söndag 2 maj 2010

Våryra i kohagen

Vi välkomnar korna ut i det fria
Ännu en underbar vårdag. Varmt och skönt i solskenet. Jag började dagen som jag brukar när jag är ledig. Jag tar hunden med mig och går en promenad innan frukost. Idag blev den lite kortare för vi skulle iväg till Forsheda. Han blev kompenserad senare då vi gick hela långa rundan.

Våryra i kohagen
Det var betessläpp i Grönlid idag. Alla korna skulle släppas ut i det fria. Många människor hade sökt sig dit. Det var säkert ett par hundra bilar på parkeringen på en av åkrarna. Dessutom var det ett lämmeltåg från samhället med barnvagnar och rollatorer. Många cyklade också. Grönlid ligger precis utanför samhället. Skyltarna visade vägen.

Vallhunden har pli på korna
Hela evenemanget började halv tio. Det var tipspromenad fram till gården. Där bjöds det på mjölk och kanelbullar. Man kunde gå in i ladugården och titta på de förväntansfulla korna. De råmade högljutt. Jag hade ju redan varit där i onsdags med klassen så jag stannade utanför och vaktade en hund åt några som ville gå in. Halv elva var det dags att öppna portarna och släppa ut alla djuren. Det blev många glada, ystra skutt. De hade väl vårkänslor som vi. Vi blir också glada när solen skiner och vi får komma ut.

Idag kom alla trädgårdsmöblerna fram. Maken bar fram alla bord och stolar. Han hängde till och med upp min hängande repstol på verandan. Nu kan jag börja sitta där och dricka mitt kaffe. Det går bara så fort den här tiden på året så man hinner inte njuta som man vill. Det är likadant varje år. När det är som vackrast har man som mest att göra både på Carpe diem som Horatius sa.

Carpe diem
Fånga dagen
Försök inte fånga lyckan
Ju mer man jagar den,
desto mer flyr den undan
Lycka är en bieffekt
av fullständig
närvaro
Grip tillfället i flykten
Fånga dagen
då fångar du också lyckan

Vita drivor
Förra året lärde jag mig också att man kan skapa dagen, Crea diem. Dagen blir vad vi skapar den till, livet blir vad vi gör av det. Lycka är kanske att skapa sin dag, att fylla den med mening. I morse hörde vi en lyckoforskare som sa det vi redan visste. Lycka är inte pengar och framgång. Lycka är ha människor som man tycker om och som också gillar en tillbaka. Lycka är att leva inte bara för sig själv utan också för andra. Älska sin nästa såsom sig själv.

2 kommentarer:

 1. Trevligt med de nya traditionerna, betessläpp var det ju på var och varannan gård när jag växte uppså då var det inget man gick man ur huse för. men idag när barnen inte växer upp under samma förutsättningar, vad det gäller sådana saker, är det kul att de får veta lite mer. Och så är det nostalgi för oss äldre.

  Kloka ord om att skapa dagen, jag tog också till mig det förra året och försöker leva efter den devisen.
  Igår pratade vi frälsarkrans igen och vi talade om kärleks- och offerpårlan. Vi kom in på samma saker som lyckoforskaren gjort...Vi behöver vara älskade och ha någon att älska för att känna att livet r helt.

  SvaraRadera
 2. Låter KUL med kosläpp. Tycks ha blivit en stor grej av det lite varstans. I trakterna kring Värnamo, så fanns det tydligen ett antal ställen att åka till, enligt dottern.Förr i tiden, så kändes det bara jobbigt när korna skulle ut. De var ju sjövilda... och jag skulle vara med och mota. Tyckte att det var riktigt otäckt!
  Skapa dagen låter bra....man försöker nog så gott man kan...men ibland så kommer tillfälligheten in och gör dagen till något annat än man tänkt. Då gäller det att fånga det också!

  SvaraRadera