lördag 20 juni 2015

Johanssons taxi och värdshus


Den här dagen gällde det verkligen att ha bra koll på logistiken. Det började rätt lugnt från frukost fram till fikat på förmiddagen. Jag bakade mandelbottnar till efterrättsbakelserna och började hacka ingredienserna till min klassiska potatissallad. Jag hann bara börja med potatisarna. Sonen satte igång med purjolöken. Sen ringde telefonen och yngste sonen ville bli hämtad i Ljungby. Eftersom jag lämnat av honom där igår så visste jag ju var. Då var det bäst att jag tog den ena taxibilen och gav mig av på det uppdraget. Sonen fick instruktioner om hur han skulle fortsätta med potatissalladen.


Färden gick på småvägarna över Dannäs och Vittaryd. Nu har de rosa plastbalarna börjat visa sig. Förr var alla balar vita men i år kommer det att finnas rosa balar. De är bönderna som stöder insamlingen till forskning om bröstcancer.


Medan jag var ute på mitt taxiuppdrag fick maken ta ut den andra taxibilen för en lite kortare färd. Svärfar skulle hämtas på Soläng i Forsheda för transport till midsommarlunchen på värdshuset i Rannäs. Det är tur vi har två taxibilar.


Sonen och en kompis plockades upp på rätt ställe. Sen vände taxin norrut mot Värnamo. Vi lämnade av kompisen vid stationen och fortsatte sedan västerut för att fortsätta lunchförberedelserna på värdshuset.


När sonen och jag anlände till residenset var grillskivorna klara att börja grillas. Potatissalladen behövde bara den sista touchen. En grönsallad skulle blandas och en sås värmas till. Sen kunde vi äta hela klanen Johansson.


Det blev ingen bild på efterrätten men alla tyckte den var god. Mandelbottnarna täcktes av grädde och jordgubbar. Det passade bra med kaffe till. Sen fick den ena taxin ge sig ut på ett trippeluppdrag. Maken skjutsade svärfar tillbaka till hemmet. Sedan fortsatte han till stationen i Värnamo för att lämna av sonen som skulle med tåget till Växjö. Själv skulle han fortsätta till akuttandläkaren i Jönköping med sin värkande tand. Det fanns ingen jourhavande tandläkare i Värnamo den här helgen så han fick åka ända till Jönköping för att få det åtgärdat.


Hunden och jag tog sedan en lugnande och avkopplande promenad uppåt skogen. Solen sken även om den inte gassade. Jeansjackan behövdes på. Ginsten lyste värre än solen. Nu syns knappt något grönt på buskarna för alla gula blommor.


Det fanns flera gula växande organismer. Kantarellerna skymtade i mossan som små knubbiga knölar. Jag brukar kunna hitta de första i midsommarveckan, men i år är ju midsommar så tidigt så jag trodde knappt att jag skulle få se dem än. Nu är de för små att plockas och avnjutas. Vi får vänta ett tag till innan Johanssons värdshus kan ha kantareller på menyn.


Tuvullens vita bollar på skaft har fått konkurrens av andra mindre skaftförsedda kapslar. Ute på mossarna och i dikena växer björnmossa och vitmossa. Björnmossan är översållad av sporkapslar som lyser gult bland det gröna. De ser nästan ut som födelsedagsljus på en tårta. I så fall fyller mossen väldigt många år vilket nog är sant.


Maken kom så småningom tillbaka med käken bedövad. Resten av dagen blev mer lik hur den började. Vi har tagit det lugnt, läst lite, tittat lite på TV, stickat och druckit en kopp te. Nu är vi redo för nattens pass. Då ska vi bara sova och drömma goda drömmar.

2 kommentarer:

  1. Ibland blirdet lite hektiskt. Hoppas att tanden betedde sig väl efter ingreppet. Tandvärk är bara så enerverande. Ska försöka gräva upp en bit ginst och flytta hitåt, och se om det funkar. Tycks finnas lite varstans.... utom hos oss i skogen.
    En sådan fin midsommardagsmiddag ni fick. Låter gott med med mandelbotten och jordgubbar.

    SvaraRadera
  2. Tur det lugnat ned sig på världshusfronten idag, för det har det väl? Taxibilens motor hölls varm idag å, vad jag kan förstå. Skönt med ungar som åker egna bilar. Ha det gott på semestern!

    SvaraRadera