tisdag 21 december 2010

Lyxig ledig dag

Vintersolen tittar fram
Istapparna bara växer
En ledig dag så här innan jul. Vilken lyx! Idag stannade jag hemma från skolan, eftertsom jag tack vare mina underbara kollegor kunde kompa ut några timmar. Det var sååå skönt att veta att när klockan ringde på morgonen kunde jag stanna kvar i sängen ett tag till. Jag tog det riktigt lugnt, åt frukost i lugn och ro, tog en lång promenad med Takko framåt förmiddagen. Kort sagt, kopplade av och ägnade inte en tanke åt skolan.


Jättetappen vid garaget når snart marken
Promenaden var skön fast kall. Temperaturen höll sig kring tio minusgrader. Det var lika vackert i skogen som det brukar vara. De vita snöflingorna dalade sakta ner mellan de snötyngda tallarna. Vi pulsade fram i den gnistrande pudersnön. Vägen var inte plogad. Efter ett tag tittade solen fram ur molnen och lyste upp snön med sina bleka strålar.


Trollhassel i vinterskrud
När pojkarna vaknat, åkte vi till stan för att handla julmat. Julklappar hoppar vi över i år. Det blir bara några småsaker, från min sida mest hemmagjort. Men mat måste man ha. Först blev det en tur till Blomsterlandet. Mina vita hyacinter börjar bli överblommade och behöver ersättas. Det blev två blå och en röd för jag hittade inga vita. Några andra småväxter och lite grus fick och följa med hem. Det skulle jag ha till julkrubban som börjar bli klar nu. Det är bara de tre vise männen som inte är ihopmonterade än.

Julkrubban
Sedan gick vi lite var för sig på stan innan vi fikade på Caf'e 18. Latte och saffranssemla till mig och varm choklad med semla eller wienerbröd till pojkarna. Lite mysigt måste man ju passa på att ha tillsammans nu när de är hemma. Sedan kunde klara av matinköpet. Det krävde sin man att styra den jättestora kundvagnen genom det enorma matvaruhuset. För att inte tala om snömodden på parkeringen. Man fick vi i alla fall med oss hem. Imorgon ska vi laga köttbullar och sillsallad och lite av varje. Alla har vi åra måsten på julbordet. För mig är det sillsalladen efter mammas recept. Den får absolut inte fattas.

Saffranssemla

Mums!

Det går lika bra med chokladwienerbröd
När vi kom hem hade det blivit lite kallare. I den rosa timmen hade temperaturen sjunkit till minus femton. Men det var fortfarande vackert. Vi lagade middag och sen städade jag av toaletten och hallen. Nu är det bara groventren kvar och den tar vi sen.

Rosa timmen
Månen lyste bakom de tunna molnen ikväll. Hunden och jag tog våra lilla runda. Det var bitande kallt om kinderna och termometern visade på drygt sjutton minusgrader. Efter bara tio minuter ute var kinderna riktigt rosiga. Det blir säkert riktigt kallt i natt. Men imorgon är det skolavslutning. Det blir säkert kallt att promenera till kyrkan och tillbaka till skolan. Eleverna åker hem vid elva och då ska lärarna mysa med något gott att äta och den traditionella julklappsleken. Sen tar vi jullov.

2 kommentarer:

  1. Skönt att kunna få en dag till att komma ikapp... Jag har precis fått hem Stina. När jag hämtade henne var det nästan som att köra på dagen, så ljus var det av månskenet och snön. Sagolikt vackert!!!

    Ha en fin sista dag i skolan och njut sedan av ledigheten =)

    SvaraRadera
  2. Låter gott. Ska just på julavslutning. HAr aldrig slutat så här sent ... fast jag jobbat 35 år. Blir nog jul ändå!

    SvaraRadera