lördag 11 december 2010

Tjuvstart

Skolans luciatåg i kyrkan
På måndag är det luciadagen men vi tjuvstartade. På måndag ockuperar högstadiet kyrkan så vi valde att lägga vårt luciafirande redan idag. Det blir mer stämningsfullt att förlägga det till kyrkan i stället för gympasalen.
Stor och liten
Hos oss är det år 6 tillsammans med F-klassen som framför luciaprogrammet. Så har det varit de senaste åren och det har varit både lyckat och uppskattat. Det är så härligt att se sexorna ta hand om de små eleverna. Alla sexor hade ansvar för var sin sexåring som de skulle hjälpa med kläderna och andra attribut. När de tågade in i kyrkan höll de varann i handen.

Sångglada tärnor
Jag måste säga att årets luciatåg sjöng med stor glädje. Ibland är de så tagna av stundens allvar att de sjunger så tyst att man inte kan höra sången. Så var det inte idag. De klämde i för kung och fosterland. Nu var de många i jämförelse med förra årets sexor. Vi har 30 elever i år 6 och 24 i F-klassen. Det blev trångt framme i koret.

Staffansvisa med stjärngossarna
Det blev en lika fin dag idag som igår. Hunden och jag gick hela hundrundan upp till skogen och hem igen. Det var ett tag sedan sist. Fredagar brukar jag vara ute en hel del. Först är jag rastvakt på lunchrasten. Sedan är jag bussvakt till skolskjutsarna kommer och hämtar alla skolskjutseleverna. Ibland är det kallt och blåsigt att stå ute men inte idag. Eleverna har riktigt roligt i snön. Det är härligt att se alla som har skidor med sig och åker i spåren runt fotbollsplanen. Det var nog många som fick skidor förra vintern och som plockat fram dem igen. Mina gamla skidor finns tyvärr inte kvar. Annars hade jag nog spänt på dem och åkt en tur. Undrar om Takko skulle kunna vara draghund. Han drar rätt bra när man cyklar med honom.

Sockerbagaren i farten
Ikväll har jag tittat lite på  prisutdelningen och nobelfesten. Annars har jag mest hållit till i köket. Jag har äntligen bakat mina saffransbröd. Dessutom passade jag på att baka några saffransbiscotti medan bröden jäste på plåten. De var mycket goda att doppa i en kopp te. Maken har varit på tonårs julfest så jag var hemma själv med hunden och katterna. I morgon ska han på kurs. Jag får väl fortsätta mina julförberedselser på egen hand.  Jag ska bland annat leta reda på några pinnar till vårt julpyssel som går av stapeln på måndag.

Uttåg med Lucia i täten
Vi brukar ha en pysseldag varje år. Det är väl inte riktigt alla eelver eller lärare för den delen som gillar att pyssla. Men de flesta brukarse fram emot pysseldagen. Det blir tre pysselstationer och en filmstation. På min station ska vi gjuta ljusstakar i betong. Jag hoppas att alla har med sig någon gjutform, t ex en mjölkkartong eller yoghurtburk. Några extra har jag samlat på, men jag har inte formar till alla 80 eleverna i år 4-6.

Årets luciatåg är över
Tänk att det bara är en och en halv vecka kvar av höstterminen. Vart tog den vägen? Samtidigt är det skönt att räkna ner dagarna till ledigheten. Vi är rejält trötta och slitna nu. Det har hänt en hel del den här hösten. Ibland kan det bli lite väl mycket på en gång. Men här gäller samma regel som när man ska äta upp en elefant. Man tar en vit i taget. Till slut har hela elefanten gått åt.

"Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar. Då skall Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus." (Fil 4:6-7)

2 kommentarer:

 1. Så fint luciatåg. Nästan så man kan höra sången. Intressant idé det där med F + 6. Våra fyror är faddrar till F-barnen. Man kanske skulle kunna göra något framträdande tillsammans. Får fundera på det.
  I morrn har vi vårt första luciaframtrådande. När jag kom till Gs så såg jag till att förlägga luciafirandet i kyrkan i st för i matsalen. Så fint.
  Sedan förra året så har ju skolans lucia ersatt Gs Lucia, och då är framträdandena förlagda till bygdegdn. Lite synd, det är finare i kyrkan.

  SvaraRadera
 2. Fina kort på luciatåget. Det är festligt att ha det i kyrkan det blir så andäktig stämning där. På någon av de skolor jag är på har de också så att F+6 är med i lussetåget.

  ja, vart har tiden tagit vägen??? Nu är snart terminen över...

  SvaraRadera