söndag 16 maj 2010

Garden Life

En liten backsippa undgick rådjurens framfart
Den här långhelgen har hittills varit underbar. Även om det regnade i morse och första hundrundan blev inställd, har vi varit ute nästan hela dagen. Jag började rensa ogräs och gräva lite i trädgården redan igår, men idag har jag varit riktigt flitig.

Fänrikshjärtan 
Gullvivorna blommar i mängder i år
Trädgårdar har alltid intresserat mig. Jag gillar att gå och titta i parker och trädgårdar när jag besöker olika platser. Det kanske inte alltid har varit så uppskattat av övriga familjemedlemmar. Men man lär sig och blir inspirerad av hur andra odlar och planerar sina trädgårdar. Därför är det också roligt att titta på trädgårdsprogram på TV. Det har jag också hunnit med. "Camilla Plum i haven" sådde och planterade. "Trädgårdsfredag" ger både trädgårdstips och matlagningstips.

Tagetes klara för utplantering
Den här våren har varit seg och trädgårdsarbetet har i varje fall för mig inte kommit igång på allvar förrän nu. Det har varit för kallt och blåsigt. Även om jag hade tvingat mig ut så hade inget velat gro ändå. Nu går det förmodligen desto fortare.

Min trädgård i GardenLife
Det var någon av mina elever som bjöd in mig till Garden Life. Det är en applikation hos Facebook, ett litet spel som handlar om trädgårdar. Jag hade inte tänkt börja med fler spel än de jag redan har, men det här verkade kul för en trädgårdsamatör. Här får man odla växter och inreda sin trädgård med möbler och mycket annat. man kan besöka sina grannars trädgårdar och vattna och gödsla hos dem. Här är mitt fotoalbum från trädgården. En sak är betydligt lättare i Garden Life än IRL (in real life). I spelet gräver man och förbereder jorden för sådd med ett enda klick på musen. Det är betydligt jobbigare i verkligheten, har jag erfarit idag. Jag kommer säkert att stappla upp ur sängen imorgon. Men det är en skön känsla att ha fått jobbat med kroppen.

Magnolian har slagit ut 
Magnolian har slagit ut sin enda knopp. Jag satte den förra året och då blommade den med flera blommor. Det var spännande att se om den skulle överleva vintern. Det gjorde den även om den inte hade mer än en knopp vad jag kunde se. Så läste jag en krönika i en trädgårdstidning. Krönikören hade också bara en knopp på sin magnolia. De andra hade ett rådjur ätit upp. Då förstod jag att det nog var likadant här. Rådjuren var grymma i vintras. De åt allt. Det var nog förklaringen. Men när jag kikade lite närmare idag såg jag andra små knoppar som kanske kan bli blommor så småningom. Vi får väl se.

Egentligen ser inte magnolian så märkvärdig ut. Det är mest några spretande pinnar. Knopparna är ludna och grå, men när de slår ut i blom blir hela busken vacker. Det är så med människor också. Vi kan vara både spretiga och grå, kanske t o m lite ludna, men när vi får blomma ut blir vi vackra och till glädje. Det finns så många som aldrig får blomma. Andra är där och knipsar och beskär. Ibland knipsar man av knopparna också  och då kan vi inte blomma. Det krävs en bra jord, värme, näring och vatten för att magnolian ska blomma. Det behöver vi också, värme och omsorg och en tillåtande miljö.

3 kommentarer:

 1. Konstigt att magnolia har sådan tjusning på så många. Jag tycker att den är helt underbar, och mets för den är så fantastisk vacker på de gråa pinniga grenarna. Det är något med motsättningen där, skönhet och gråhet. Lite som du beskriver i dina tankeord.
  Just nu växer det så att växterna borde få växtvärk... det växer centimetervis från en dag till en annan. Få se om det blir läge att så i det alltmer krympande grönskas/blomsterlandet i dag..... Gräsmattan behöver i af klippas igen.

  SvaraRadera
 2. Visst är det något vist med blommande magnolia, det är kanske som du säger A-L att det är kontrasterna som gör den så vacker och fantastisk.
  Vi flyttade Tibast till vår trädgård från vår åker förra helgen. De ät också vackra med sina rosa små blommor på bar kvist. Vi valde att ta bort dem från trädgården när vi hade småbarn, bären är ju riktigt giftiga, men nu är två av dem tillbaka i trädgården igen.

  Du är så klok i liknelser, vi kan nog för det mesta se liknelser i växtriket och plocka över det i våra liv. Men det är en konst att verkligen slå huvudet på spiken, som du gör. Tack Inga för hjälpen att se detta!

  SvaraRadera
 3. Tibaster är så vacker. Den växer inte här, men man kanske kan plantera in.

  SvaraRadera