fredag 12 juni 2015

Skolslut - Sommarlovsstart


Sista hela skoldagen kom solen. Det passade bra då vi skulle vara ute hela dagen. Mellanstadiet brukar ha en brännbollsdag då vi jobbat klart och städat klassrummen. Solen brände men vinden i ryggen var kall.


Åtta killar i sexan hade satt ihop var sitt lag. Vi spelade gruppspel på två olika planer. De var alla otroligt duktiga och trevliga hela dagen. Inga sura miner visade sig.


Efter lunch spelades matcherna om brons och guld. De som inte spelade hejade på. Många elever växte den här dagen. Han som inte brukar slå så bra fick till flera bra bollar. Hon som inte hade tagit någon lyra, blev glatt överraskad när hon fångade bollen. Många fick till frivarv som inte brukar göra det. Jag tror många var nöjda med sina insatser.


Efter finalerna var det bad på Forshedabadet. Vi hade badet för oss själva. Det öppnar inte för allmänheten förrän senare.


Efter skolan behövde jag fixa lite saker som fanns på Smålänningen så jag tog bilen till Bredaryd. När jag ändå var där, fortsatte jag till Annebergssjön. Jag hade ju börjat lösa en myst där. Första delen löste jag genom att googla lite. Andra steget hittade jag vid mitt förra besök, men jag fortsatte inte till det tredje steget då. Jag var nyss tillfrisknad från förkylningen och trött efter vandringen runt Havsjön. Idag var det dags att fortsätta.


Jag hittade nästa steg utan problem och kunde räkna ut var det fjärde steget skulle finnas. Först tog jag fel på en siffra och hamnade lite galet, men det löste sig vid en ny check och kontrollräkning. Då hittade jag vad jag sökte och kunde äntligen räkna ut finalkoordinaterna. Nästa problem var att kartan i min GPS inte visade att det fanns en väg fram till gömman. Jag tog en lite svårare väg. Å andra sidan fick jag se hjortronen blomma. Det fanns knoppar på tranbären också. Vid finalen letade jag ett tag men jag nollade på många olika ställen. Till slut gav jag upp för det började bli sent och jag hade lite att pyssla med hemma innan sängdags. Jag vet att jag var på rätt plats för jag chattade med en annan cachare som loggat burken och fick koo bekräftade, så jag får åka tillbaka och leta lite noggrannare.


Torsdag var det så skolavslutning. Vi samlas alltid först en lektion i klassrummet eftersom högstadiet är i kyrkan på morgonen. I femman tittade vi på gamla bilder från fyran och femman. Sen tog vi en liten kafferast för fröknarna. Personalrummet var dukat inför avslutningsfikat lite senare på dagen.


Det blit lite extra festligt när alla är festklädda. Eleverna hade också klätt upp sig i ljusa sommarklänningar och en del killar hade kostym och fluga.


Sen samlades vi som traditionen bjuder vid flaggstången för att hissa flaggan och sjunga nationalsången.


Ibland blåser det så det är svårt att hissa flaggan. Förra året ville den hamna på halv stång, men i år gick den hela vägen upp. Sen sjöng vi också för alla som fyller år på sommarlovet.


Fanbärarna från sexan ställde upp först i ledet och alla klasserna ordnar sig från de yngsta till de äldsta därefter. Vi tågade på ett långt led till kyrkan.


Kyrkklockorna klämtade för fullt när vi anlände till kyrkan. Det var fullt av föräldrar och andra intresserade inne i kyrkan. Alla fick inte plats att sitta utan en del fick stå längs väggarna.


I kyrkan var det ett långt program med sång, pianospel, diktläsning och tal. Flickorna i femman hade fått ihop sin lilla kör till slut och framförde "Stay with me".


När alla de andra klasserna lämnade kyrkan, stannade sexorna kvar för betygsutdelningen. De fick också en ros var som minne från den här sista skolavslutningen på Hanahöjskolan.


Sen var det personalens tur att fira lite tillsammans. Vi åt smörgåstårta och avtackade de kollegor som slutar hos oss. I år var det flera som inte kommer tillbaka till hösten. De fick blommor och presenter.


Vi fick också presenter från eleverna. Eftersom jag jobbar i flera klasser, får jag ofta flera presenter. Av sexorna fick jag ett vackert fat med blommor, årechoklad och te.


Femmorna gav mig en liten viol i glaskruka. En av flickorna i sexan kom till oss i femman från Holland. Då kunde hon inte ett ord svenska. Nu pratar hon flytande svenska och har höga betyg i många ämnen. Av henne fick vi som tack för vår insats en liten tårta som de hade gjort själva. Efter personalfikat åkte jag hem. Man är ganska matt efter en skolavslutning. Det känns så tomt i skolan utan eleverna.


Hunden och jag tog en kort runda. Sen satt vi ute på verandan och kopplade av. Framåt kvällen blev det en runda till.


Det var fortfarande ganska varmt fast solen började dala och solstrålarna silades genom lövverket. Ungdjuren blir alltid intresserade när vi kommer och de rusar över hagen fram till staketet. Vi såg en morkulla flyga över hagen. Göken gol i väster.


Än är det inte sommarledigt för mig. Imorgon är det många kollegor som tar ledigt och firar studenter. Jag ska i alla fall jobba på förmiddagen. Sen har vi några dagar till i nästa vecka med kvalitetsarbete, städning och planering. Sen kan vi ta semester.

1 kommentar:

  1. Så fin tårta. Var den på riktigt? Lika god som den såg ut? Fantastisk tid just nu! Naturen är helt underbar, Njöt för fulla muggar på dagens cykelrunda. Tjärblomster, midsommarblomster, gökblomster... nu kommer alla försommarblommor pen gång. Känns som våren gick över i försommar på vår skolavslutningsdag i onsdags. Ha en bra helg!

    SvaraRadera