måndag 6 december 2010

Blå timmen

Blå timmen sänker sig över Rannäs Skattegård
Jag kom hem just som den blå timmen inträdde. Solen gick ner bakom skogen i väster och mörkret bredde ut sig mer och mer. Hunden drog med mig ut på en liten runda innan i återvände in till ljusen och värmen. Katterna håller sig mest hemma i köket och går bara ut en kort stund. De har ju egen ingång.



Det är otroligt vackert när blå timmen breder ut sig. Snön skiftar färg från vitt till blått. De snötyngda träden blir till mörka skuggor som breder ut sina grenar som ett tak över stigen. Vi pulsar fram och för varje gång vi går där trampar vi till stigen lite hårdare. Ibland kommer det mer snö i spåren och vi får pulsa igen. Än har vi inte kommit upp till förra vinterns snödjup. Då fick hunden ta sig fram mellan höga väggar av snö på båda sidor om stigen. Vem vet hur det bli i år, nu när snön kommit så tidigt. Det ryktas att den sibiriska kölden ska ta sig hit till helgen. Men hellre lite snö och kyla än regn och slask. Det håller jag fast vid.

Enda nackdelen med kylan är att vedförrådet minskar snabbare. Nu när maken jobbar kvällar ganska ofta, får jag bära in ved och tända i pannan. Hittills har jag inte misslyckats utom en enda gång då jag inte fick igång fläkten. Det var säkringen som gick med ett sprakande. Då fick eldandet anstå tills maken kom hem.

Hunden gillar förstås att skutta runt och få snö i skägget. Katterna tycker också om att leka i snön. Sen kommer de in och slocknar av ren utmattning. Några av katterna gillar att lägga sig uppe på kylskåpet. Där är väl varm och skönt för dem. De är mästare på att hitta platser att sova på. Allra bäst är tydligen mina brödkorgar.
Dagarna försvinner ganska fort nu. Det är inte så många kvar på den här terminen. Vi försöker avsluta teman och projekt. Vissa dagar är bokade för speciella aktiviteter, som lucia och pysseldag. De hör till den här tiden på året.

När mörkret råder är det gott att ha ett varmt hem, en skön soffa att krypa upp i, en god bok att läsa eller något att virka eller sticka. Ibland hinner jag virka så mycket på min julkrubba. Förhoppningsvis ska den bli klart till jul. Jag brukar avsluta dagen med att brygga en kanna te som jag kan njuta av innan jag intar horisontalläget. Det är nog dags att fylla vattenkokaren nu och mäta upp tebladen i kannan för snart kommer maken hem efter sitt kvällspass.

2 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är vackert när all den ljusa snön lyser upp. Fast just nu känns det lite motigt...det snöar för fullt och vi är tre i familjen som ska ut på vägarna nu på morgonen. Men vi får hoppas att det går bra.
  Vackra bilder du visar oss där man verkligen ser blå timmen!

  Skönt att avsluta dagen med lite kurande i soffan och en härligt varm kopp te =)
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 2. Mysigt att se stigen som vi gick i sommargrönska, nu när den är inklädd i vintervitt. De flesta timmarna är ganska svarta just nu, det är lite tråkigt. Man har inte riktigt tid att göra det man vill hinna med innan ljuset försvinner. Men om två veckor vänder det ... och det brukar bli bättre ganska snart när januari kommit en bit på väg.
  Håller med Bodil ... fina bilder! Ha en bra vecka!

  SvaraRadera