söndag 21 juli 2013

Semestertorka


Puh, vilken värme det var idag! Inte alls min melodi. När jag kollade stod termometern på en bra bit över 25 grader. De är då jag bara orkar flämta. Huvudet blir tungt. För det mesta har jag suttit i skuggan och druckit vatten. Det går det åt i den här värmen. Maken gick ut och plockade av en del bär på buskarna, svarta vinbär och krusbär. Svettigt jobb!


Det blev lite svalare framåt kvällen. Men innan dess är det snustorrt i luften. Det blir en alldeles speciell lukt i luften vid torka. Jag får nästan hökänsla i näsan. Kanske inte så konstigt när gräsmattan gulnar på sina ställen. När det blir lite svalare brukar jag gå ut med vattenkannan. Jag har några plantor i krukor och de behöver vatten. Tomaterna har fått några små gröna frukter.


Sen tog jag en liten runda med kameran. Trots avsaknaden av regn och dessutom minimal omvårdnad så blommar det en del i trädgården. En del har spridit sig själva. Alla har inte jag planterat.


Renfanorna är nästan manshöga och blommar med sina gula små knappar. Förr färgade jag garn med renfana. De doftar rätt starkt och bladlössen brukar gilla dem. Men de är rätt fina i alla fall.


Klängrosorna blommar mycket i år trots att vintern gick hårt åt dem. Nu är många blommor utslagna till täta klasar.


Liljorna verkar inte klara sig lika bra. De är inte så många i år. Jag hoppas de tar sig och kommer tillbaka.


Borstnejlikorna ser lite stela ut. Men om man tittar lite närmare på dem är de rätt vackra. De finns i många färger.


Vid dammen växer stjärnflockan. Dess färger är inte så starka och de drar mer åt lila eller rosa. Humlorna gillar stjärnflockan.


Om man tittar nära ser man de små nästan vita blommorna i mitten. Visst är de vackra.


Ute på ängen och lite här och där växer den förvildade oreganon. Den sprider sig hur lätt som helst och bin och humlor älskar den. Den doftar också gott.


Lejongapen tycker nog att det är lite för torrt. Jag vattnar dem men de blommar lite glest i år.


En av mina favoriter är malvan. Jag har den på flera ställen. De är sådda från frön som härstammar från Ven där de sägs blomma överallt.


Det var min hyresvärd när jag bodde i Värnamo, som hade tagit med frön rån Ven. I hans trädgård växte malvan längs gångarna och jag fick frön från honom.


Jag sådde dem när vi bodde inne i Forsheda. Sen tog jag med frön ut till Rannäs, när vi flyttade dit. De trivs lika bra här.


Nu syns det att hortensian i krukan är blå. Den verkar inte heller gilla värmen för jag får vattna den ganska ofta.


Vid dammen har jag också nävor. De är vackra när man tittar nära på blommorna. De mörkare linjerna leder in mot mitten där nektarn finns. Blomman visar pollinerarna vägen.


Den ryska martornen har börjat få lite blå blommor. Snart kommer hela växten att skimra i blått och silver.


Brudslöjans små vita blommor fyller hela busken nu. De är så oansenliga för sig själva, men blir vackra ihop med andra blommor i buketterna. De fyller ut som ett moln av spets.


Det var en runda genom trädgården. inomhus har jag inte många krukväxter på sommaren. De får flytta ut i skuggan. Men i ett fönster blommar det för fullt. Det är en av mina orkidéer som har mängder med blommor. De blommar länge dessutom.

Det ser inte ut att bli regn de närmaste dagarna. Inte blir det så mycket svalare heller. men det är väl bara att försöka stå ut. Men ibland är det svårt att sova i värmen.

2 kommentarer:

  1. Ja blommor är bra vänner. Värme är ok när man har nära till vatten. Läsa är oxå bra sysselsättning. Cykla är lite svalkande.Cyklade till folkets park och hittade en burk.Försökte med en till men fann ej.Ska cykla in till stan och äta strax. Härliga sommar Sverige.
    Ser på yr att det blir lite svalare i morgon. Regn till helgen. Hoppas att det stämmer.

    SvaraRadera
  2. Vilka vackra blommor, och vad underbar trädgård du måste ha, rosorna var så pampigt vackra!! Passa på och njut snart har mycket blommat över speciellt om det skall vara så torrt.// Lena U+L & CO

    SvaraRadera