fredag 26 juni 2015

Kusligt och gemytligt på Hökensås


I tisdags var det grått och regnigt när jag styrde bilen norrut mot Jönköping. Det var dags för ännu ett besök hos homeopaten  på Gräshagen. Egentligen skulle Katrin varit med, men hon var tvungen att lämna återbud så jag fick åka själv.


Besöket var snabbt avklarat och efter en pizzabåt på pizzerian tvärs över gatan, fortsatte jag ännu längre norrut. Målet var Hökensås där jag hyrt en stuga på campingen ett par dagar. Jag tog Kortebovägen längs Vättern upp till Bankeryd där jag provianterade lite. Sen rullade jag vidare och lite norr om Bankeryd slutade regnet och solen tittade fram.


Vi hade stämt möte vid Falks grav. Det var Anna-Lena, som skulle stanna till och med onsdag kväll, och Stickan, som var ute på en geocachingdag i trakterna, och så jag. Falk var en postrånare som blev halshuggen och begravd här på 1800-talet. Det finns alltid blommor på hans grav men ingen vet vem som sätter dit dem. Det var en lite kuslig plats men en vacker plats mitt i skogen.


Vid vägkanten där man parkerade och där en informationsskylt var uppsatt stod ett utbränt bilvrak. Det bidrog väl också till den lite kusliga stämningen på platsen.


Det finns tre gömmor tillägnade Jonas Falk. Postrånare Falks grav fanns närmast parkeringen och den hittade vi snabbt. Sen promenerade vi förbi graven och över den lavbeklädda marken bort till den äldsta gömman, Falks grav. Det är roligt när gamla gömmor får leva kvar. Den här var från 2003.


Den senaste gömman fanns en liten bit bort åt andra hållet. Vi gick över lavarna och genom blåbärsriset och hittade en stor burk med ett nästan lite makabert innehåll. Vi signerade i alla fall loggboken till Jonas Falk * 1828-1855.


På vägen tillbaka över de hala och slippriga lavarna hittade jag ytterligare en burk i en liten rotvälta. När jag öppnade den var där ett tomt papper och en penna. Det kanske skulle ha blivit en gömma till, men den blir nog inte publicerad för den ligger i så fall för nära de andra. Jag noterade i alla fall våra alias och datum på pappret.


På Hökensås finns det många småvägar kors och tvärs. Anna-Lena hade haft lite problem med att hitta fram till Falks grav, men det gick ju bra till slsut. Stickan tog sedan täten i vår trebilskaravan mot campingen på Hökensås. På ett ställe stannade han till och där letade vi enbra stund efter gömman. GPS:erna var inte samarbetsvilliga så vi letade på lite fel ställe först. Vi visste inte riktigt vad vi letade efter och första gissningarna gav inget. Sen nämnde Stickan en gömma som funnits i Vaggeryd och då föll min blick på en nästan osynlig ledtråd. Den drog jag i och då visade sig den fina burken Nordvattnet så att vi kunde logga den.


Nu var det hög tid att checka in på Hökensås camping och inta stugan som skulle bli mitt hem ett par nätter. Det var en liten stuga med två våningssängar, pentry, bord och fyra stolar. Utanför fanns en liten veranda med sittplats. Vi packade in våra saker och så satte jag på lite kaffe. Vi kunde sitta på verandan och fika men det var lite kallt i vinden så vi gick in.


I god tid innan eventet åkte vi ner till Ibbesjön för att ställa i ordning. Stickan och två andra geocachare var redan på plats. Vid vindskyddet fanns en gömma, Fikaplats #7 Ibbesjön. Det är klart att vi loggade den innanvi fortsatte ner till grillplatsen nere vid strandkanten. Efter som eventet hette Midsommarevent vid Ibbesjön hade jag förstås tagit med en liten midsommarstång. Jag hade min virkade blomsterkrans runt kepsen. Om Katrin hade kunnat vara med, skulle hon ha spelat små grodorna på munspel, men så blev det inte. Det blev bra i alla fall.


Vi satte fyr på grillbriketterna och snart steg röken och jagade bort knotten. Fler och fler geocachare dök upp och började snacka med varandra. Det brukar aldrig vara några problem med samtalen när vi träffas. Det finns mycket att berätta.


Vår fina banderoll från Geocaching Finnveden hängde vi upp mellan två träd. Då syntes det vilka vi var även om de flesta kom från andra platser än Finnveden. De kom från Tidaholm, Kungslena, Tibro och Skövde. De sista som anlände var ett gäng från Jönköping, som vi kände. Jag hälsade alla välkomna och sen fick de presentera sig. Det brukar uppskattas att vi gör det så att man kan koppla ihop nick och ansikte.


Sen var glöden het nog för grillning. Det blev lite trångt vid grillen, men det går fort att grilla några korvar så man kunde vänta en liten tills det blev en ledig plats.


Många olika sorters korvar fanns det. Jag lade på ett par vildsvinskorvar. De smakade riktigt gott med bröd och senap.


Det är ju inte lätt att veta var det finns lämpliga platser för event, om man inte känner till platserna i förväg. Jag hade god hjälp av Birgitta som tipsade om Ibbesjön. Det är hon som under namnet bojip lagt ut många av gömmorna på Hökensås.


Det blev en fantastisk kväll vid sjön som låg spegelblank. Precis när alla började anlända mullrade det kraftigt en bit bort, men det blev inget mer av det. I stället sken solen och vi hade det skönt där vid grillplatsen. lite knott fanns det, men det hör till den svenska sommaren.


När vi kom dit, fanns det redan två fiskare på plats vid bryggan. De undrade säkert vad vi gjorde där, men de verkade inte ta illa upp. De fortsatte att fiska. Hela Hökensås är ju full av små fiskesjöar där man planterat in ädelfisk. Plötsligt får en av dem napp och halar in en stor fin fisk till jubel och applåder från eventsdeltagarna. Den fisken blev flitigt fotograferad dessutom.


Vi minglade runt och pratade med alla möjliga deltagare. Birgitta ingår tillsammans med Titti, Malin och Lena i Tjejligan. Det var roligt att träffa alla tjejerna i ligan på en gång. I augusti är det deras tur att ha ett fikaevent vid en av de andra sjöarna.


Tiden rann iväg. En timme gick så fort och deltagarna verkade inte vilja åka hem än. Efter yttterligare en timme närmade sig ett mörkt moln över sjön. Sen började det droppa lite från himlen. Då packade alla ihop och tackade för sig.


Det gick snabbt att utrymma grillplatsen. Kvar i regnet fanns bara de båda fiskarna som nu hade platsen för sig själva igen.


Anna-Lena och jag hade planerat att ta en kvällsrunda runt någon av de andra sjöarna innan vi drog oss tillbaka till stugan. Vi valde Stora Grubben där det skulle finnas en lättvandrad stig på ca 2 km runt sjön, fem gömmor plus en bonusgömma. Det passade oss bra.


Trots att det fortfarande regnade lite gav vi oss ut på stigen. Det var lite blött men det klarade våra skodon utan problem.


Gömmorna var enkla att hitta. Det behövs inga avancerade burkar om naturen och miljön ger en så fin upplevelse som här. Första gömman vi hittade var Grubben Runt #1. Sen följde de i nummerordning.


Efter ett tag slutade det regna och sjön låg där spegelblank. Det började ånga om vattnet och dimmorna steg som dansande älvor. Under träden droppade det ändå fortfarande lite på oss.


Det fanns gott om skvattram runt sjön. Buskarna blommade med vita fina blommor, som lyste i allt det gröna.


På tuvorna växte det gott om tranbär i långa revor. De blommade också rikligt så att tuvorna stundtals lyste i rosa.


Vid Hökensås sjöar finns det alltid grillplatser och fikaplatser. Det finns förstås bryggor där man kan stå och fiska om man löst fiskekort. Vi skyndade vidare för vi hade varken fiskekort eller rätt utrustning med oss.


Ibland skapar naturen annorlunda konstverk. Här hittade vi ett sådant verk


Solens skickade sina sista strålar för dagen mellan träden och belyste en gammal stubbe. det såg nästan ut som om det var en spotlight satt på den.


Det gick ganska fort att ta sig runt den lilla sjö och vi närmade oss parkeringen där bilen stod. Vi hittade alla fem gömmorna och de siffror vi behövde för att kunna finna bonusgömman också.


Finns det verkligen krokodiler i Stora Grubben? Det såg nästan ut så. Vi skyndade vidare för att inte bli krokodilmat. Vi hade ett annat mål i sikte. Vi lämnade den lilla sjön och tog bilen mot bonusgömman, som inte heller var så svår att hitta. Det var en fin burk som vi med glädje loggade.


Nu var det dags att varva ned lite i stugan. Vi kokade oss en kopp kvällste och gjorde oss i ordning för natten. Toalett och dusch fanns inte i stugan utan man fick gå till något av servicehusen. Det gick bra det med. Vi somnade nöjda med dagens alla upplevelser och stora förväntningar på morgondagen.

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa om våra gemensamma upplevelser. Fina bilder. Häftigt att våra kameror visar två olika bilder av den fina "skulpturen ". Båda är lika sanna. ..
  I morgon ska jag och Claes-Erik åka tillbaka till Falköpingdtrakten och gå en av Birgittas rundor. Nolreservatet tror jag det heter. Söder om Vartofta. Blir kanske en tur upp på berget också. Ser fram emot att läsa om vad du gjorde på din egna dag. Anna-Lena på mobilen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kul att se dina bilder och läsa dina upplevelser också. Ha en skön dag i Falbygden. Vi ska åka till scoutlägret och vara kontrollanter på spårningen hela dagen. Jag loggar och bloggar lite efter hand som jag hinner.

   Radera
 2. Härligt äventyr och fina bilder som alltid! "Små grodorna" kanske dyker upp vid något annat lämpligt tillfälle ;-)

  SvaraRadera
 3. Så vackra bilder från en plats jag älskar.
  Kul att din tur till Hökensås blev så lyckad och dessutom ett riktigt trevligt event som ni ordnade.
  Birgitta

  SvaraRadera