torsdag 2 juni 2011

#2 Hjärterum vid Hjärtehall

Koltrasten letar mat
 Väderoraklet i min mobil lovade sol med molnigt då och då. Det har snarare varit molnigt med sol då och då. Temperaturen kan inte heller ha varit vad som lovats. Men det hindrar inte koltrasten, som är ute och letar mat. Det finns nog ungar i boet nu. Bilden blev lite suddig, men det kanske beror på att köksfönstret inte var nyputsat precis. Jag har försökt fånga den på bild ett bra tag, men den lyckas alltid smita innan kameran kommer fram.

Förmiddagen ägnade jag åt trädgårdsarbete. Det får mig att känna mig duktig, när jag klarat av ytterligare en rabatt. Halva dammrabatten är nyrensad, den delen som befinner sig närmast huset. Maken klipper gräset och så har vi en helt ny trädgård.
En vacker liten skogsgöl
 Efter lunch ville hunden ut på promenad. Det skadar aldrig efter fläskytterfilé med potatismos och rabarberpaj med grädde till efterrätt. Mjölken hade plötsligt decimerats till några deciliter. Det kan bero på att yngste sonen kommit hem från Karlskrona. Han anlände igår kväll. Hunden fick följa med till affären. Jag tänkte att vi kunde ta ett geocachingpass medan vi ändå var iväg. Affären i Forsheda var stängd så det fick bli Värnamo.

Lingonriset blommar
 På väg hemåt gjorde vi en avstickare vid Kärda. Det finns en cache vid Nästasjö. Platsen heter Hjärtehall. Vi parkerade vid badplatsen och gick skogsstigen norrut. GPS:n i mobilen visade att vi va på rätt väg. Det var 600 m till cachen. Stigen gick på en ås mellan Nästasjön på ena sidan och en liten skogsgöl på andra sidan. Det stupade brant ner mot sjön och jag undrade hur vi skulle ta oss ner till platsen eftersom den skulle ligga nere vid strandkanten. Det var inga problem. Vi skymtade den stora stenen vid Hjärtehall och klarade nedstigningen lätt.  Cachen hittade vi också direkt och kunde logga den. Innehållet var ganska blött men det gick att skriva i loggboken.

Det roliga med geocaching är att många geocacher har intressanta beskrivningar över platserna där de är placerade. Man får lära sig en hel del. Så här står det i beskrivningen till Hjärtehall:


" Hur de tros ha fått sina namn berättas i en uppsats skriven av en elev på Kärda folkskola år 1936, Elin Svensson (sedemera Eriksson):
Så här har farfar berättat.
I Nästa hade enligt en mycket gammal sägen en tjyv gjort inbrott på en av gårdarna. Bönderna upptäckte honom och förföljde brottslingen, som sprang för livet ned mot sjön och ut på en udde, som skjuter ut i vattnet. Då han fann återvägen avskuren, kastade han sig i vattnet och simmade mot andra stranden.
Bönderna följde efter i båtar.
Slutligen nådde den simmande andra stranden på en plats, där än idag ett väldigt flyttblock ligger. Just som tjyven kom iland störtade han död till marken med ett brustet hjärta. Därav fick stenblocket namnet Hjärtehall och udden kallas fortfarande Tjyvanabben."

Så här kan en cache också se ut
Efter loggningen återvände vi till badplatsen där bilen stod kvar alldeles allena. Inga "mugglare" i närheten. Alla badfantaster hade väl åkt hem för klockan var kvart över sex, när vi kom tillbaka.

Geocaching är kul, men jag behöver öva upp min cacheletarförmåga. Jag tror att det skulle vara ännu roligare om jag hade en annan geocachare att leta i hop med. Många som loggar cacher har gjort det tillsammans med någon annan. De verkar ha kul när de letar. Jag har försökt intressera sonen för det, men idag var han inte så pigg på det. Hunden var betydligt mer intresserad.

Imorgon är det en ny dag med trädgårdsarbete. Det kanske kan bli lite geocaching också.

3 kommentarer:

  1. Du verkar ha blivit lite biten... av sakletandet. Du kan väl komma hit ( tillsammans med Bodil) en dag efter midsommar, så kan vi väl tillsammans - med dej som sakkunnig- leta reda på någon som ska finnas på nära avstånd. Ska finnas en inom mindre än en halvmils avstånd, enligt en karta som Marie ( öpedagogen) länkade till när jag frågade henne vad hon höll på med, och påstod "att sånt har vi inte på landet."

    SvaraRadera
  2. Visst, vi kan träffas och leta efter någon cache. Det finns i närheten av dig. Jag har kollat. Bodil har också blivit medlem. Vi hörs.

    SvaraRadera
  3. Superbra ....ska bli spännande! vecka 26 - när det passar er....

    SvaraRadera