måndag 29 juni 2015

Från Faledreven till Kroksjön


När Anna-Lena och jag lämnade Faledreven, körde vi förbi ännu en kyrka med en egen gömma. Vi hade ju loggat fyra kyrkcacher och ett kapell på förmiddagen så här kom den femte kyrkcachen vid Segerstads kyrka by Faledreven. Här började egentligen dreven fast vi hade kört bil första delen och gått från parkeringen en dryg kilometer längre upp.


Det kändes lite i benen att vi gått en hel del den här dagen så det var skönt att sätta sig i bilen och åka mellan gömmorna. Vi stannade på några ställen längs vägen tillbaka till stugan när vi hittade någon gömma nära vägen. Tidaholms TB Holk låg lämpligt till. Här hittade vi några resekryp som vi sett vid eventet.


En annan liten gömma fanns i en jordkällare vid vägkanten. Här letade jag först vid en stor stenstolpe innan jag läste beskrivningen och förstod att den nog fanns inne i jordkällaren.


Burken hette Uppkorkat 3 och namnet förstod man när man såg den lilla burken. Den var inte så svårt gömd fast den var liten och jordkällaren var mörk.


Den sista gömman vi hittade tillsammans låg vid en av Hökensås sjöar. Anna-Lena ville gärna avsluta med en sjögömma innan hon körde hemåt. Vi satsade på Havssjön 1. Här fanns ett gammalt hopptorn av en modell som vi kommer ihåg från vår barndoms simskolor.


På andra sidan sjön höll en fiskare på att försöka få upp en fisk. Han såg nog aldrig oss utan koncentrerade sig på sitt.


Vi hittade gömman en bit bort längs stigen. När vi loggat vände vi tillbaka samma väg. Vi nöjde oss med en sjögömma för Anna-Lena ville åka hemåt inte alltför sent.Hon behövde spola av bilen efter alla turer på grusvägarna på Hökensås.


Ibland skapar naturen intressanta former och mönster. Det var gott om rötter på stigen och här spretade det stort.


Vi var snart tillbaka på campingen och Anna-Lena packa ihop sina saker. Det hade varit två trevliga dagar med gemenskap och äventyr tillsammans. Vi sa hejdå till varandra vid stugan. Jag lånar en bild från hennes album. Jag skulle stanna kvar en natt till och fortsätta min geocachingtur på egen hand nästa dag.


När hon åkt, vilade jag en liten stund och åt lite. Sen gav jag mig ut på en egen kvällstur. Jag kunde ju åkt tillbaka till havssjön och fortsatt där men jag valde en annan av sjöarna som hette Kroksjön. Där fanns inte en människa inom synhåll och inga bilar på parkeringen.


Det fanns sex gömmor runt sjön på temat Djur och natur. Beskrivningarna berättade om regnbågen, öringen, bäcköringen, dvärgbjörken, klockljungen och hjortronet. Det är bra när man får lära sig något av gömmorna. Den första var #1 Djur och natur - Regnbåge.


Sjön låg blank och stilla och jag kunde traska runt hela på någon timma. En häger lyfte och flög iväg bortåt skogen.


Det var lite sankt på något ställe. Jag hade bytt från kängor till gympaskor, mendet gick bra att ta sig över torrskodd även om spången var dränkt på något ställe.


I skogen runt sjön växte det gott om skvattram bland granarna och tallarna. Det var skönt att gå där och strosa.


Vissa delar av sjön var det sankt vid strandkanten. Där gick stigen lite längre upp på sluttningarna, men man såg hela tiden sjön.


De vita näckrosorna var på väg att slå ut snart. De stack upp sina huvuden bland de flytande bladen.


Vitmossan lyste både i röda och skarpt gröna färger. Tuvullens vita bollar stack upp ut tuvorna vid gungflyet.


Här var tuvorna alldeles översållade av tranbärens rosa små blommor. Det kan nog bli gott omtranbär framåt hösten. Det är synd att det är så långt dit annars kunde man åkt dit och plockat.


Regnandet hade gjort det lite blött på sina ställen där stigen passerade i sänkorna. Men det gick att göra en kringgående rörelse för att behålla skor och sockar torra. Knotten började komma fram den sista biten så jag skyndade på lite för att slippa dem.


Jag hittade alla sex burkarna utan problem. De var inte så svåra men av lite olika modell. Bilen stod kvar där jag ställde den och jag kunde åka hem till stugan igen.


En kopp kvällste och sen var det dags att krypa ner i sängen och sova. Det hade varit en lång och innehållsrik dag med många upplevelser och intryck. Efter nattens vila skulle jag lämna Hökensås och ge mig ut på en egen runda i kulturhistoriska miljöer. Mer om det senare.

3 kommentarer:

 1. Vilken omväxlande dag du fick! Härligt att läsa.
  Krok sjön är ännu ologgad. Den som väntar på något gott.......
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Massor avtranbärsblom hittade jag/viigår. Kom hit och hjälp till att plocka av dem när det blir färdiga bär av dem. Hoppas attdet blir av att ta med C_E till Hökensås,,, då vet vi att Kroksjön är bra... och så vill jag gärna återvända till stora vattendistriktet. DAgens runda med Mia, den var en blöt en, med svårhittade ohintade cacher. Men vi hittade de allra flesta. Tre resor till FAlköpingstraktne på en vecka. Inte illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den här takten är du snart uppe i #2000. Jag har snart loggat klart allt, men det blir nog flera blogginlägg. Jag har alldeles för många bilder som jag vill ha med.

   Radera