lördag 20 juli 2013

Kålland #1 - första dagen


Hundvakten var ordnad. Pojkarna var hemma och tog hand om både hund och katter. Motorcykeln var packad. GPS:en laddad med ett antal cacher. Då var det bara att dra iväg på några dagars semesterresa på mc. Målet var Lidköping och Kålland i Västra Götaland. Vi körde nissastigen norrut och stannade i Mullsjö för att tanka motorcykeln och Falköping för att tanka oss själva med lite mat. Det var ganska varmt att åka den här onsdagen mitt i juli.


Det fanns inga cacher i närheten på något av stoppen och jag ville inte traska  runt i mc-stället i värmen. Maken är ju inte så intresserad av geocaching. Men vid Hornborgasjön tvingade jag honom att stanna. jag tyckte vi kunde kolla om där fanns några fåglar. Där fanns gott om gäss, men inte några tranor som vi såg. Lite längre bort skymtade några svanar.


Gömman hette Trandansen och fanns vid utfarten. Jag gick dit och hittade den, men burken satt ganska fast så jag fick kämpa lite för att få loss den. maken kom efter med motorcykeln och sen fortsatte vi till Lidköping.


Vi stannade på parkeringen med infotavlan vid infarten till stan. Där fanns en liten nanogömma kallad Välkommen till Lidköping. Jag letade en stund medan GPS:en stabiliserade sig, men det var maken som fick syn på den så jag kunde logga den. I närheten fanns motorstadion. Jag tänkte att den kanske kunde intressera maken.


Vi hittade först en vanlig trad. Burken var inte så vanlig. Maken väntade på grusvägen som gick utanför staketet på motorstadion medan jag letade och loggade. Sen kom det en myst som jag hade löst hemma. Den hittade jag också, men sen var det så varmt och vägarna tog slut. Vi hade fått åka runt för att logga de övriga i motorstadionserien. Vi vände och åkte tillbaka. Det var tur att vi gjorde det för då hittade vi en av makens skor som ramlat av packningen. Annars hade han bara haft en sko med sig.
Motorstadion #2
Motorstadion #3


I stället åkte vi vidare till Billys Bed & Breakfast där vi skulle bo i två nätter. Det ligger ute på landet i Nasenborg, Gösslunda, på vägen mot Läckö slott. Det är en gammal ladugård som byggts om till B&B. Billy var inte hemma när vi kom, men hans dotter visade oss vårt rum och övriga utrymmen. Det var ett trevligt ställe som jag kan rekommendera.


Billy visade sig vara en pensionerad polis, som hade ett eget flygplan och många järn i elden. Det var en trevlig prick och väldigt hjälpsam. Han kände förstås alla i trakterna. Det skulle visa sig att vi skulle få nytta av det senare.


Senare fick vi höra att han kallades Billy Batong. Han kände alla och alla kände honom. Batongen hängde på väggen i TV-rummet. Den kanske han hade fått när han slutade som polis.


Rummet var fint och vi hade egen toalett med dusch. Det var rätt skönt att sträcka ut ett tag på sängen och vila benen och ryggen.


Utanför fanns en veranda längs hela sidan där vi kunde sitta och fika eller sola. Där fanns grillplats, badtunna och bastu. Vi åkte in till Lidköping och handlade lite kvällsmat som vi avnjöt på verandan.


Vårt rum var mot baksidan. Det fanns 12-13 rum, alla med egen ingång. Från rummet hade vi utsikt över åkrarna på slätten. Kålland är halvön som sticker ut i Vänern. Längst ut finns Kållandsö, som är en ö där Läckö slott finns. Landskapet var ganska platt och öppet. Sista dagen, när vi åt frukost, fick jag syn på en rävhona som sprang ute på fältet. Billy visste att hon hade valpar och brukade hålla till där.


Långt borta skymtade vi Gösslunda kyrka bakom träddungarna. Det var det 1,25 km fågelvägen. Vi såg också lite gårdar utspridda här och där.


Efter en dag på motorcykeln kände jag att jag behövde röra på mig. Man blir rätt stel av att sitta i samma läge hela tiden. Det går inte variera sittställningen så mycket. Maken tittade på TV, me jag gav mig ut på en kvällspromenad.


Jag gick vägen tillbaka och sedan vek jag av mot kyrkan jag sett tvärsöver fälten. Det var säkert 2,5-3 km dit, men det gick bra att promenera i den svala kvällningen.


Vid vägkanten hittade jag rosa vitklöver. I vetefältet lyste det av blåklint här och där. Ibland såg det nästan ut som blå vattenpölar ute på åkern, men det var blåklinten.


Jag kom fram till kyrkan som verkade ha en välskött kyrkogård. Det kanske var vaktmästaren som kom samtidigt för att vattna en det gravvårdar. Kyrkan låg lite högre uppe på en höjd som kyrkor brukar göra.


Bakom kyrkan fanns en gömma. Det tog en liten stund innan jag hittade den. Sedan jag loggat gick jag en runda på kyrkogården. Det är oftast rofyllt att gå där.


Sen fortsatte jag en annan väg tillbaka. jag följde en av pilgrimslederna som går genom Västergötland. De är utmärkta med stolpar och pilar med orange markering och ett olofskors.


Det började skymma men jag kunde ändå se långt över slätten. Det blev kyligare, men jag gick i rask takt så jag höll värmen.


Solen hade gått ner för längesen när jag kom tillbaka efter en promenad på 5-6 km. Sen var det skönt att krypa ner mellan lakanen. Fast nattsömnen blev lite störd av en en enveten fluga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar