och rädda oss. Vi lovade att ta det lugnt. Så de kunde fortsätta sin patrullering.
Cachen hittades ganska fort med hjälp av ledtråden. Andra teamet hade hjälp av vår praoelev från åttan. Det var han som hittade gömman. Han blev riktigt intresserad av geocaching och det skulle nog passa honom. Sedan stannade vi vid åkanten där en av tjejerna för ett tag sedan räddade en annan tjej från att drunkna. Hon drog upp henne när hon ramlat i vattnet för att hon hade tappat något. Det är duktiga elever vi har. Allt som allt tog det ungefär en timme per team att hitta två geocache mitt i samhället.
Vi har gjort en liten planering för vårt geocachande och skrivit ett utkast till en LPP. Det är faktiskt många mål vi kan jobba med, när vi är ute och geocachar. Än så länge har vi bara nosat lite på det hela. Det ska bli kul att fortsätta äventyret med de fyra teamen.


1 kommentar:

  1. Ser kul ut. Klart ni inte skulle ramla i ån, hade poliserna inget annat för sig än att besöka ert lilla samhälle....
    Tänker lägga ut lite waypoint som barna ska leta upp i nästa vecka. Hoppas att det inte blir snö bara... det är risk för det efter denna sagolika vecka.

    SvaraRadera