söndag 2 maj 2010

Nu grönskar det...

Regndroppar i daggkåpans blad
... i dalens famn. Vi bor i "den grönskande dalen". I vår by finns några gårdar som heter Berget. Men det gör inte vår gård så därför säger vi att vi bor i dalen. Vi bor lite lägre än de som bor på Berget. Just nu grönskar det både på Berget och i "dalen". Regnet som har kommit de senaste dagarna har verkligen fått fart på gräs och annan växtlighet. Man kan riktigt se hur det blir grönare för varje timme.

Det var inte så roligt med regn på valborgsmässoafton. Skolans firande med brasa och våedikter blev inställt eftersom det regnade. Vi stannade hemma på kvällen och firade för oss själva. Det blev en liten smörgåstårta och sång på TV. Man kan sjunga med i kören hemifrån också.


Det grönskar i trädgården fast jag inte hunnit vara ute och påta i den. Vilken kraft det finns i varje liten planta. Hunden drog med mig ut både i morse och i eftermiddag. Det såg inte så farligt ut när jag kikade ut genom fönstret. När vi kom ut duggade det lite, men när vi gått en bit uppåt skogen ökade regnet och det blåste rakt in i kapuschongen. Då var det inte lika trevligt. Som tur var gick det fort över. På vägen tillbaka kom solen fram och kastade långa skuggor framför oss på vägen. Den försvann tyvärr ganska fort och det var skönt att komma in i värmen så att vi torkade upp igen. Katterna vill också komma in när det regnar. Men blommorna får vackert stå kvar ute i trädgården. Det var många av mina perenner som tittat fram.

Kungsängsliljor
Kungsängsliljorna hängde med sina stora klockor både de rutiga och de vita. Jag gick för att se om de blå backsipporna slagit ut och upptäckte att någon knipsat av blommorna. Det var väl ett rådjur som tyckte de såg läckra ut. Jag hittade andra objudna gäster också.


Fåglarna sjunger något otroligt nu. Efter regnet kvittrade det i varenda buske. Jag var tvungen att stanna till på promenaden och bara lyssna. Bofinken och lövsångaren lät höra sina drillar. Koltrasten sjöng sin vackra sång. Den hör till en av mina favoriter. Den har hållit till hos oss hela vintern. Nu finns det massor av dem. Kanadagässen flög över huset när jag var ute och fotograferade i trädgården. De flög lågt och trumpetade. Igår höll tranorna på med sina trumpetsignaler precis utanför trädgården. Det spatserade omkring en lång stund. Jag kunde följa dem genom fönstret framför skrivbordet. Det är en underbar tid för fågelskådare. 

Vi brukar besöka några vackra ställen så här års. Vid Gamla Åminne och Bestorpasjön brukar det vara otroligt vackert i vitsippstider. Lite fika i en ryggsäck och en vandring där är mer än njutbart. Store Mosse och sjön Draven kan också rekommenderas. Om man vill följa skrattmåsarna och andra fåglar i Kävsjön vid Store Mosse kan man kolla webbkameran som är placerad ute på ett gungfly. Ibland har de haft en kamera i en fågelholk, men den verkar inte vara igång i år. Här är en länk till en sida med massor andra webbkameror utplacerade över hela världen. Kul att man kan följa fåglarna utan att störa dem och från långt avstånd på andra sidan jorden till och med.

Annars har jag mest varit inomhus idag. Jag har varit flitig och rensat i min garderob. Det var många kläder jag kunde plocka ut till klädinsamlingen. Plötsligt var det gott om plats och jag kunde hitta det jag ville ha. Av bara farten städade jag hela sovrummet. Det ska bli skönt att gå och lägga sig i ett nystädat rum.

1 kommentar:

  1. Ja, nere i dina trakter är det verkligen vår. Ganska stor skillnad mellan Grimsås och Hjälshammar, märkte jag igår och idag. Regnet som du beskriver mötte jag mellan Hestra och Värnamo....här har det knappast regnat alls... kanske därför det är lite senare. Bra med garderobsstädning så här års, gjorde också en liten sådan igår.C-E gjorde tydligen en stor när jag lämnat huset... och det behövdes. Så det stämmer inte alls att damer har mer i garderoben än vad herrar har.... i allafall inte här.

    SvaraRadera