lördag 13 juli 2013

Ute och inne


Igår kväll hade jag tänkt åka till Store Mosse på fladdermuskväll, men så blev det inte. Det gjorde nog inget för jag såg på FB att det var 70 andra som kom. Jag får kolla fladdermöss en annan gång. Igår fick jag åka ut till Kolvarp för att hämta malmösonen. Han liftade med min syster och svåger. När jag körde, höll solen på att gå ner. Det var en magnifik solnedgång med extraordinära färger. Jag har aldrig sett de färgerna på solen förut, nästan ceriserosa mot den gråblå himlen. Kameran klarar inte av att återge intensiteten eller de rätta färgerna. Framme i Kolvarp fick jag vänta ett tag på resenärerna, men mamma och jag satt och pratade och löste lite korsord ihop.


Idag var det dags att återvända till Kolvarp, men jag hann med att ta en geocache också. Malmösonen hängde med, men de andra stannade hemma. Den här dagen är utsedd till Get Outdoors Day på geocaching.com. Alla som loggar en cache eller ett event får en souvenir som minne av dagen. Det är klart man försöker. Igår kollade jag in några lämpliga gömmor, men de var en bit bort så hur skulle jag hinna. Därför var det extra kul att det kom en ny gömma av 1000sjöar bara 3,3 km härifrån strax före åtta i morse. Vi åkte därom på vägen till Kolvarp. Den fanns vid cykelvägen mellan Forsheda och Kvarnagården, men vi tog bilen hela vägen fram. Vi passerade några som var ute på sin morgonpromenad. Framme vid platsen letade vi en liten stund innan GPS:en visade oss rätt. Sen stannade vi och funderade på vad han kunde ha hittat på. Jag tog tag i en sak och där var den. Det var en bra kamouflerad gömma. På så sätt fick jag en ny souvenir och ytterligare en FTF. Det var den åttonde denna månaden.


Sen fortsatte vi ut till mammas hus i Kolvarp. Systerdottern hade ordnat en städdag och bjudit in hela släkten. Vi var väl nästan 15 personer, som röjde i källaren. När vi kom, var det dags för förmiddagsfika.


Därefter fortsatte röjandet. Det är inte klokt vad mycket prylar som kan samla sig i en källare. Arrangörerna hade ordnat skyltar i garaget och ute på gräsmattan där man skulle placera olika saker, brännbart, metall, glas, sparas till loppis m.m. Det fanns väl inte så många saker kvar som var mina, men ett gammalt lakan till en barnsäng med ordet "Lillan" broderat på hittade jag. Det broderade mamma till mig när jag var liten. Min bror hittade mina gamla skidor. De fick följa med hem av nostalgiskäl.


Jag hjälpte till med att slänga gamla tyger och annat i vävrummet. Det gick bra ett tag, men sen fick jag lite svårt att andas. Damm och mögel är inte bra för mina lungor, inte för nån annans heller. Vi kunde inte stanna så länge för vi hade andra planer för resten av dagen. Så efter ett par timmar åkte vi hemåt igen.


Lite senare kom Katrin, Fredrik och Tess. Vi skulle planera lite kommande aktiviteter. Men först var det hög tid för lite mat.


Sönerna skötte grillen. Vi använde grillplatsen jag murat i trädgården. Jag förberedde maten innan.


Grillspetten köpte vi färdiga att lägga på grillen. Färskpotatisen kokade jag och trädde upp på spett. Sen ringlade jag lite olivolja över och kryddade med persilliade. Sen lade vi dem på grillen att stekas till och bli varma igen. Som tillbehör hade vi grekisk sallad och tzatziki.


Sen var det dags att planera. Vi har lite aktiviteter på gång under augusti månad. Då gäller det att förbereda sig. Jag får väl berätta mer om detta senare. Hundarna hade fullt upp de också. Takko var väldigt intresserad av Tess, men hon ville hellre vara i fred. Det kan vara jobbigt med närgångna killar.


Lite kaffe och efterrätt satt sen fint. Det blev apelsinpannacotta med jordgubbar. Det är så enkelt men gott.


Tess gillade också pannacottan. Hon slickade glaset rent. Det gjorde nästan vi andra också, men hin hade en bättre tunga, tror jag.


Det var varmt idag och har varit ganska länge. När vi kolla vår trädgårdsdamm, upptäckte vi att där var väldigt lite vatten. Näckrosorna stack upp ovanför ytan. Men det kanske inte var så farligt egentligen. Vi tror att den har lossnat från botten och flutit upp och att det är därför den sticker upp som den gör. Vi får försöka tynga ner den. Men vi fyllde på lite vatten i dammen i alla fall.


Ikväll tog jag en liten promenad med hunden. Svalorna satt på ledningarna och putsade fjädrarna. De kvittrar och tjattrar för fullt. Vi har gott om svalor i år. Sädesärlor är det också gott om. Längs vägkanten växte det mogna smultron. Jag plockade och åt. Det finns väl ingen sommarsmak som går upp mot vilda smultron. Det fick bli en del av min kvällsmat.

1 kommentar:

  1. Låter spännande det ni håller på med... Hoppas att det är ngt som många kan ta del av. Bra idé med städdag. Skulle behövas här oxå, föreslår döttrarna att de ska komma och ta hand om sina gamla grejer... men det blir inte hörsammat.

    SvaraRadera