måndag 27 december 2010

Jul-koman slår till

Tredjedag jul! Alla är hemma, ingen jobbar. En lat förmiddag, då alla sköter sig själva, fixar frukost när man vaknar och bara tar det väldigt lugnt. Vi äter Korv Stroganoff som omväxling till julmaten. Det blir inga långa turer med hunden. Alla vill bara vara inne och kura i värmen under en pläd. Det är möjligtvis hunden som vill leka. Jul-koman har slagit till.

Ser ni mig bakom cyklamen?
 Ute är det bistert. Minus 13, men känns som 20. Kylan bet till direkt om ben och kinder. Vi gick bara ner på vägen och vände, hunden och jag, efter att vi skjutsat yngste sonen till Forsheda. Han skulle träffa kompisar och titta på film hemma hos en av dem.
Sammy gillar köksvärmen
Katterna håller sig helst inne i köksvärmen. En mysig korg att krypa ihop i eller en köksbänk duger bra. Gulliver, som är både gul och gullig, därav namnet, gillar att leka med kulorna i granen. Han gillar speciellt de droppformade. Tre stycken har han lyckats pilla ner, varav en krossad, Man kan höra hans framfart när skärvorna rasslar över golvet.
Krossad juldröm?
Nägra krossade julkulor är väl inte hela världen. Det är värre med krossade juldrömmar. Varje jul är det säkert några som får sina drömmar krossade. Julen blev som de förväntade sig. Ibland får vi våra livsdrömmar krossade. Det kan vara ett hårt slag, som är svårt att repa sig från. Det är bra att ha drömmar och visioner. Men ibland tänker jag att vissa drömmar måste  krossas. De är alltför högtsvävande utan någon förankring i verkligheten. "Du kan bli precis vad du vill bara du kämpar tillräckligt mycket", kan vi höra ibland. Många romaner och filmer bygger på detta liksom den amerikanska drömmen. Det är inte sant. Vi lurar oss själva om vi går på detta. Livets krassa verklighet är att det inte räcker att göra sitt bästa. Det finns förutsättningar som vi inte råder över. Det många olika faktorer som måste samverka för att vi ska lyckas. Därför kan jag känna en viss sorgsenhet när jag mina elever berätta om sina drömmar. Vad händer den dag när drömmarna krossas?

Drömmar är bra att ha, men de måste finnas inom räckhåll, om vi ska lyckas nå dem. En annan egenskap som vi sällan uppmuntras till är förnöjsamhet, att vara nöjd med det man uppnått. Visst finns det mycket som vi kan vara nöjda över att vi klarat av. Vi behöver stanna upp och njuta av den känslan en stund innan vi jagar vidare mot nya mål. Det är snarare i den känslan vi finner lyckan. Att vara lyckad behöver inte innebära att vara lycklig. Så här i slutet av år 2010 kan vi se tillbaka och summera årets lyckliga stunder och kanske några lyckade med.

 Mina änglar har inte katterna lyckats komma åt. De har jag hängt så högt att de inte når dem. Änglar gör mig alltid glad. Därför får de hänga uppe hela året. De bär bud om en stor glädje står det i julevangeliet, en glädje för hela folket.
Imorgon hoppas jag jul-koman är över för då åker vi till Jönköping. Det blir förmodligen lite shopping och sedan bio. Det är vår julklapp till hela familjen.

6 kommentarer:

 1. Klok som vanligt! Men jag tror ändå att det är OK för barn att ha drömmar. Jag drömde ju om att bli berömd artist ... och då låg ju läraryrket nära. Artist är man ju, men bara berömd ( eller ökänd) i samhället där man jobbar...
  Förnöjsamhet tror jag på. Tycker att vi borde vara det oftare, och så även i vårt yrke. Där är det ju mycket utveckling som gäller ... ibland kan det bli för mycke av det goda.....speciellt om alla ska utvecklas till det samma, i stället för att man tar till vara det var och en är bra på..
  Katterna har inte lyckats göra sönder en endaste julgranskula ... de tjugo-trettio år gamla kulorna måste vara av plast....
  Ska ni se Änglagård? Den var helt OK ... feel good film skulle jag vilja kalla den. Dottern Bergström/Nutley var lika bra på att pressa fram tårar som sin mamma. Imponerande!
  Skulle åkt till Jkpg med C-Es faster idag, men hon kände sig lite trött efter att ha varit på barnbarnsfödelsedagskalas igår. Hon ville vänta lite ... så därför började mitt "lov" idag ... jag hade en dag att bara vara på. Skönt! HA ett fortsatt bra lov!

  SvaraRadera
 2. Du är så klok i dina funderingar...vilket gör att man kommer till eftertanke själv..
  Förnöjsamhet, det är ett ord som vi skulle utnyttja lite bättre. Varför kan man inte känna förnöjsamhet utan alltid vilja lite mer. Det gäller i jobbet likaväl som i privatlivet. Jag ska försöka att bli nöjd lite oftare och lite mer, varför ska det vara så svårt?
  Ha de gott i Jpg och njut av julklappen fullt ut.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentaren på min blogg, nu hittade jag till dig! Jag försöker att blanda både stickning och mina reflektioner om vad jag tycker är viktigt i livet.

  SvaraRadera
 4. Att ha drömmar och mål är bra. Det ger mening och riktning i livet och gör att man känner sig motiverad. Och kanske kan det ibland räcka så. Alla mål behöver inte nås, kanske hittar man något annat, mer intressant på vägen. För i och med att man växer och lär sig mer kan drömmarna också bli inaktuella och behöva bytas ut mot nya som känns bättre. :-)

  Kanske får en del sina drömmar krossade, man jag tror många fler "växer ur" sina drömmar.

  Att ha mål är ju en mer konkret form av drömmandet, och där tycker jag att det är bra att tänka att man ju inte kan veta exakt hur man ska nå dit, utan man får gissa. Och när det inte blir som man hade hoppats ska man inte kalla det ett Misslyckande, utan man gissade bara lite fel. :-)

  Skulle skriva tack för din kommentar på min blogg, men det blev lite längre än så. :-)

  SvaraRadera
 5. Och ändå glömde jag en sak. :-) Många som lär ut om att nå sina mål, tar också upp vikten av att starta med att vara Tacksam för det man har och att fira även små framgångar i livet. Och det är ju samma sak som din Förnöjsamhet. :-)

  SvaraRadera
 6. Tack för alla kommentarer! Visst är det så att vi växer ur en del av våra drömmar. Det är väl det som gör livet så spännande. Vi får ständigt revidera våra mål. Ibland är det bra att stanna upp och tänka efter. Vid ett årsskifte är det kanske vanligare än annars även om varje dag innebär att en möjlighet att justera kursen.

  SvaraRadera