onsdag 14 mars 2012

Engagerat

Solen går upp över Rannäs
 Nu är det underbara dagar som man egentligen bara ville ägna åt att vara. Men det får vi inte. Skolan och eleverna kallar. Idag vaknade jag ganska tidigt. Maken hade redan åkt till jobbet och hunden, som är en riktig sjusovare, låg och sov i bädden. Jag är inte heller någon morgonmänniska, men idag var det inga problem. Solen gick upp i öster och färgade himlen rosa, när jag steg upp och gick ner till duschen.
Full koncentration.... 
 Nu har vi kommit igång med nästa NA-tema i femman. Alla var fullt koncentrerade på att bygga fordon på lektionen i NO/Teknik. De jobbar i grupper om tre och det är ju inte alltid så lätt. De flesta grupperna kunde samarbeta och kompromissa sig fram till beslut. I slutet av lektionen fick de reflektera över dagens uppdrag och över hur grupperna fungerat. Vi får se vad som händer nästa gång i de grupper där det inte fungerade så bra. Ibland var den en som ville bestämma. Ibland var det några som inte ville bidra med sina idéer utan överlät åt de andra att göra jobbet.
....och fordonskonstruktion
Så är det väl ofta i grupper av människor. Alla är inte lika engagerade. En del tar mer ansvar. Det går väl an om det är något man väljer och om det fungerar. Men på en arbetsplats blir det inte bra om några inte bidrar. Det bäddar för klagomål och dålig stämning. Jag har turen att jobba på en arbetsplats med många engagerade, ansvarstagande kollegor som också är måna om varandra. Vi diskuterar mycket om allt. Ibland kan det vara jobbigt men samtidigt vet vi var vi har varandra och det leder till samsyn i många frågor.  Sen tycker vi inte alltid lika, men har vi bestämt något försöker vi följa det beslutet oavsett vi själva anser. Det är nog en av orsakerna till trivseln.

Skolarbetet tröttar
Efter jobbet finns det andra engagemang. Ikväll träffade vi i missionsförsamlingens styrelse Svenska kyrkans församlingsråd. Vi fick lära oss att det heter så nu i stället för kyrkoråd. Det är fem av Svenska kyrkans församlingar som slagit sig samman och bildat en församling. På många håll är det frikyrkorna som går ihop. Här behöver vi ju inte det. Missionskyrkan är den enda frikyrkan. Men vi har ett bra samarbete med Svenska kyrkan och ikväll har vi samtalat om gemensamma arrangemang det kommande året.

Imorgon är det studiedag för oss lärare. Vi ska diskutera Hatties studie om Synligt lärande på förmiddagen och bedömning på eftermiddagen. Det är väl bäst att jag går och läser på nu. Fyra kapitel i läxa tills imorgon.

1 kommentar:

  1. Låter intresssant med en förmiddag med/om Hattie och hans forskningsresultat.
    Jodå, här är alla engagerade också. Som tur är. Men vi tycker inte lika. Jag är väl den som tycker mest olikt. En del gemensamma enanden är lätta att följa, andra är svårare. men jag gör så gott jag kan...och ibland får jag nästan slå kut på mig själv för att genomföra det som jag inte gillar.
    Ha en bra studiedag! Vi, för vår del, låter eleverna sluta 60 minuter tidigare och åker på läromedelsmässa - med föreläsning - i Borås. Och på tisdag åker jag på Teknikspanarinspirationsträff i Gnosjö. Mycket nu redan, inför nästa läsår.

    SvaraRadera