torsdag 16 december 2010

Julens planer smids

Idag har det varit bister ute. Jag frös om benen både när jag var ute på den korta morgonrundan och på eftermiddagsrundan med hunden. Man får kanske skylla sig själv om man glömmer ta på termobyxorna. På morgonen var det fortfarande ganska mörkt, men på eftermiddagen var himlen målad i otroliga färger. När vi gick stigen upp mot kullen, skimrade himlen i en intensivt gammelrosa ton. När vi vände blicken mot öster, började horisonten övergå i en underbar duvblå färg. Vi tog av mot väster i stället och mötes av gula och korallrosa stråk. Det är sällan man ser en sådan färgvariation bara genom att vända sig åt olika väderstreck. Jag glömde kameran och fick fota med mobilen. Det gick inte att få med de intensiva färger på bilden. Allt bleknade till jämngrått. Jag är inte bra på att tolka moln och färger. Någon kanske skulle kunna säga att imorgon blir snö bara genom att titta på himlen. jag får lita på SMHI som lovat mildare väder och snö redan imorgon. Ikväll var det fortfarande riktigt kallt med knarr under skorna när jag gick mellan vedboden och pannrummet. När det är så här måste man ju elda på.

Ikväll har jag äntligen tagit mig i kragen och kokat knäck. Min hemkokta knäck får inte fattas på godisbordet i jul. Mina andra planer grusades av brist på florsocker. Jag tog det sista till min hemlagade senap. Jag gjorde en laddning för några dagar sedan. Den smaksatte jag med apelsin och timjan. Dagens sats är grövre och innehåller mortlade bruna senapskorn och honung. Nu ska den få vila i kylskåpet några dagar innan jag tillsätter grädden. Imorgon måste jag inhandla florsocker så att jag kan fortsätta julförberedelserna. medan knäcken kokade skrev jag mina listor. Jag brukar skriva en lista på allt som jag vill ha med på julbordet och en lista att ta med till affären när jag handlar.

Planerna för julfirandet börjar klarna. Vi firar först hemma tillsammans med svärfar som vanligt. Sedan åker vi till min mamma. Där blir det knytkalas. Listan på julmat att ta med kom på mejlen idag. Julen närmar sig med stormsteg. Det ska bli skönt att få ta det lugnt och umgås med familj och släktingar. Alla är inte med på julafton, men jag hoppas att alla kan vara med på annandagens släktträff.

Betongljusstakarna, som eleverna göt i måndags, plockades ur formarna idag. Jag glömde givetvis att fotografera resultatet och nu har eleverna tagit hem dem. De allra flesta blev väldigt lyckade. Vi putsade av ovansidan med sandpapper. Några elever slog in sin ljusstake i julpapper. Det kanske blev en julklapp till mamma. Själv började jag på en ny julklappsvirkning. Raggsockorna är ju klara men en varm och skön mössa är inte fel. Den går ju snabbt att virka. Vi håller igen på julklapparna i år och satsar på gemenskap och upplevelser. Saker har vi ju gott om redan och hälsa kan vi inte ge. Men vi kan ge vår tid och vår omtanke.

2 kommentarer:

 1. JAg har nog bara planerna i huvudet. Får väl åtminstone skriva ner en handlingslista så småningom....Julklapparna är klara ... det blir en del... fast inget affärsköpt ... man kan handla på olika sätt....
  Ska städa i morrn eftermiddag och baka på lördag, tänkte jag ... plus att hämta två granar. En ska till Hj-hammar på söndag. Det blir nog jul... ska bli skönt med lov.... tänk vad en termin går fort. Sköt om dej!

  SvaraRadera
 2. Ja igår var det otroligt vackert, jag hann bara titta ut en liten stund men kallt och vackert är sammanfattningen.
  Knäck har jag inte kokat på många år...hm...kanske skulle göra slag i saken i år igen. Tack för påminnelsen.
  Vi har också dragit ned på klapparna, men några kommer det förstås att ligga under granen.
  Hälsa jan man inte ge bort bara önska om att den ska bestå. men en kram och männsklig värme värmer mycket i alla lägen. Det kan vi var generösare med.
  Kram på dig Inga!

  SvaraRadera