fredag 14 maj 2010

Tusen nyanser av gröntÄnnu en grå och mulen dag, kan man tänka. Men när man kommer ut och verkligen öppnar ögonen, kan man upptäcka att det finns minst tusen nyanser av grönt i naturen just nu. Längre framåt sommaren har många av de ljusare nyanserna försvunnit och ersatts av en mer mogen grön färg. Men nu finns det hur många varianter som helst.

Lönn

Hassel

Det gamla vintergröna finns kvar hos granar och mossor, men det nya vårgröna kommer stort. Lönnens blommor har en riktigt ljus grön färg. Björken har sin färg på de nyutslagna löven. Hasseln har en annan. Rönnen löv är mörkare. Ek, bok och ask dröjer med sina löv, men de kommer vad det lider. Medan vi väntar njuter vi av vårblommorna under de kala trädkronorna.

Kullen norrifrån

Vår kulle syns tydligt från andra hållet, norrifrån, men senare kommer lövverket att skymma. Nu är det bara ett skimmer av vårgrönt. Men på marken håller liljekonvaljerna på att avlösa vitsipporna och blåsipporna. Snart kommer doften att fylla luften. Senare kommer hallonriset. Jag kommer säkert att kunna plocka åtskilliga liter hallon även i sommar.

Blåbär
Längs vägen upp mot skogen hade blåbärsriset gått i blom. jag hoppas att blommorna inte fryser bort. Det brukar vara gott om blåbär i våra skogar, men om blommorna fryser blir skörden mindre. Hunden och jag gick skogsrundan två gånger idag. Det var skönt även om inte solen var framme. Det regnade inte i alla fall.

Hackspetten på ladugårdstaket
Ibland är livet lika grått som himlen varit idag. Men om man ser efter lite noggrannare, kan man oftast upptäcka inte bara andra färger utan också många andra nyanser. Livet är inte alltid grått. Allt är inte heller svart eller vitt. Livet innehåller hela färgpaletten.  Det är därför som det är så fascinerande att leva.

3 kommentarer:

 1. så sant det du skriver, även om allt se grått ut så kan man alltid se lite andra färger som piggar upp. Vi måste bara bli bättre att se dem, eller helt enkelt leta upp dem!

  Grönt är skönt! jag är som du, jag njuter varje går av alla dessa gröna nyanser man ser i naturen på våren.
  Bengt Grives färgbeskrivningar var helt otroliga...blåbärsrisgrönt som det är i Augusti...är ett av hans uttryck =)

  SvaraRadera
 2. Det var väl han som myntade nyansen mörkvitt. Såg fler gröna nyanser i morse. Gröngölingen och grönfinken flög förbi. Gillar verkligen grönt. Det är en lugn och rogivande färg, inte passiv för den påminner om växande i all tysthet. Vi har gröna väggar i vårt vardagsrum. Det är väl därför vi trivs där.

  SvaraRadera
 3. Visst är grönt vackert, och som du säger, det finns tusentals nyanser. När jag läste 20 p psykologi för några år sedan, så fick man veta att männisorhjärnan kan urskilja en miljon olika nyanser. Det är rätt häftigt!

  SvaraRadera