torsdag 14 juni 2012

I denna ljuva sommartid

Iris
 Nu rullar allt på i rasande fart och jag hinner inte alltid med. Speciellt inte när vårt Internet krånglar hela tiden och bara funkar lite då och då. Vi skyller på fotbolls-EM för det var när Sveriges matcher gick som vi inte kunde komma ut på nätet. Eftersom jag inte är ett dugg intresserad, blev jag ganska så irriterad. Och på TV:n är det inte heller något sevärt. Jag får väl läsa en bok i stället.
Den blå rabatten
 I tisdags fick jag äntligen ett litet ryck och inspiration nog att ta itu med lite jobb i trädgården. Alla rabatter är helt övervuxna av gräs och ogräs. Jag snyggade till i den blå rabatten där kattmyntan, irisen och flera andra blå blommor har slagit ut. Fler är på gång. Rabatten kom till för några år sedan när jag grävde om en annan rabatt och inte fick plats med alla växter där. Dessutom ville jag inte ha de blå blommorna där. Så då fick det bli en ny rabatt.
Potatis i hinkar
 I år har jag inte sått några grönsaker alls. Kryddgården finns nog kvar om vi rensar bort ogräset och maken satte vitlök i höstas som har vuxit till sig ordentligt. Dessutom påtade han ner några övergivna potatisar som fått ålar i skafferiet i några plasthinkar. De har vuxit rejält och snart kan vi kanske äta upp dem. För övrigt har jag tänkt ta ett sabbatsår från odlandet. Jag får fortfarande värk av för mycket trädgårdsarbete, städning och diskning. Men det är ju rätt praktiskt. Då har jag något att skylla på.
Chokladblomma
 Jag köpte några utplanteringsväxter till mina krukor i alla fall. Margueriterna, som stått där ett tag, fick flytta till en rabatt, som maken hjälpte mig att rensa förra veckan. Där brukar ja ha de små prästkragarna. Sedan planterade jag små plantor av luktärter, lejongap och sådde några krassefrön. Mina fuchsior har inte klarat vinteridet i potatiskällaren så bra i år, men de kommer så smått även om det säkert tar tid. De blir nog inte så stora och frodiga som förra året. Många av dahliorna somnade in för gott, men jag hittade en eller två byttor med knölar som verkar ta sig. Jag trodde att begoniorna också var borta, men när jag såg efter så kommer dem små bladen upp i alla fall.
Hagtornsträdet
 Mitt favoritträd just nu är hagtornen, som blommar med sina små rosa blommor. De påminner om små minirosor. Jag planterade det trädet för snart 20 år sedan när vi flyttade ut hit. Vi hade en hagtorn i mitt föräldrahem. Jag gillade den och ville ha en egen.
Ormbunkar vid dammen
 Vid dammen frodas både blommor och ogräs. Ormbunkarna har verkligen tagit fart i år. De lyser i solskenet med sina ljusgröna plymer. Näckrosorna har knoppar och grodorna plumsar i kanten.
Vit fylld akleja
 Det är tur att de felsta perenner är väldigt tåliga och tål en hel del försummelse. Aklejorna sprider sig till och med ut i omgivningarna. De skulle nog finnas kvar här även om stället övergavs i hundra år. För varje år verkar det bli fler och fler varianter och korsningar. De ursprungliga purpursvarta och de vita fyllda har resulterat i både svarta fyllda, rosa och blå varianter i olika nyanser. Det är spännande med korsningar.
Redovisning på engelska...
 I tisdags avslutade vi vår fiktiva resa på engelskalektionerna. Vi lämnade Indien för att återvända hem till Sverige över sommaren. Men alla var överens om att vi skulle fortsätta ut i världen till hösten.
...om Indien.
 Alla fyra teamen redovisade sina arbeten om Indien på engelska. Alla hade lärt sig mycket och gjorde mycket bättre redovisningar än förra gången. De har börjat förstå att det inte bara är att kopiera en text på nätet och köra den i Google Translate. Man måste förstå allt om redovisningen ska bli bra. Då är det bättre att formulera egna meningar och berätta det man själv valt att berätta om.

 De flesta av eleverna är väldigt duktiga på att prata engelska och har ett mycket bra uttal. Det är också roligt att se att de vågar. Deras scrapbooks är jättefina.
Bollywooddans
Efter redovisningen blev det indisk fest. Jag hade fixat lite lassi, som är en drickyoghurt, och Laila, som hjälper till på engelskalektionerna, hade kokat indiskt chai te. Det fanns konfekt och kryddiga nötter. Jag hittade ett recept på en morotskaka, Gajar Halva, som man kokade och sedan kylde ner innan man skar den i bitar. Under terminen har eleverna samlat pengar, som de fått när de klarat av olika uppdrag. Dessa fick de använda för att köpa av de indiska delikatesserna. De verkade gilla det mesta. Efter fikat blev det bollywooddans. Vi tittade på indiska dansfilmer på Youtube och några av eleverna vågade hoppa fram och dansa som på filmen. Det blev ett lyckat party. Jag tycker det här resandet är ett kul sätt att arbeta med engelskan. Vi får se vart vi reser till hösten.

1 kommentar:

  1. Så kul! Synd att jag inte har engelska, för då skulle jag kopierat dej direkt! Saknar engelska ibland, skulle ju kunna byta bort matten, men det kommer inte att funka schematekniskt till hösten heller.... Funderar på om et är något för so.... en världsomresa på engelska... men vi ska ju inte läsa världen heller .... fast å andra sidan så kan man få in eligion och samhällskunskap och geografi,om man undantar plasterna... kanske man kunde samverka med engelskalärarn.... Tål att tänka på ett sådant projekt!

    SvaraRadera