lördag 23 juni 2012

Ungar, ungdjur och underbar natur

Grannen med barnbarn och ungdjur
 Midsommardagen blev inte så regnig som jag trodde den skulle bli. Inte blev den händelselös heller. Jag hade tänkt att ägna den åt att tvätta och packa lite inför lägret. Några maskiner har jag hunnit med men jag har inte packat en enda pryl än. Vi vaknade ganska sent och det kan man unna sig när det är midsommar och sommarlov. Hunden drog ut mig på promenad. På hemvägen mötte vi grannen och hans barnbarn som hälsade på hos ungdjuren i hagen. Kvigorna var försiktigare vid mötet än lillpojken även om de var nyfikna som vanligt.
Klovhallarna - skivad limpa i sten
 Det fanns lite kvar av jordgubbstårtan så elvakaffet var räddat. Efter fikastunden föreslog jag att vi skulle åka till Klovhallarna. Jag har berättat för maken om dessa fantastiska skivade stenar som finns inte alls långt bort. Jag stötte på dem förra sommaren när malmösonen och jag var ute på en geocachingtur i trakterna. Maken hade aldrig hört talas om dem och ville gärna åka dit någon gång. Den gången blev idag. Vi parkerade på vägen och studerade stenarna en liten stund.
Fam.Issal hittade gömman
 Maken ville gå bakom stenarna och jag visade var man kunde gå. Då hörde jag röster inifrån snåren. De som var där hörde oss också och ropade: Är det fler skattletare på gång? Det var en familj som var ute på sin första geocachingrunda. Detta var den tredje gömman de letade efter. Jag visste ju var den var så jag kunde lotsa dem och tipsa om var de skulle titta.
Finns det några bytesvaror?
 De hittade burken väl gömd. De blev jätteglada att den innehöll lite bytesvaror. En av grabbarna bytte en liten plastfigur mot en enkrona. Familjen var entusiastisk över sina fynd. De hann visst hitta minst sju gömmor idag. En av dem var en av mina gömmor i Värnamo, Samåkning. Där hittade de en TB och skrev att de blev överlyckliga över det fyndet. Jag hade berättat för dem om resekrypen och tipsat dem om att skicka ut en egen. De kommer säkert att fortsätta och de var intresserade av att lägga ut egna gömmor också.
Vallerstads vindsnurror
 De åkte vidare till nya gömmor. Vi fortsatte till andra spännande platser som vindsnurrorna i Vallerstad. Vi körde en annan väg än den jag tog till cachen vid snurrorna. Nu kom vi från andra hållet. De är verkligen imponerande, men idag lät det en hel del om dem. Det brukar det faktiskt inte göra. Åtminstone inte vid dem jag varit vid tidigare.
Hallonen blommar
 Vid vägen upp till snurrorna växte det hallonsnår, som blommade för fullt. Jag hoppas det blir mycket skogshallon i år. Vi har ju gott om hallonsnår hemma runt gården. Där brukar jag kunna plocka en hel del och frysa in.
Hallonsnår på fällorna
 Förr fanns det ofta stora områden med skogshallon på kalhyggena. Vi brukade kalla dem för hallonafällorna. Min mamma brukade berätta om hur hon fick följa med mormor och plocka hallon på fällorna när hon var barn. Hallonen såldes sedan och skickades med tåg till Stockholm. De kunde tjäna ihop pengar till en cykel genom att plocka hallon. Det var bra extrainkomster då, men vem skulle vilja jobba med det idag?
Underbar utsikt från snurrorna
 Uppifrån snurrorna hade vi vi en underbar utsikt. Vi såg långt bort ända till Värnamo och andra sidan Vidöstern. Värmeverket skymtade mellan granarna och vi såg bilar köra där långt borta. En stor rovfågel flög bland grantopparna. Jag hann inte se vad det var för art. Den kan ha varit en ormvråk eller en glada.
Maken och hunden vid Kassasjön
 Vi åkte förbi vägen ner till Kassasjön. Maken hade aldrig varit där så vi svängde ner. Bommen var uppe och det fanns bilar på parkeringen. Kassasjön sköts av fiskeklubben och det finns gott om små bryggor att fiska från. Vi stannade inte länge. Vi åkte vidare hemåt utan att ha besökt min geocache vid sjön. Man får gå 500 meter för att hitta gömman. När vi kom hem, var det dags att laga mat. Idag blev det kycklinggryta med ris och jordgubbar med vaniljglass till efterrätt.
Utsikt över Havsjön
 Igår kom det en ny gömma andra sidan Bredaryd. Det var förstås den gode herr 1000sjöar som lagt ut en ny cache. Han brukar ju göra det sådana här röda dagar och deras aftnar. Jag räknade nästan med att det skulle komma en. Den var rätt svår enligt beskrivningen. En D4 + 1000sjöar = knepig gömma. Dessutom verkade det vara en liten promenad fram till den som krävde stövlar och myggmedel. Så igår avstod jag från att jaga FTF. Idag kom det en till ännu närmare. Tyvärr hann jag inte dit för en FTF. Den loggades på förmiddagen när vi satt och fikade här hemma.
Porsen breder ut sig
 Men i eftermiddag tänkte jag att hunden kunde få följa med på en liten tur. Vi åkte till den första gömman och parkerade på angivna koordinater i närheten av Annebergssjön. Därifrån fanns en stig längs Havsjön, som en första sjön hette. Vi följde den och där det var lite sankare fanns det en spång att gå på. Stigen kantades av pors som luktade starkt. Det hade tydligen regnat nyligen för både Takko och jag blev genomblöta. Han i pälsen och jag om byxorna. Men fötterna var torra i stövlarna.
Näckrosorna blommar
 Vi kom fram till platsen mellan Havsjön och Tovarydssjön där cachen skulle finnas. Det syntes tydligt att någon varit före oss och letat. Mossan var uppriven, barken nedriven, grenar brutna och gräset nedtrampat. Det såg inte så roligt ut. Så ska inte geocachare bete sig tycker jag. Vi ska vara rädda om vår natur och lämna den i gott skick. Vi letade länge, Takko och jag, men vi hittade ingen gömma. GPS:en och c:geo i mobilen ville inte komma överens om var nollan fanns. Till slut fick vi ge upp då mygg och knott anföll i stora horder. Vi får återkomma vid ett annat tillfälle.
Ungdjur vid Källtorp
 När vi ändå var på hållet åkte vi fram till Källtorp som ligger vid Draven. Där var jag tidigt i höstas och letade efter en cache. Jag stötte på ett trevligt holländskt par som jag pratade med en stund. När de gått, trodde jag, skulle jag leta upp gömman. Men de hade inte gett sig av utan satt i närheten av gömman och beundrade utsikten. De verkade inte vilja ge sig av på en stund så jag gick därifrån. Det blev ingen logg men väl en stor kasse kantareller den gången. Det blev ingen logg idag heller. Vi letade ett bra tag utan att upptäcka någon burk. I stället blev vi upptäckta av en flock ungdjur som nyfiket närmade sig. De blev riktigt närgångna och Takko var också intresserad av dem. Jag blev rädd att han skulle bli nedtrampad av dem så vi drog oss därifrån.
Näckrosviken
 På hemvägen åkte vi fram till dagens nya cache, Näckrosviken. När Takko var valp gick vi på en valpkurs här i närheten. Vi passerade huset där kursledaren bodde. Vi kunde köra ända fram till den lilla gölen med näckrosbladen. Några blommor såg vi inte här. Cachen fanns i andra änden av gölen. Vi tog stigen som gick runt och sedan gick jag nästan rakt på gömman. Jag kände igen modellen från andra ställen, men den är fiffig så det förslår. Det blev förstås favoritpoäng.
Mattlummer med sporkapslar
Runt gölen fanns det gott om mattlummer. Den hade fått sporkapsalar som sitter på skaft. Den sträckte ut sina revor som fingrar över markytan. Det är en riktigt speciell växt som inte är så vanlig här i södra Sverige.
Revorna fingrar ut sig
Jag hoppas att den får vara kvar och att ingen plockar mattlummer för den växer väldigt långsamt. Förr användes den till att fläta mattor. Därav namnet mattlummer.
Näckrosknoppar i dammen
När vi kom hem från vår lilla cachingtur, var jag tvungen att kolla i min egen trädgårdsdamm om det fanns några näckrosor där. Det gör det men de har inte slagit ut än. Minst fem knoppar räknade jag till. Mina näckrosor är röda. Vi dammen satt Gulliver som en staty eller varför inte som en trädgårdstomte. Han vaktade väl dammen men nu skuttade han glatt med mig in i huset. Både han och vi var nog nöjda med dagens upplevelser.
Gulliver

2 kommentarer:

  1. Att vandra i naturen så här års är en fin upplevelse, med eller utan cacher.

    SvaraRadera
  2. Roligt att träffa nybörjarcachare, som man kanske kan hjälpa lite på traven. Fast det där med svåra gömmor, det är inte min grej. Stenen känner jag igen, den är unik. Så häftig!
    Blev inget cacheletande alls denna hemresa från Halmstad. Regn är lika tråkigt som för svåra gömmor. Ha det nu så bra på lägret.... Lite ledigt för cacheletande, det får du nog.

    SvaraRadera