söndag 18 mars 2012

Visit i Vetlanda


 I torsdags kom maken och sa att han tänkt åka till Vetlanda på lördagen. Han hade ett ärende dit. Medan han var där, tyckte han, att jag kunde geocacha där. Det var en bra idé. Men det är ju roligare att geocacha tillsammans. Därför kontaktade jag mitt cachingteam, klokare och pjf70. De ville gärna hänga med och det ville geovovvarna Tess och Takko också. Halv elva möttes vi och stuvade in oss i min lilla Fabia alla sex. Det blev trångt men på så sätt sparade vi både på pengar, bensin och miljön.

Det var kyligt i luften. Vi stannade vid Eksjö hovgård strax utanför Sävsjö för att rasta hundarna och fika. Det är klart att det fanns en cache att hämta också. Den loggade vi snabbt och vi fikade också snabbt för det blåste kallt från sjön. Sedan fortsatte vi till dagens mål, Vetlanda. Det tog ett tag innan vi hittade till makens destination. Medan vi väntade på honom tog vi en promenad och tittade på alla fågelholkar i träden. De hade nummer precis som husnummer längs en gata. Här måste finnas en fågelälskare.
 Efter besöket fortsatte vi in mot staden och stannade till vid Mela kvarn. Det var ett intressant ställe. Där letade vi ett bra tag efter gömman. Det skulle vara en 1/1:a, men det var det inte. När vi slutat leta efter en sådan, hittade klokare den på det mest uppenbara stället. När jag loggade den på nätet ikväll, såg jag att cacheägaren höjt rankingen. Det var fler än vi som påpekat att den borde ha högre ranking.
 Dagens resultat blev 14 cacher varav två mysteriecacher. En av dem hade jag räknat fram koordinaterna till hemma. Den andra började jag på, men orkade inte slutföra sökandet. Det hade pjf70 gjort i natt. Han fick fram alla siffror vi behövde. Jag fick hjälpa till med matematiken. Sen kunde vi åka till stället och logga mysten som hette AC/DC. Det var ett passande namn, men mer avslöjar jag inte.
 Vi hittade några cacher inne i centrum. En av dem fanns i närheten av riksträdet. Det är en ornäsbjörk som är planterad i flera städer runtom i Sverige. Den skymtar lite till höger om mitten på bilden.
 Det fanns flera fina konstverk i Vetlanda. På väg till nästa gömma vid Forngården gick vi förbi det här som vi tror visar månen och solen. Med hjälp av ledtråden kunde jag enkelt lista ut var gömman fanns. Jag sa det till de andra innan vi var i närheten av den och min gissning visade sig vara korrekt.
 Blomsholm var ett mysigt litet ställe med en cache. Det är nog riktigt vackert där när allt grönskar och blommar. Det verkade vara någon sorts trädgård.
 Teamet hade egen chaufför idag. Maken fick köra taxin som väntade medan vi letade. Sedan fortsatte vi vidare till nästa gömma. Han klagade inte alltför mycket. Å andra sidan klagade inte vi på att vi fick vänta på honom medan han pratade med mannen han besökte.
 Han fick vänta ganska länge på oss när vi först letade efter cachen vid Runstenslunden. Den hittade vi ganska enkelt. Klokare lokaliserade den och pjf70 fick plocka ner den. Sedan letade vi efter en spännande myst med chirp. Vi skulle få koordinaterna till slutgömman i GPS:en när vi var på rätt plats och kunde uppfatta signalen från chirpen. Vi letade ett bra tag, men ingen signal.
 Då fortsatte vi i stället till tre andra cacher i närheten av Kvarndammarna. Om inte alltför lång tid kommer man här att tända majbrasan. En av cacherna hette dessutom så.
Vid dammarna såg vi några gräsänder som inte var så värst rädda för oss. Honan letade mat och hannen vaktade. Han hade full koll på oss.
 Här promenerar nog många för det var ett vackert och trevligt område. Maken hade tröttnat på att vänta i bilen. Han såg väl vart vi var på väg och kom efter oss.
 Vid ett av gömställena fick vi balansera vid en bro. Det fanns några metalltänger som vi kunde stå på och kika in under bron. Då fick jag se den lilla lådan.
 Här är vi alla tre i Mugglar-Åkes team, som klokare kallade oss på Facebook. Maken förevigade oss med min kamera. Nu var vi hungriga och tog bilen till Sibylla för en Bamse med tillbehör. Det var gott med mat i magen. Den gav ny energi så att vi kunde fortsätta letandet.
Vi åkte nu till Motorstadion där en välbekant geocachare från våra trakter placerat en gömma. När vi klev ur bilen, sa jag till de andra att den är nog där borta i.... och det var den. Det var en klassisk 1000sjöarmodell också.
Dagens prestation gjorde nog pjf70 som klättrade upp i stolpen och hämtade ner en cache åt oss. Vi loggade den och sedan klättrade han upp med den igen. De som passerade i bilarna undrade nog vad det var vi gjorde.
 Dagens favoritgömma hade ledtråden magnetisk. Vi trodde förstås att den satt under broräcket, men det gjorde den inte. När vi övergett den tanken och börjat följa GPS:en, hittade jag den. Den satt helt synlig längst ner på stammen hos en liten tall. Det fanns en liten metallbricka fastskruvad på stammen och burken hade en magnet på sidan. Den gömman fick favvopoäng.
 Dagens sista fynd var den mysten som jag löste hemma. Vi fick en rejäl promenad till Tjustkulle. Vi gick på cykelvägar, längs järnvägen, på blöta stigar genom skogen. Vi fick vänta på Krösatåget innan vi kunde passera spåret. När vi kom fram upptäckte vi att det fanns en väg vi kunde kört dit. Men gömman hittade vi och sen promenerade vi tillbaka genom skogen.
Nu var alla trötta. Så chauffören vände bilen västerut. Vi hade tänkt åka förbi Myresjö där scoutlägret ska hållas veckan efter midsommar, men det var lite väl mörkt för att kunna se något så vi skippade det. Både geocachare och geovovvar slumrade medan mil efter mil lades bakom oss. Takko kröp ner på golvet vid mina fötter och somnade. Vid åttatiden var vi tillbaka i Forsheda. Där skildes vi åt, tackade varandra för ett gott samarbete och åkte hem efter en riktigt lyckad tur till Vetlanda.

2 kommentarer:

  1. Verkar vara en riktig heldag! Ser att ni också träffat på magnetiska träd. Rätt vanligt att de är det nuförtiden;-) men det kan förvilla en rejält när nåt annat av metall finns strax intill! Vetlanda ser ut att vara en fin stad, får se om vägarna bär däråt nån gång!

    SvaraRadera
  2. Låter/Ser ut som en riktigt rolig dag, då ni fick se myket av Vetlanda. Imponerad över er uthållighet, det är jag.... och även över Åkes :)

    SvaraRadera