måndag 13 december 2010

Pysselglädje

Som de flesta vet gillar jag ju att pyssla. Jag håller mig inte bara till ett pyssel utan prövar gärna nya saker när kreativiteten flödar. Idag har vi haft julpysseldag i skolan. Det är inspirerande att se eleverna pyssla. De har egna idéer och de får gärna utveckla dem. Jag gillar inte för styrda uppgifter som bara går att göra på ett sätt. Helst ska man kunna variera grejen och sätta sin egen touch på den.

Hos mig fick eleverna gjuta betongljusstakar. De fick själva ha med någon förpackning att gjuta i och det hade de flesta. Som vanligt är det några som glömmer, alltid samma elever varje gång. Därför hade jag samlat lite mjölkkartonger i reserv. Av 80 elever var det nog bara en som inte gjorde någon ljusstake. Hos en av mina kollegor fick de göra tomtar av pinnar från skogen. Hos en annan tillverkades det strutar av notpapper och sidor rivna ur en Gudrun Sjödén-katalog. Härliga pyssel!Det roliga med pysseldagen är att se hur kreativa eleverna är och med vilken energi de går in för det. Jag tror inte vi hade någon som inte ville göra något. De sitter och småpratar med varandra. De hjälper varandra. Det var 20 elever i varje grupp från år 4-6. Jag tror de gillar att träffas i tvärgrupper. Trevliga hade vi i alla fall. Än en gång kan vi konstatera att vi har trevliga elever.

När jag kom hem fortsatte jag att pyssla lite. Jag virkade några julgransdekorationer till. Men ikväll har jag inte gjort ett smack. Jag känner mig lite trött och då är det skönt att bara ta det lugnt. När jag läser mina trevliga bloggkompisars inlägg inser jag att där ligger jag i lä. De hinner med hur mycket som helst på kvällarna. Det bakas i mängder och gympas. Jag har bakat lite saffransbröd och biscotti, mer har jag inte orkat än. Och gympa var det länge sedan jag var på. Det får räcka med hundpromenaderna. Man får acceptera att man inte har krafter till allt. Livet rymmer inte allt. Särskilt inte nu.

Nu räknar vi ner. Det är bara 7 arbetsdagar kvar på det här läsåret. Jag tittade på luciafirandet på TV i eftermiddags. De sjöng många vackra sånger, många stämmor och underbara toner. Humöret lyfter när man lyssnar. Man blir glad av musik likaväl som pyssel.

3 kommentarer:

  1. Vi - eller kollegorna som inte har tummen mitt i handen- gjorde liknande er tomtar ... med inspiration från Tuffetomtarna som säljs på julmarknaden i Apladalen. Har några kvarlämnade i klassrummet även idag.Blev fina.
    Visst får man vara tacksam att man orkar mycket fortfarande ... även om morgnarna numera är extremt sega. Jag tror dina hundpromenader räcker en bra bit för völbefinnandet skull också. Ha en fortsatt bra vecka!

    SvaraRadera
  2. Det var en lyckad pysseldag förstår jag. Det är extra roligt att det blir bra när man planerar att det ska vara lite annorlunda mot vanliga skoldagar. Vi ahr planerat vår till måndag, sista skoldagen innan avslutningen. Men vi har inte pengar till inköp av diverse material, så vi bygger mycket på egna gamla saker och papper. Vi har även en grupp som spelar hederliga sällskapsspel, det var många som valde det.

    Du ska inte stressa, du har haft en tuff höst så bara njut av att inte hosta så mycket så kommer julen ändå. Och jag har inte kommit ut och rört på mig på många dagar nu. Vill jobba på inne först...så tiden försvinner...

    SvaraRadera