måndag 15 juli 2013

Familjemiddag och sommarblommor


Denna söndag blev vi bjudna på middag på hotellet. Det var min mamma som bjöd ut oss till Hotell Vidöstern vid Bredasten i Värnamo. Det är inte så ofta vi går ut och äter tillsammans hela familjen. Så det var kul att det kunde bli av.

Det är roligt att mamma är så pigg att hon kan följa med på utflykter så här. Hon kom från sitt håll tillsammans med min syster och svåger. Vi kom från vårt håll och möttes här.


De flesta valde en väldigt god färsbiff med stekt potatis och sen fick man välja sås. Jag valde svampsåsen. Men det fanns både bearnaisesås och pepparsås också. Nån prövade kycklingen i stället, men gott var det.


Vi hade det väldigt trevligt. När vi gick frågade tjejen i receptionen om det hade smakat. Vi svarade att det hade det gjort och att vi hade haft så trevligt. Ja, sa hon, det såg jag när jag kikade in. Det var ganska mycket folk, men det var inte trångt som på vissa ställen. Sen åkte mamma med syrran och svågern åt sitt håll och vi åt vårt.


På eftermiddagen tog jag med mig hunden på en liten tur i bilen och en liten promenad. Han hade ju varit hemma själv. Vi åkte till Kulltorp. På vägen mellan Kulltorp och Anderstorp fanns en gömma som jag tänkte leta upp. Vi stannade och gick in i en fin skog med mossa på marken i ett ganska kuperat område.


Gömman var inte svår att hitta. Det var en stor skattkista. Den såg ut att ha varit med om en del även om den var utlagd ganska nyligen. Det kanske var en av 1000sjöars gamla skatter som fått nytt liv igen. Men dagens cache blev loggad och det var målet för turen.


På hemvägen stannade jag på några ställen och fotograferade blommor. Nu blommar högsommarblomstren  och vägkanterna lyser av färg.


Vid skolan i Forsheda fanns den veteåker som också innehöll en hel del baldersbrå. De lyste vitt som snödrivor bland det gröna.


Längs Torskingevägen blommar blåklockorna alldeles fantastiskt. En kväll när hunden och jag gick längs vägen, såg vi både liten blåklocka och hässleklocka som blommade. Den stora blåklockan blommar också på sina ställen. Det finns många olika arter av blåklocka. Här hemma har vi toppklockor, men de har jag planterat och de kommer ursprungligen från mitt föräldrahem.Nysörtens små vita blommor tycker jag är söta. De har en annan vit färg än prästkragar och baldersbrå. De växte också längs vägen tillsammans med röllekan.


Vid muren hos grannen blommade videörten i gula färger. De målade den breda remsan mellan vägen och stenmuren alldeles gul. Här måste det vara lite fuktigare eftersom videörten gärna har det lite blötare.


Där fanns också johannesört. Många av de här blommorna är ju medicinalväxter eller färgväxter. Jag vet att en del kryddar brännvin med johannesört, men jag använde den en gång i tiden till att färga garn med. Det blev en varm fin gul färg.


Älggräset trivs också i dikena längs byvägarna. jag har inte sett några älgar beta här, men för ett tag sedan såg sonen och jag en älgkalv på vägen mellan Forsheda och Rannäs. Den stod och tittade nyfiket på oss ett bra tag.


Hemma på gårdsplanen där vi parkerar bilen växer det got om kråkvicker. De är ovanligt frodiga i år tycker jag. De växer här i stora tuvor.


Gulmåran lyste upp bland de gamla mossiga ekstockarna som ligger kvar där. Gult, blått och vitt är de färger som lyser mest nu i diken och på vägkanter.


Vid sluttningen mellan vresrosorna och vägen hittade jag åkervädd och gullris. Vädden skiftar mer i lila än blått. Efter denna blomsterexkursion var vi tillbaka här hemma.


Hunden tyckte att vi behövde röra på oss lite mer så han hämtade bollen. Jag fick kasta bollen och han hämtade den gång på gång. Han kan hålla på länge men till sist tröttnar han också. Då kunde jag gå in och skriva klart mina nya geocacher och skicka in dem till reviewern för granskning. Sonen och jag var ju ute och placerade dem för några dagar sedan.


Sen fick jag ett meddelande om att en av mina gömmor uppe i skogen behövde lite omvårdnad. jag tog cykeln och stack dit. Det behövdes inte bara en ny loggbok utan hela gömman flyttades några meter. Men nu är den klar att loggas igen. Under tiden hade maken bakat bullar som vi kunde mumsa på till kvällsteet. Min gömmor publicerades under kvällen och nu fick jag en FTF-logg i alla fall på den ena. Vi får se om det kommer fler.

1 kommentar:

  1. En sådan fantastisk make du har. Bullbagarmake! Kul att se din mamma och syster på bild, och så FANTASTISKT roligt att få ha henne kvar.
    Fina blombilder, då är en väldigt bar fotograf. Jag slarvar ganska mycket numera. En del blir bra, andra inte. Ojdå, en gömma om dagen.... kan inte vara det enklaste, när du tagit så många...
    Satt lite vid datorn i går kväll och klickade mig in på olika sidor av geocaching.com, som jag sällan besökt. Kollade statistik och såg att jag nästan hade en cache per dag, sedan jag började... 0,9 någonting. Kan ju vara ett mål att försöka få upp den siffran till 1,0. FAst du föredrar jag 10-15 cacher åt gången, så slipper det bli ett påhäng ... :)

    SvaraRadera