söndag 3 juni 2012

Två dagar Skåne

Skånska vägar
 Så nu har jag återhämtat mig efter två dagar i vårt sydligaste landskap. Jag var ju ledig i fredags och började dagen lite lugnt. Vid lunchtid gav jag mig av söderut. Jag hade gott om tid men jag ville geocacha lite på vägen ner. Jag körde ända ner till Godisflyget innan jag vek av från den stora vägen. Där började min geocachingtur. Det blev några trevliga cacher innan jag åt lunch vid Skåneporten.
Flyttblock i bokskogen
 Sedan fortsatte jag genom Örkelljunga och Eket. I de trakterna finns många slingor längs en powertrail. Där är det tätt mellan cacherna, kanske bara ett par hundra meter. De är inte så roliga de här trailerna för nästan alla gömmor är likadana. Så var det här också. Beskrivningarna till cacherna hade inte mycket att berätta om platserna. Det är synd eftersom vägarna jag åkte på var trevliga och det fanns spännande platser. Några före mig hade skrivit att de inte visste om de skulle älska eller hata trailen. Jag kan bara hålla med och det skrev jag också. Det var liksom många stolpskott rent bokstavligt. Nästan alla cacher bestod av ett petrör fastsatt vid ett armeringsjärn med två slangklämmor. Järnet var nerstucket i marken bredvid ett träd eller en stolpe eller helt öppet. Det finns bara två anledningar att ta en powertrail. Den ena är att förbättra sin statistik. Det blir snabbt ett stort antal loggade gömmor. Den andra är att samla favoritpoäng så att man kan dela ut dem till andra roligare och mer kreativa gömmor.
En glad student - Ninni
 När jag tröttnade på trailen, drog jag vidare ner mot Malmö raka vägen till sonen. Vi skulle gå på studentmottagning hemma hos min syster. Min brorsdotter har gått på ett naturbruksgymnasium i Skåne och i fredags tog hon studenten. Det är klart vi måste fira henne. Blommor inhandlades på Mobilia. Jag svidade om från geocacharutrustningen till festkläderna. Sedan åkte vi.
Glada gäster på festen
 Mamma hade följt med min andra syster ner till Skåne. Vi fick god mat och hade en trevlig stund bland släktingar och vänner. Sedan åkte vi hem till sonen igen. Jag stannade över till lördagen. Vi rullade ut en madrass på golvet i hans lilla lägenhet.
En skånsk mölla
 Nästa morgon åt vi frukost och shoppade lite på Mobilia. Jag hittade en liten midjeväska som har plats för de mest nödvändiga verktygen för geocaching som penna och pincett och lite annat också. Vi tog en fika på Barista. Sedan åkte vi på en liten utflykt tillsammans. Även om sonen bott i Skåne ganska många år har han inte sett så mycket mer än Malmö. Det måste vi råda bot på. Vi åkte bort till Ringsjön. När vi åkte över den skånska slätten såg vi nästan tio olika regnväder. Vi hamnade i några också för vädret var omväxlande regn och sol den här dagen. Men vi klarade oss bra utan att bli alltför blöta. Det blåste rejält på sina ställen och det var inte så varmt i luften.
Trollstenen
 Efter lite missade avtagsvägar så kom vi till slut fram till näset med Bosjökloster. Givetvis letade vi efter lite gömmor i trakterna. Vi hittade en vid en mölla, en annan vid en stor sten från yngre järnålderstiden.
Bosjökloster
 Vid Bosjökloster var det ganska mycket folk. Vi såg oss lite omkring men vi avstod från att gå in. Det var lite dyrt tyckte vi. Det hade tydligen varit hundutställning för det kom ut en massa småhundar i sina burar.
Blommande kastanj
 De stora kastanjerna blommade med sina spjutliknanade blommor. Det var väldigt lummigt och grönt. Man såg inte så mycket av sjön. Det fanns en golfbana runt området men vi såg inga golfare.
Utsikt från en cache
 Vi gav oss in i buskarna i stället och letade reda på en gömma i en stubbe. Den hittade vi ganska snabbt.
Hängbjörk
 Vid ett annat ställe fanns en annan geogömma där man skulle se upp för golfarna. Det var tur att de höll till på andra hål så vi slapp att få ett hål i huvudet av någon förlupen golfboll.
Höör - i Skånes mitt
Nu började vi bli hungriga så vi åkte in till Höör och letade upp en pizzeria. Där delade vi på en god pizza som hette Höörkules. Det kom en rejäl skur medan vi satt inne på pizzerian. Den här dagen var det ett cykellopp för motionärer Ringsjön Runt. En del av dem åt också pizza.
Amfiteatern
 Sedan var vi beredda att fortsätta till Frostavallens friluftsområde. Där fanns också ett ganska stort antal cacher. Vi hittade en vid amfiteatern. Den kanske inte var lika imponerande som de grekiska amfiteatrarna eller den i Efesos, men den var ändå fin.
Emu kollar in Erik eller tvärtom
 Vid Frostavallen fanns det inhägnader med fåglar. Vi såg emuer och en del andra. En del fanns i stora voljärer och de skrek en hel del.
Vaxsjön
 Vi fortsatte sedan en 2,9 km lång runda runt Vaxsjön. Det var en trevlig liten runda och solen sken på oss. Ängsullen blommade. Det fanns andra blommor också.
Det blommar i vassen
 Runt Vaxsjön fanns det flera olika challengecacher gömda. Det är gömmor som man bara får logga om man uppfyller vissa villkor. Det fanns två som jag hade lov att logga. Den ena därför att det gått minst ett år sedan jag loggade den första cachen. Den andra därför att jag cachat i minst fem olika län. Sedan fanns det några till som jag inte kunde logga. Men det fanns många andra gömmor också.
Alle vid sjön
 Vi gick norrut och rundade den smala viken längst upp. Ibland gick vi  som i en allé, ibland var det bokskog. Naturen var ganska omväxlande. Det var vackert här.
Livat vid holken
 Vi hittade nästan alla cacher även om jag inte hade laddat in alla för vi hade egentligen inte planerat att gå hela rundan. Men det gick ju bra ändå när man har appen i mobilen. Det var en cache som vi hoppade över för vi ville inte bli blöta om fötterna.
Frostavallens hoppbacke
  Den sista vi tog på rundan runt sjön var placerat längst upp i en gammal hoppbacke. Vi fick klättra uppför backen och där hittade vi den. Sedan hittade vi en i en annan bokskog och den kallades Skogens bibliotek för vad finns det i ett bibliotek om inte... Nu var sonen nöjd med letandet. Jag hade säkert kunnat fortsätta lite till, men vi åkte tillbaka till Malmö. Det började gå mot kväll och dags för mig att dra uppåt Småland igen. Så jag sa hejdå till sonen och åkte hemåt.
Min första hittade ammobox
 Det blev lite fler cacher på hemresan. Jag tog en annan slinga av powetrailen, men jag hittade också några andra. Min första ammobox upptäckte jag inne  i skogsdunge. Den typen av gömmor är kanske vanligare i USA än här.
Här bodde en tomteflicka
 I boxen bodde det en liten tomteflicka. Det roliga var att nästa gömma också var en ammobox men en lite mindre. Det var ett TB-hotell men den boxen gick inte att stänga helt och hållet så jag avstod från att lägga dit någon TB.
Ginsten blommar
Jag körde en mindre väg som gick parallellt med den stora motorvägen. Jag hörde trafiken alldeles bredvid när jag hoppade ut för att logga cacher men det var inte mycket trafik på den mindre vägen en lördagskväll. Ginsten blommade vackert längs vägrenen. Totalt hittade jag 71 nya cacher på resan. Det innebär att jag bara har tre kvar till 800 loggade gömmor. Jag kunde förstått tagit några till, men jag ville inte att den 800:e skulle bli en simpel trailcache. Den kommer vad det lider. Det finns ju fler lediga dagar framöver.

2 kommentarer:

  1. JA, den har nog kommit redan.... :) Förstår inte hur du orkar fylla i alla på datorn... och kan hålla reda på dem. Räcker med tio för att jag ska snurra till det. Tror att jag fýllt i fel några gånger, när gömmorna ligger nära.
    Flera av eleverna i skoaln har börjar geocacha... det är kul... hoppas att deras föräldrar ställer upp och kör dem lite också... Till Hestra kan de ju cykla, men längre bort blir det svårt..,. Ha det så bra, nu är det nedräkning... i morrn är det långpromenad med barnen ....torsdag filmdag .... fredag städdag... måndag vet inte vad dag .... tisdag brännboll och sen får barna sommarlov. Hoppas att sommaren kommer då!

    SvaraRadera
  2. Inte än... Ett litet tips: om man loggar hittad i GPS:en, kan man ladda upp hela listan med hittade cacher på geocaching.com. Den finns under Din profil>Fältanteckningar. Då behöver jag inte hålla reda på vilka jag har tagit. Jag får t o m klockslag och jag kan göra anteckningar ute.

    SvaraRadera