lördag 18 juni 2011

#18-19 Slices of Rock

... och kära gamla Bestorpasjön
 Lördagar är sköna dagar. Man behöver inte vakna en viss tid. Man kan äta frukost i lugn och ro. Kanske ta en hundpromenad först. Idag var det lite mulet och grått. Senare blev det duggregn och nu regnar det för fullt. Då är det skönt att sitta inomhus.

På förmiddagen städade jag i varje fall delar av huset. Vi hade nypotatis och sill till lunch. Det gillade svärfar. Pojkarna kompletterade med köttbullar. Sedan frågade jag malmösonen om han ville med ut på en cachingrunda. Han var lite mer intresserad än den yngste sonen. Vi åkte till välkända trakter. Bestorpasjön är ett naturreservat vid Gamla Åminne, som vi brukade åka till varje när pojkarna var små. Speciellt när vitdipporna blommar är det så vackert där. Jag har en bild på maken och pojkarna där den yngste bara är några månader gammal. De sitter vid sjökanten och fikar.


 Idag fikade vi inte. Vi gick rundan som är på 1,6 km. Först går den över hagar fram till fördämningen vid sjöns utlopp. Där skulle det finnas en geocache. Vi hittade den ganska snabbt. Det var en fin naturlig gömma. Vi tog med burken till en bänk där vi kunde logga den. Burken var helt OK men påsen, som den låg i, var trasig. Vi ersatte den med en som jag hade i ryggsäcken.
Söta goda smultron
 Det duggade lite så vi fortsatte vandringen. Vi såg inga spår av vildsvinen som många andra skrivit om i sina loggberättelser. Däremot såg vi färska spår av kossor. Stigen delar på sig efter ett tag och då såg vi att kossorna spärrade den närmaste vägen tillbaka till bilen. Vi ville inte störa dem så vi tig den andra. Det gjorde inte så mycket. På det sättet hittade vi ett smultronställe där det lyste rött av söta goda smultron. Vi lät oss väl smaka.
Bokskogen
 Sista biten tillbaka ut på vägen går genom bokskog med en vacker gammal stenmur. På andra sidan vägen brukar blåsipporna blomma i drivor tidigare på våren.
Missne
 Allra sista biten innan vi kom tillbaka till parkeringen är det stora diken på båda sidor om vägen. Där blommade missnen och andra våtmarksväxter. Vi kom tillbaka till bilen lite fuktiga om kläderna eftersom vi inte hade regnkläder med oss.

Trots regnet fortsatte vi mot okända trakter. Det skulle finnas ett spännande flyttblock inte så långt borta. Vid detta fanns också en geocache. Man lär sig så mycket om trakterna genom geocacherna. Med hjälp av mobil-GPS:n hittade vi platsen. Flyttblocket låg alldeles invid vägen. Vi fick köra förbi och parkera lite längre bort för det kom en traktor och en bil efter oss.
Klovhallarna - Slices of Rocks
När de passerat, promenerade vi tillbaka till stenblocket, som verkligen var speciellt. Det var skivat som brödskivor. Det var riktigt häftiga att titta in i skrevorna. Det fanns andra flyttblock i närheten, men inget likadant. Tänk vilka fantastiska formationer det finns och som har funnits här sedan istiden.

Fiffig cachegömma
Vi hittade cachen också. Den var speciellt utformad. Verkligen fiffig! Här gör sig inga fåglar besvär. Det är redan fullbelagt. Nu hade regnet ökat så pass så vi vi åkte hemåt. Vi var ändå nöjda med utflykten och våra fynd.

Vi hade tänkt att grilla ikväll. Det gäller att passa på när alla är hemma för det känns inte alltid så motiverande att tända grillen bara för två personer. Men regnet gjorde att vi ångrade oss och grillade i ugnen i stället. Det blev min hemgjorda potatissallad, grillskivor och lite andra tillbehör medan vi tittade på den roliga gamla filmen Amadeus. Nu kom maken med en korg nybakade bullar. Inte för att jag är hungrig, men en bulle går alltid ner. Han blev sugen på bullar och har ägnat kvällen åt det bestyret. Vi andra tackar och tar emot.

2 kommentarer:

  1. Fint ställe, får jag kolla vid tillfälle. Kan nog ta å´n extra Värnamorunda i sommar....Vi kan väl kolla cachen vid Pedagogiska centralen.... Försöker övertala C-E att gå skattjakt i morrn oxå. Inte helt omöjligt.... :) Ses snart!

    SvaraRadera
  2. Kul ställe att gömma på =)Kommer säkert att åka till olika oreter av bara anledning att geocacha i sommar...det blir lite av ett gift.

    Ha det så bra i Skåneland =)

    SvaraRadera