onsdag 31 juli 2013

Bolmenkultur


Nu är jag lite efter i rapporterandet. Det är väl bäst att tag i det med en gång. Vi bor ju inte så långt ifrån en stor sjö, nämligen Bolmen. I helgen var det Bolmendagarna. Då brukar det hända en hel i bygderna runt Bolmen. Svärfar var intresserad av att åka och titta på en del. Så maken och jag tog med honom på en liten runda i lördags.


Först ville han besöka Vadets gård. Där hade de självplockning av amerikanska blåbär. jag är inte så förtjust i de bären. De svenska smakar mycket bättre fast är lite svårare att plocka, men det är det värt.


De hade fina fårskinn att visa upp. De var mjuka och sköna. Det skulle vara perfekt att ha ett i bilen på vintern.


Små söta får kunde man också köpa om man ville. Dessutom fanns det andra produkter från gården att inhandla, grönsaker och honung.


Några av gårdens djur kunde man titta på. Kaninerna satt i en liten bur. De var nyfikna och hälsade på oss.


Några av fåren vilade i en inhägnad. det var väl några av deras kompisar som låg på bordet. men så är det. Vi föder ju upp djuren för att ha till mat. Det är väl bra att skinnet också tas tillvara.


Några hönor var också framme och kacklade i sin bur. De var lite olika hönsraser.


Vallhunden gömde sig i skuggan under ormbunkarna. Det var inte så soligt när vi var där. Lite duggregn hängde i luften. Men han var väl trött på alla besökare.


Sen åkte vi vidare mot Dannäs. Då passerade vi Two Faces i Hjälmaryd. Där fanns det mycket intressant och vackert.


De har många spännande saker för trädgården i rostig metall och betong. Det finns växtstöd och olika dekorationer.


Bordet med betongskiva var vackert. i mitten fanns en grop med grus i där rostiga metallrosor var nerstuckna. De var också vackra.Det fanns många olika sorters växtstöd. En del kan man ju använda bara som dekoration. De satt i ett land med tomatplantor.


Vid fågelbordet satt fåglar i samma material. Nedanför växte det solrosor.


Herrarna var som vanligt mer intresserade av verkstaden och tillverkningen än av själva produkterna. De är ju båda metallmänniskor och har arbetat hela sitt liv med det materialet..


Vi fortsatte till Dannäs gamla skola, som numera inte är någon skola. Där har jag jobbat några terminer för längesen. Ny är det byalaget som har hand om den. Där servas våfflor under sommaren. Vi hade fikat hemma så vi nöjde oss med att titta på det andra som fanns.


Maken var förstås mest intresserad av biodlarens produkter. Det fanns en utställning som visade hur biodlingen går till. Där fanns honung att köpa. Nu var det ett tag sedan vi hade bin. Många biodlare har blivit av med sina bisamhällen. De dör på vintern. Så gjorde våra. Nån gång kanske vi kan få tag på några nya samhällen.


I församlingshemmet fanns det ett galleri där flera konstnärer ställde ut och sålde sina alster. Svärfar och jag gick dit. Maken kom när han var klar. jag gillade speciellt betongfaten och tavlorna från Ateljé Flårbacka. Devar vackrare i verkligheten än på hemsidan.


Någon annan hantverkare, som jag inte kommer ihåg namnet på, hade en utställning av broderade tavlor. De var också vackra.


Allra mest gillade jag tavlan i rödbruna färger med små vita blommor.


Utanför på det som en gång var skolgård fanns det loppis och bakluckeförsäljning. Man kunde också köpa ägg och hönor av olika raser. Tupparna lät hela tiden med sitt galande. Vi var nöjda och åkte hemåt igen. jag hade lite mer att göra den dagen. På söndagen skulle jag predika på sommarhemmet. Så jag behövde sätta mig vid datorn och skriva lite. Det tog väl resten av den dagen. Mer om det senare.


Den här sommaren tar jag det väldigt lugnt. jag har inga större projekt på gång utan tar dagarna mest som de kommer. Ibland är det skönt att bara vara, att vila. Den konsten kan katterna redan som små.


De senaste dagarna har kvällshimlen varit ovanligt vacker. Solen har gått ner bakom träden med glödande färger. En kväll såg det nästan ut som om hela himlen brann bakom trädtopparna. Det kunde kameran inte fånga tillräckligt bra.


Maken och jag var ute en kväll på några olika ställen i trakterna, men jag kan inte avslöja mer om var. Vi lade ut lite nya gömmor, som ska publiceras i augusti på geocching.com. Hela augusti finns en utmaning som kallas "31 Days of Geocaching". Den går ut på att försöka logga minst en cache varje dag hela månaden. Det blir inte lätt, tänkte jag. jag har ju loggat de flesta i trakterna och har ganska långt till lämpliga burkar. Det finns några nära men de har jag inte hittat.


Det var då jag kom på en idé. De andra hakade på. Så nu har vi utmanat alla andra geocachare i Värnamo, Gislaveds och Gnosjö kommuner. Tillsammans kommer vi att lägga ut minst en ny gömma varje dag. Sen kommer vi att avsluta det hela med ett litet grillevent. Det var därför vi var ute med lite burkar härom kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar