fredag 22 juni 2012

Midsommar i Rannäs

Min midsommarbukett
 Midsommar kan firas på många sätt och på många håll. Vi brukar vara hemma och fira enkelt. Det behövs inte så många "ingredienser" för ett bra midsommarfirande. Jag brukar plocka en stor bukett vilda blommor, men i år blev det flera mindre buketter från trädgården i stället. Jag behöver ju inte plocka ett visst antal blommor och drömma om en karl. Jag har redan en karl här hemma. Vresrosorna var så fina även om de har vassa taggar så de fick samsas med vita och blå stäppsalvior i min blå vas.
Sillunch i trädgården...
 Idag blev det sillunch i trädgården. Solen sken och det fläktade skönt så vi satt vid trädgårdsmöblerna och njöt av färskpotatis, matjessill, gräddfil och gräslök. Det är enkel men god mat som alla gillar utom möjligen sonen. Han och Takko delade på en skål köttbullar i stället för sill.
med svärfar, maken och yngste sonen.
 Vi hämtade svärfar som kom ut och firade midsommar med oss. När hunden och jag tagit vår andra hundrunda för dagen och maten sjunkit ner, var det dags att sätta på kaffet. Maken hade bakat en tårtbotten som jag dekorerade med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Det var givetvis svenska jordgubbar. Jag hörde på radion idag att svenska jordgubbar smakar bäst - i Sverige. Det är transporterna och tiden mellan plockning och avsmakning som gör att de förlorar sin goda smak. Närproducerat är alltså bäst.
Kaffe och ...
 Vid kaffet kontaktade jag sonen i Malmö. Där regnade det och hade regnat hela dagen. Så mycket till midsommarfirande hade han inte sett. Det var ingen som firade på innergården i bostadsområdet i alla fall. Det regnområdet var nu på väg hit till oss. Temperaturen sjönk en aning och det kom något stänk som förebud. Det blev inget störtregn utan bara ett stilla strilande, men det räckte för att vi skulle flytta inomhus.
Jordgubbstårta = midsommar
Svalorna är ute och flyger i regnet. De flyger ganska högt så det ger väl hopp om bättre väder. De hinner samla många insekter i sina näbbar innan de återvänder till sina bon i ladugården. Högt uppe under taket föder de upp sina ungar. De skräpar ner en hel del, men jag gillar svalorna ändå. De är riktiga sommarfåglar. Man blir glad av att se dem. Glad midsommar på er alla!

2 kommentarer:

  1. Mums med jordgubbstårta! Sparar vår tills i morrn. Då ska vi fira ljuset och att vi har varann. Nu blir det natt, fast klockan inte ens slagit elva.

    SvaraRadera
  2. Vacker bukett och ni verkar ha haft ett fint midsommarfirande. Jag hade lyxen att vara bortbjuden och bara njuta av mat och trevligt sällskap!

    Matjesill, färskpotatis, gräslök och gräddfil... ja, det är något måste hos mig när det är midsommarhelg. Sååå himla gott varje år!

    SvaraRadera