lördag 27 juli 2013

Karlskrona #1 - Trossöturen


I onsdags vi hela familjen Johansson inklusive hunden till Karlskrona för några dagars semester. Vi kom väl iväg vid elvatiden, när alla hade packat sitt. Det blev ett stopp på vägen i Växjö. Där laddade vi med lite glass på Preem-macken.

När vi kom fram, installerade vi oss i sonens lägenhet, som han delar med två andra grabbar. Men nu hade vi hela lägenheten för oss själva. De bor på Kungsmarken och där höll man på att bygga om alla balkonger och fasader. Grabbarna hade fått en större balkong. Vi hämtade pizza till middag i en närbelägen pizzeria. Studenter har ju bra koll på billiga matställen i området.


Efter maten åkte sönerna och jag ner till centrum för att logga lite burkar. Maken ville inte hänga med så han fick ta ut hunden på en runda innan han bänkade sig framför TV:n. Vi parkerade nere vid varmbadhuset och tänkte gå en slinga runt hela Trossö. Karlskrona centrum ligger på några öar. Trossö är den största av dem. Slingan är en del av Hälsans stig. Längs den hade et kommit ett antal nya cacher i höstas.


Det finns en annan serie som heter Trossö runt. En del av dem har jag loggat tidigare, men några har varit svårhittade eller mugglade. Nu började vi med en av dem vid varmbadhuset. Den hittade jag enkelt.


Sen fortsatte vi längs vattnet och loggade ett antal burkar på Hälsans stig. Vi hittade sju av hälsoburkarna och DNF:ade en som förmodligen var borta. Många hade letat där utan att hitta. Eftersom vi var på en ö hade vi nära till vattnet och båtarna hela tiden.

Vi gjorde en liten avstickare inåt gränderna till en skola. Där fans en cache som berättade om Wittus Andersson. Han var bonde på ön Trossö, men 1679 bestämde kungen att här skulle det byggas en stad. Då var det inte lätt att protestera. Det är spännande att få läsa om platsernas historia.


Vi hoppade över Stumholmen och fortsatte längs Trossö strandkant. Vi såg polenfärjan passera. Här hade jag redan loggat några burkar så vi fick gå en bit till nästa ologgade burk.


Då passerade vi statyn med en av stadens arkitekter, Hans Wachtmeister. Även om det var kung Karl XI som låg bakom stadsbyggandet, hade han sina hantlangare. Vi fortsatte gatan uppåt centrum.


Det var en varm och skön kväll med lite friska fläktar då och då. Vi blev lite svettiga av promenaden och hittade lämpligt nog en liten servicebutik som hade kall dricka att sälja till oss. Det var skönt att sitta ner en stund för en liten paus.


Vi hoppade över någon cache som fanns under en bro vid klockstapeln. Efter de senaste dagarnas skriverier om att geocachare bryter sig in på avspärrade områden ville vi inte riskera att bli haffade. Det fanns gott om staket runt som vi hade behövt hoppa över. Det var inget vatten under bron utan den gamla nedlagda spårvagnslinjen.


Nere vid varvet hittade jag en burk gömd bakom en sten i muren. Det var ingen liten sten en det syntes tydligt vilken sten som var lös.


Sen fortsatte vi uppför gatorna med vackra gamla hus. Utanför en del blommade det för fullt av rosor och lavendel. Lite kuperat var det i den här delen av Karlskrona.


Vi fick lära oss att den gamla metodistkyrkan var den första som byggdes i Sverige. Eftersom den tillkom innan metodisterna hade fått laglig rätt att bygga kyrkor, ser den inte ut som en kyrka utan mer som ett vanligt hus. Korset fanns inte från början. Där var ursprungligen en sol.


 När vi kom ner till Fisktorget, blev vi sugna på lite glass. Det såldes god glass i den gamla röda dubbeldäckaren. Vi tog en kula var.


Sen vandrade vi vidare runt Trossö. Vid Fisktorget lägger skärgårdsbåtarna till. De kom och gick. Där låg också andra småbåtar och speglade sig i vattnet. Solen sken på de gamla husen som vi också kunde se i en spegelvänd version.


Nu var det lättare att gå för här var det inga backar att trava uppför. Vi hittade några fler hälsocacher längs vägen. Den sista gömman hittade vi vid en mack, en s  k Petroleum Tango. De finns på många ställen i Sverige och är lätta cacher vid bensinmackar.


Solen sänkte sig allt lägre på himlen och vi återvände upp till Kungsmarken efter första dagens utflykt i Karlskrona. Lite te och en macka satt fint innan det var dags att försöka sova.


Takko hade  med sig sin bädd. Vi andra fick låna utom sonen som förstås tog sin egen säng. Det kan vara lite svårt att sova på en ny plats. Vi är ju inte vana vid att det är ljud hela natten. Takko hoppade upp varje gång någon pratade på gården utanför fönstret. Vi bodde på andra våningen. Till slut blev det i alla fall lugnt och vi kunde somna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar