söndag 24 juni 2012

Försmak av läger


På tisdag börjar det stora scoutlägret  vid Bjädesjö säteri utanför Myresjö. Men redan idag fick vi lite försmak. Eftersom det är ett storläger med över 4100 deltagare, har det planerats i flera år. 50 av deltagarna kommer från Forsheda. Jag är en av dem.
Korna bevakade oss...
 I eftermiddags packade vi kärrorna fulla med utrustning för att köra till lägerområdet. Militärtält, patrullådor, verktygslåda,presenningar, bordsskivor, kaminer, lyktor, lekredskap m.m. Det är mycket som behövs på ett scoutläger. Några lastade vid förrådet vid missionskyrkan medan vi andra åkte ut till Fänestad för att lasta virket vi behöver till byggena.
...när vi lastade byggvirke.
 Det går åt en hel del slanor när man ska bygga ett mattält och spisar för matlagning. Korna i hagen var mycket intresserade av våra förehavanden. Till slut var allt lastat och vi kunde ge oss iväg mot Myresjö. Lite drygt en timma tog resan.
Tälten sätts upp, kärrorna lastas av...
 Det regnade lite till och från medan vi lastade av och satte upp militärtälten. Fyra tält reste vi innan vi fikade tillsammans. Det smakade gott efter allt jobb.
...snabbt innan regnet kommer.
 Stora mörka moln närmade sig så vi ville göra så mycket vi kunde innan regnet kom. Vi började surra trefötter till mattältet och lägga ut bordsskivorna så vi kunde se var vi skulle spetta för trefötterna. Vi brukar aldrig börja bygga förrän första dagen på lägret så att scouterna får vara med. Men det kändes bra att komma igång eftersom vi har en bit att åka och kommer lite senare till lägret än vanligt. Det blire n stor apparat att slussa alla bilar, bussar och lastbilar som anländer på tisdag. Allt är minutiöst planerat. Vi har en tid då vi ska komma till uppsamlingsplatsen i Landsbro. På ett bestämt klockslag får vi köra därifrån till lägerområdet. Där har vi 5 minuter på oss att lasta ur bussen. De flesta åker med bussen. Några åker bil.
Regnet tog en annan väg.
 Regnvädret som hotade oss drog åt ett annat håll. Vi såg hur det blåste iväg. Så vi kunde fortsätta en stund till. När allt var avlastat täckte vi över vårt material med presenningar så att det skulle hålla sig någorlunda torrt. Imorgon ska det bli en riktig ovädersdag med många millimetrar över lägerplatsen. men sen ser det lite ljusare ut under resten av veckan.
Vi började bygga lite på borden i vårt mattält.
 På ett scoutläger är vi delvis beroende av vädret, men vi har haft både sol, regn och snö på läger förut. Det sista hoppas vi at vi slipper i år. Jag funderar på att åka ut till lägret redan imorgon kväll. Tisdag morgon kan bli lite kaotisk. Så om jag hinner packa klart åker jag nog och sover en natt till i tält.
Vindflöjeln
 Innan vi åkte hemåt gick vi en liten runda på lägerområdet. Det var många andra som också kom med sina prylar och satte upp tält. Lägerstaben var förstås redan på plats. Det är många som måste hjälpas åt för at ett så här stort läger ska fungera. Hela lägret heter Medvind 2012. Den som vill kan läsa mer på lägrets hemsida. Mitt i lägret finns en portal i form av en vindflöjel. Alla byarna är s k vindbyar och har namn efter olika vindar. Vår vindby heter Sirocco. De andra heter Passad, Föhn, Tornado, Monsun, Mistral, Cyklon, Calima, Termik och Sunnan.
Matladan
Mycket mat går det åt på ett storläger. Distributionen kommer att ske i den stora ladan. Dit kommer vi att gå för att hämta det vi behöver för att laga lägermaten i byarna. Uppe på logen finns ledarcaféet där vi kan ta en paus och fika, kanske prata lite med andra ledare.

Imorgon blir det att packa. Det gäller ju att få med sig allt man behöver för det är för långt att åka hem efter något man glömt. Då får man klara sig utan det. Det kanske bli lite tyst på bloggen den kommande veckan. Om jag hinner kan jag kanske mobilblogga, men jag lovar inget.

1 kommentar:

  1. Kan nog vara lite bra med vila från social medier några dagar. Har tänkt på dej idag under det att regnet strilar oavbrutet därute. Gott att ha ett riktigt hus idag. Men ni slapp undan detta dagsregn, förstår jag.
    Tycker att du är fantastisk som ger dej ut att sova i tält. Resten skulle jag säkert också tycka vara roligt, men jag hade "krävt" en riktig säng för att delta.
    Ha det bra, tuffa kvinna!

    SvaraRadera