söndag 5 december 2010

Julmat med julsånger

Så är årets julkonsert över. I år blev den en lite kortare version eftersom den kombinerades med julbord. Det känns skönt att det gick bra. Det var första gången vi serverade ett julbord av den här digniteten. Patrik Hilding stod för maten. Han driver Sälta, ett cateringföretag i Forsheda, och brukar låna porslin av oss i missionskyrkan. Nu lagade han mat åt oss. Vi stod för lokal, servering och underhållning.

Utanför kyrkan möttes de anländande gästerna av en grupp flickor som sjöng julsånger. Själv serverade jag glögg till de frusna som kom in från kylan och snön. Det fanns plats för ca 150 gäster. Nästan alla var där. De yngsta var bara några veckor gamla, de äldsta var pensionärer sedan många år.
Musikunderhållningen framfördes vid tre tillfällen. Först innan maten serverades. Då sjöng kören och flickkören. När alla njutit av julbordets läckerheter, kunde de njuta av mer sång. I mittenpasset medverkade en trio och två solister. Därefter blev det mer mat i form av efterrätt och kaffe med julgodis. Kvällen avslutades med en körinsats till. Fast först dansade några av årets konfirmander till Carolas "I denna natt blir världen ny". Kören avslutade med "Välsignelsen".

Efter konserten var det dags att ställa i ordning i kyrkan igen. Kyrkbänkarna skulle tillbaka in i kyrksalen. Det fanns massor av disk att ta hand om. Vi som medverkat fick äta upp resterna från julbordet. Då smakade det gott. En sådan här satsning kräver många människor som ställer upp och jobbar. Det är inte alla som syns på scenen. Det fanns minst lika många som utförde de praktiska sysslorna som krävdes för att allt ska fungera så bra som det gjorde. Nu är det över och jag tror att alla var nöjda och belåtna.

Vi tyckte att det var trevligt att kunna erbjuda forshedaborna ett riktigt julbord med julkonsert. Men för oss var ändå det viktigaste att få berätta julens budskap. Det gjorde vi med sångerna och de texter som lästes mellan dessa. Varje år behöver vi påminna varandra om varför vi firar jul. Det får inte stanna vid julbordet och julklapparna. Julen handlar om så mycket mer, om fred och frihet, om kärlek och gemenskap, om en stor glädje till hela folket.

Eftersom jag stod på scenen kunde jag inte fotografera själv. Jag lämnade över kameran till min gode vän, Ambjörn Ceder.

3 kommentarer:

 1. Låter SÅ fantastiskt! Frikyrkomänniskor bär på en helt annan glöd än vad de som återfinns i svenska kyrkan gör. Även om det finns undantag. Vila dej idag! Skönt att du verkra må bättre igen... en sådan här dag kräver massor av kraft.

  SvaraRadera
 2. Det måste blivit en lyckad kväll. Skönt att allt gick bra. Jag tycker att det ser så trevligt ut att bli välkomnad med sång redan utanför kyrkan. Får komma ihåg det till en annan gång. Visst är det kul att få både andlig och lekamlig spis på ett sådant sätt?
  I morgon smäller det för vår del, Åsa har ett eget program på 70 minuter så kommer våra sånger dessutom... så vi kommer att få valuta för pengarna.

  Skönt att din ork kommit tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Du skriver och sammanfattar allt så bra...kanske vore det något för tidningen...att ge en glimt ifrån vad som hänt under helgen???
  Jag tycker att vi ska vara nöjda med vår insats...jag sörjer bara att vi inte har möjlighet att få sjunga allt en gång till när vi ändå har övat och övat...vi ses snart igen!
  Nettan

  SvaraRadera