måndag 15 juni 2015

Vackra blommor och läskiga kryp på det visa berget


När söndagens inbokade evenemang blev inställt, var det fritt fram för andra aktiviteter. 1000sjöar efterlyste ressällskap på en cachingtur till Svenljunga. Jag hakade på så nu finns det många fler glada gula gubbar på kartan över Svenljunga. 


Men den första loggade gömman var i Tranemo. Det var en myst som jag löste på vägen dit. Pi Arkimedes konstant var inte särskilt svår att lösa. Med lämpligt redskap kunde den också loggas i skogen trots att den satt 3,14 meter upp. Sedan fortsatte vi mot dagens huvudmål, Svenljunga. Här har vi båda varit och loggat en del förut, fast jag hade nog mer kvar än 1000sjöar.


Framme i Svenljunga svängde vi av och fortsatte ut på landet igen mot Torestorps gård där det skulle finnas ett motormuseum. Ingen av oss hade hört talas om det, men det fick vi förklaringen till när det dök upp en man som skulle öppna museet. Det hade bara varit igång ett år. Där skulle finnas 60 bilar och 120 motorcyklar. Många av dem kom från Göran "Gekås" Karlssons samling, men det fanns även från ägarens samling. Ägaren var ICA-handlaren på orten. Hit får jag nog ta med mugglarmaken på en mc-tur. VI tog fram kamerorna och fotograferade lite innan vi började leta efter gömman Bikes, bilar och bullar. Jag anade något redan på avstånd och där var den.


Det fanns några speciella cacher på vår planeringslista den här dagen. Den ena var Djuphålan. Den gömman hade inte hittats på 22 månader, men den skulle finnas på plats enligt CO. Vi parkerade en bit ifrån och promenerade fram till stranden av Ätran. Sen började vi leta vid träden i strandkanten, men nollan hamnade visst inte riktigt vid rätt träd. Vi utökade sökområdet lite och då fick 1000sjöar napp. När han fiskat upp gömman, fick jag ta över och försöka få ut burken och loggremsan. Med lite assistans gick det bra. Jag lånade bilden från 1000sjöars logg.


Vi mötte en del konstiga varelser den här dagen. Alla fstnade inte på bild, men det gjorde den här "krokodilen" som låg på lur i gräset.


PÅ en mossig trädstam vid ån satt det här läskiga krypet. Andra läskiga kryp som vi mötte var knotten som kommit fram efter nattens regn. Myggen väntar tydligen ett tag till.


Inte långt borta skulle det finnas ett konstverk med namnet Spelemän. Först såg vi inga spelemän där vi parkerade, men de fanns på andra sidan vägen sett från gömman. Vi närmade oss gömman och blev studerade av en mugglardam som gick förbi oss. Burken satt lite högt men det var inte den enda höjdarcachen den här dagen. Vi klarade värre saker än denna. Sen blev det fotosession.


Dagens huvudmål var annars Visebergsrundan. 1000sjöar hade redan loggat några av burkarna, men jag hade alla kvar. Vi började inte på #1 utan åkte till Visebergsrundan #12 som fanns vid en liten damm. Vi tänkte börja med att fika på stenarna vid dammkanten. När vi närmade oss dem, ringlade en snok iväg och slank ner i springorna mellan stenarna. Den låg och solade i värmen men blev störd av oss. Lite senare medan vi drack kaffet och åt våra mackor såg jag att den simmade över mot andra sidan dammen.


Det fanns näckrosor i dammkanten, men jag såg bara en enda vit utslagen näckros. När vi ätit klart var vi redo att börja vandringen runt Viseberg. Jag kommer inte att länka till alla gömmorna längs rundan. Det fanns 15 traddar och vi hittade alla.


Rundan gick längs stigar, skogsvägar och grusvägar runt Viseberg. Ibland sammanföll rundan med motionsspåren. Eftersom det regnat under natten, var det lite blött på marken. Det plaskade om kängorna i gräset och det var ibland lite geggigt på marken.


Vid vägkanten växte det skogsstjärnor och ekorrbär som började slå ut. Vi såg många vackra blommor. Det är så dt ska vara när vi närmar oss midsommartid även om midsommar kommer ovanligt tidigt i år.


Skogssniglarna hade kommit fram i stora skaror efter regnet. Då trivs dess kryp. En del var långa, andra var korta och knubbiga.


En av gömmorna längs rundan förtjänar att omnämnas speciellt. Det var en multicache med namnet Visebergsrundans dessert. De andra gömmorna var enkla petrör eller små plastburkar och inte så märkvärdiga. Det var vandringen i skogsmiljön som var största behållningen. Den här multin i fyra steg, som alla var speciella och roliga, var rundans bästa. Jag kommer inte att avslöja något mer om de olika delstegen, men den är verkligen värd ett besök.


Vid ett av delstegen hittade jag mattlummer som sträckte ut sina fingrar mot mig.


Vi passerade den gamla nedlagda skjutbanan. Det var inte längre någon risk att vistas här trots att skyltarna satt kvar. Banan var övervuxen med sly, som det blir när områden överges och naturen tar dem tillbaka.


Skogsfräken kantade stigen. Dessa "rävarumpor" är riktigt vackra när solen belyser dem med sitt strålkastarsken. Vid Skyttepaviljongen fanns en gömma som inte ingick i någon runda. Den loggade jag. Visebergsrundan vek sedan av åt sitt håll medan en annan runda började åt andra hållet. Det var Blystrecket, som jag får ta en annan gång.


Den här delen av rundan hade 1000sjöar redan loggat, men eftersom vi passerade förbi gömmorna så kunde jag logga även dessa. Här vandrade vi på grusvägar med öppen mark runt omkring. Vinden friskade i och fick fart över åkrarna.


Vägkanterna blommade. Här var det ruggar av prästkragar, rödklöver och smörblommor, men än har jag inte sett några blåklockor.


Det surrade i det blommande trädet som vi passerade.


Hästkastanjen hade fått vita "ljus" som reste sig rakt upp likt julgransljus. Här fanns ett nybyggt hus med vacker utsikt men igenvuxen trädgård.


Vi kom in i skogen igen och följde gräsbevuxna stigar. En del gömmor var lite klurigare än andra, men ingen lurade oss. Vi har varit med förut.


En skogsbäck prolade bredvid stigen. Det fanns gott om blåbärsris men vi såg inga blåbärskart. Lingonen blommar och förhoppningsvis kommer det att bli mycket lingonmos till hösten och vintern.


I solen mitt på stigen snubblade vi nästan över några bestånd av hönsbär. Det är inte ofta man ser dem här.


Mot slutet av rundan traskade vi genom en granplantering. Det är väl gammal åkermark som planterats igen för att i stället för säd och hö odla granar.


Till slut kom vi fram vid den lilla dammen där vi startade rundan. Nu var det gott att byta till torra sockar och skodon som inte var fuktiga. Lite mera kaffe satt inte helt fel innan vi körde vidare.


Det blev två gömmor till som vi loggade. Den ena var en myst som vi kollat på innan vi åkte. Det var en T5:a men verkade fullt loggbar för oss. När vi åkte mot den, upptäckte jag att det fanns ytterligare en T5:a längs vägen vid Mårtenstorp Nylund. Vi stannade förstås för att kolla om vi kunde ta den också. Det var en snuskburk som hänge en bra bit upp i en tall, men 1000sjöar fixade ner den med hjälp av sitt lång metspö. Jag loggade den och sen fick han sätta tillbka den på samma sätt.


Mysten fanns vid en gammal nedlagd cementfabrik och hette Spöket vid cementfabriken. Här letade vi lite väl länge på fel nivå innan 1000sjöar hittade ett läskigt kryp som kunde avslöja någrasiffror som vi behövde för att räkna ut finalkoordinaterna.


När vi kom, flög en liten fågel iväg från sitt bo. När vi kikade in i boet, såg vi fem små blågrönaktiga ägg med bruna fläckar. Vi hoppades att fågeln skulle komma tillbaka och fortsätta att ruva sina ägg när vi hade försvunnit från platsen.


När vi fått tag på de båda siffrorna kunde jag snabbt räkna ut vart vi skulle ta oss härnäst. Det var inte så långt bort och väl på plats spanade jag snabbt in var burken fanns. Även denna satt högt uppe i ett träd.


Det var åter dags att plocka fram det långa metspöet och snart hade vi burken på marken. Det satt en liten läskig varelse på petröret och vaktade loggen, men vi fick logga även denna T5:a om vi lovade att återplacera den på samma plats. Det gjorde vi såklart.


Nu började vi bli lite trötta och huvudena nickade lite precis som på dessa humleblomster, så det var dags att vända hemåt igen. För min del blev det 23 loggade burkar och det var inget dåligt resultat.


Lupiner fanns det gott om på många ställen längs dagens cachingrunda. Här vid fabriken fnns ett stort fält med blommande lupiner. De lyser verkligen upp där de växer oftast på vägkanter och andra magra jordar.


Det var skönt att komma hem. Jag lagade lite pasta med köttfärssås till maken och mig. Sen landade jag i soffan innan jag satte mig vid datorn för att logga dagens fynd.

1 kommentar:

  1. Får se till att ta den där Visebersdesserten. de andra tog vi när rundan var ny. Sådärkul runda tyckte jag. För mycket skog... Bortskämd är jag. Gillade inte Åsenrundan på Öland ... vi gick inte riktigt hela... och hoppade över end el med hög svårighet. Det räckte till som det var... och inte så mycket att se.... nästan bara hasselsnår. Men orkideängen var fin. Linnerundan var suveränt bra... naturupplevelse och lätta gömmor... så ska en runda vara, tycker jag. Ska skriva blogg om Ölandsresan i morrn tänkte jag. Nu känns det som om sängläge skulle passa.

    SvaraRadera