onsdag 26 maj 2010

En regnig dag i Nova Vallis

Denna dagen - ett liv! Det var ju så farbror Melker sa på Saltkråkan efter en händelserik dag. Jag kan bara instämma. Den här dagen har jag inte bara varit med om ett helt liv. Jag har tillsammans med mina elever färdats mer än 900 år. Vi har nämligen varit med fyrorna på medeltidsdag i Nydala.

Det är tredje året det anordnas en medeltidsdag i Nydala, eller Nova Vallis som platsen heter på latin. Jag har varit med alla tre gångerna med olika klasser. Årets dag var lika bra som förra årets bortsett från vädret. Vi blev väl inte helt förskonade från regn förra året heller, men idag var det blötare. Det kom en rejäl störtskur på förmiddagen medan vi satt under partytälten och knåpade ihop våra "skinnpungar". Det är tråkigt när man måste täcka medeltidsdräkterna med modernare regnkläder. De allra flesta hade sytt medeltidsinspirerade kläder på slöjden. Även de vuxna hade tidsenliga dräkter. Men vätan och kylan gjorde att vi fick klä på oss lite mer.

Programmet var ganska likt de tidigare årens. En nyhet var att eleverna fick prova på bågskytte vilket var uppskattat. Jag tror killarna uppskattade det mer än danslekarna vi hade förra året även om de var roliga de också. Annars fick vi tillverka snoddar att använda till en pung, karda ull, smida ett trollkors, smaka på soppa, leka herre på täppan och dragkamp, sitta i stupstocken och höra berättelsen om Bernard av Clairvaux och cistersiensermunkarna i Nova Vallis. Vi hann med mycket innan dagen avslutades med en gycklarföreställning.  Det var samma gäng som året och det var en lika fantastisk föreställning i år. Björnen var med i år igen.

Efter bussresan tillbaka  till skolan fick eleverna gå hem med minnen för livet, men vi fick stanna kvar för lärarkonferens. Vi var ganska trötta efter en hel dag utomhus och kanske inte så alerta.

Kvällen var också inbokad i kalendern. Vår gemenskapsgrupp skulle träffas. Det är inget ansträngande utan bara trevligt att träffas och prata. Vi fikar tillsammans först. Sedan pratar vi utifrån ett kapitel i en bok som vi läser. Dagens tema var vårt sociala ansvar, alltså om vad vi för för våra medmänniskor. Sedan avslutar vi med att be tillsammans. Så gick den här dagen med.

Ibland kan en dag kännas som ett helt liv inte bara för dagsländan utan också för oss. Vi kan uppleva så många saker under en dag som andra kanske behöver ett helt liv för att få vara med om. En dag kan också kännas så lång som ett helt liv för att den är innehållslös och vi hinner uppleva varje minut som segar sig fram. Min mormor levde ett långt och innehållsrikt liv. När hon var 101 år gammal var hon nöjd med livet och tyckte att nu räckte det. Det är väl så jag också vill uppleva mitt liv. Det behöver inte nödvändigtvis bli 101 år långt, men jag vill gärna känna att jag har levt ett bra liv. Det behöver inte vara massor av människor som minns mig, men jag tror att alla vill känna att de har uträttat något, att deras gjort skillnad för någon. Så känner jag i alla fall.

Imorgon är det en annan dag - kanske ett annat liv. Då ska vi gå hem till en kollega efter jobbet. Hon slutar som lärare nu och ska bli pensionär. Då börjar ett nytt liv för henne. Sedan har jag en tjejträff på kvällen. Det lär bli mycket god mat på båda ställena. Jag får väl hålla igen en annan dag - i ett annat liv.

1 kommentar:

  1. Du håller då igång. Låter intressant, det där med Medeltidsresan. Vi har ju vår tradition med forntidsbyn söder om Falköping... men det verkar som man får ut ännu mer av er dag i Nydala. Avståndet för oss till Nydala eller Åsarp är väl det samma... Men Åsarp är väl inarbetet för oss...och det är också jättebra.
    Hesheten är ungefär den samma idag....men det ska nog funka... jag ska inte behöva prata spå mycket. En lång dag blir det...den är inte slut förrän vid åtta ... fast kanske smiter jag en stund från eftermiddagskonferensen och kvalitetsredovisningsarbetet och åker hem och vilar....Det är ju lätt till, man har ju något att skylla på, för man borde ju egentligen hålla sig hemma, när man har minimal röstresurs. Ha en bra dag!

    SvaraRadera