torsdag 23 juni 2011

#29-35 Semester, får jag lov?

Slåttergubbar
Första hellediga dagen på semestern och jag kunde sova ut. Trots att jag är en "slow starter" har jag hunnit med en hel del idag. Egentligen började ledigheten efter lunch igår. Jag jobbade bara förmiddagen. Sen tog jag lov. Hur är det nu har vi lärare lov eller semester? Det mesta av sommarledigheten är faktiskt semester. Några dagar på slutet har jag lov och de dagarna har jag redan jobbat in. Man kan se det som kompledighet. De som tror att vi har tre månader ledigt, juni, juli och augusti, kan glömma det. I så fall skulle juni bara ha 8 dagar och augusti 9 dagar.

Den svenska sommaren är i alla fall här med omväxlande regn och sol. Det är skönt att kunna vara ute i alla väder. Igår kväll åkte jag en liten geocachingrunda till grannsamhället Bredaryd. Det blev både lyckade loggningar och misslyckade. Det är väl som med livet i största allmänhet. Ibland lyckas vi, ibland inte. Första stoppet blev vid köpcentret Smålänningen. Där behövde jag inte ens ta fram GPS:N så lätt var det om man hade läst ledtråden.Snabbt loggat kunde jag åka därifrån samtidigt som personalen gav sig av hem efter dagens arbete.
Bredaryds hembygdspark
 Andra stoppet var svårare. Där gick jag bet. Den tredje cachen fanns i hembygdsparken. Där fanns också en massa slåttergubbar. Många blommande sådana och en på två ben, som nyligen hade slagit gräset förmodligen inför midsommarfirandet.
Blommande tranbär
 En plats som jag hörde talas mycket om redan för över 25 år sedan, när jag jobbade i Bredaryd, är Heligsjö. Då besökte jag aldrig platsen, men idag gick jag runt den lilla sjön. Det var en härlig runda. Cachen fanns på andra sidan. Det tog ett litet tag att leta reda på den, men det gick. Tranbären blommade överdådigt och i vattnet syntes både gula och vita näckrosor. Det var en vacker kväll vid en vacker sjö.
Heligsjö
Den som lagt ut alla cacherna i Bredaryd bor på platsen. En av cacherna finns några meter bakom hans eget hus. Jag smög fram på stigen genom skogen för att logga den. Jag hade en aning om hur den skulle se ut och mina aningar stämde bra. Det var ganska enkelt att få tag på den.
Är det någon hemma?
 Då var det värre på nästa ställe. På Flymossen utanför samhället bryter man torv. Där finns en geocache, som enligt loggarna kan vara besvärlig att komma åt. Den ska finnas i en gammal väderstation. Men där kan också finnas ett fågelbo med ungar, ett getingbo med arga getingar och väsande huggormar på tuvorna runtomkring. På med stövlarna som jag har i bilen för säkerhets skull. Fåglarna var borta, inga getingar i sikte, inte heller några ormar vilket jag var väldigt glad för. Ormar hör inte till mina favoriter. Har nog snudd på ormfobi. Men jag har klappat en boaorm på Skansen. Jag tyckte jag rotade överallt, men någon liten burk hittade jag inte. Platsen var väldigt speciell. Man fick trots grönskan lite känsla av månlandskap.

Jag gav mig av hemåt till slut, men passade på att stanna till vid Forshedas hembygdpark också. Där har jag letat en gång tidigare. Det var den allra första cachen jag letade efter och inte fann. Lyckan var inte större den här gången. Det blev till att åka hem utan att ha hittat den.
Vilket ödsligt landskap!
Idag tog jag det lugnt, promenerade med hunden, åkte till stan och handlade inför midsommarhelgen tillsammans med sonen, lagade mat, promenerade med hunden en gång till. Jag fick ett mejl från cacheägaren i Bredaryd att de missade cacherna minsann fanns på plats. Han hade varit ute på en liten cykeltur och kollat de båda i Bredaryd i alla fall. Då var det väl bara jag som var blind på båda ögonen. Så ikväll tog jag bilen och åkte tillbaka. Skam den som ger sig.

Äntligen hittade jag den! Den var hemma.
Jag började med torvmossen. Så arg man kan bli på sig själv. Den var ju där. Jag hade bara inte lyft på alla saker och pillar på allt. Alla geocacharen motto är ju "pilla på allt". Varför gjorde jag inte det igår? Men nu är den cachen loggad och klar.
Den fyndigaste gömma jag hittills sett
Sporrad av detta snabba fynd fortsatte jag till en ny cache vid Lanna golfbana. Enligt beskrivningen och alla tidigare loggar ska detta vara en höjdare och en riktigt fiffig och klurig gömma. Med fara för livet parkerade jag bilen vid vägkanten och gav mig av in på golfarnas område. Det fanns några som träna slag, men tack och lov slog de inte så långt som till mig. Jag fick vänta på att ett par skulle slå sin bollar innan jag kunde passera över den gröna gräsmattan och in i skogen på andra sidan. Jag fick leta ett bra tag och trodde nästan det var kört när jag lyfte på en stolpe och där var den, världens fiffigaste gömma. Både namnet, ledtråden och koordinaterna stämde perfekt. En fyndigare cachegömma får man nog leta länge efter. Det kändes riktgit bra att kunna logga denna också. På hemvägen stötte jag på två andra golfare som undrade om jag inte var rädd om livet. Man får ju ta vissa risker här i livet.
Knipand med ungar
När jag gick tillbaka till bilen, upptäckte jag en knipand med ungar som simmade i den lilla dammen bredvid den stora gräsplanen. Runtom dammen bredde björnmossan ut sig med sina roströda sporkapslar på skaft. Det var riktigt vackert trots att jag fick associationer till höstens färger. Vilka fantastiska platser och upplevelser man får när man är ute och geocachar. Hit hade jag aldrig åkt annars. Golf är inte min passion.

Nu var det bara den där andra cachen som jag gick bet på igår. Den finns vid tunneln under vägen inne i Bredaryd. Och visst fanns den där. Igår måste jag fått tunnelseende. Idag gick det mycket lättare. När jag sökte med blicken lite högre och lite mer åt sidan så såg jag den på långt håll trots att den var både liten och platt. Ännu en lyckad loggning.

Bilen rullade sedan hemåt mot Forsheda. Ett sista stopp blev åter vid hembygdsparken där, men inte heller idag kunde jag hitta den cachen. Den kanske inte finns kvar trots allt. Vi får se om cacheägaren kan kolla den. Jag har i alla fall skrivit i loggen att jag inte hittat den.

Som ni förstår kommer cachletandet att fortsätta. Det blir nästan som ett behov. Ingen dag utan en hittad geocache. Nu har jag hittat 35 stycken. Kan det bli 100 innan sommaren är slut? Vi får väl se. Just nu är hösten långt borta även om dagarna har vänt och vi går mot mörkare tider. men det tänker vi inte på nu utan njuter av midsommaren som står för dörren.

1 kommentar:

  1. Kul att läsa om ditt letande. Hittade två igår när katten satt i trädet. På väg till Halmstad. Ha en bra midsommar.

    SvaraRadera