måndag 27 juni 2011

#36-41 I midsommartid

Toppklockor vid stenen
 Midsommarhelgen går mot sitt slut. Det kanske inte har varit någon toppenhelg men helt OK. Maken jobbade kvällen på midsommarafton. Sonen firade med kompisar. Kvar fanns hunden och jag. Vi hann i alla fall äta nypotatis och sill med jordgubbar och glass till efterrätt innan maken åkte till jobbet. Jag ringde min mamma. Hon har opererats i sitt knä men jag visste att hon kommit hem dagen innan. En liten tur ut till föräldrahemmet kunde vi hinna med. Vi hade ju inget annat att göra.
Rusarebo äng - utsikt över Hindsen
 På vägen stannade vi till vid den vackra Rusarebo äng. Det är ett naurreservat strax innan Bor. Det ligger högt ovanför Hindsen och har fantastiska blomsterängar som sköts på gammalt sätt. Tänk att här bodde en förfader till mig på morfars sida. Men det var länge sedan.
Rusarebo äng
 Det fanns många midsommarblommor på ängarna. Vi såg massor av stora blåklockor, prästkragar, midsommarblomster, några aklejor och inte minst ett stort antal nattvioler. Vi gick en runda och beundrade utsikten och alla blommorna. Det fanns gott om bänkar och bord om man ville fika där. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där. Vi satte oss på en bänk och delade på en rulle Center.
Midsommarblomster

Nattviol
 Vi passade förstås på att logga geocachen vid parkeringen när vi ändå var där. Precis när skulle åka började det regna. Så vi hoppade över den andra cachen nere vid strandkanten. Den får vi återvända till. Rusarebo är värt flera besök.
Rydaholms kyrka 
 Vi fortsatte hem till Kolvarp och fikade hos mamma. Hon verkade pigg och kunde redan gå omkring på sitt nyopererade knä. Vi pratades vid en stund. Sen fortsatte vi vår midsommarresa. Nästa stopp blev vid Rydaholms kyrka. Där ligger pappa begraven och jag ville titta till graven när jag ändå åkte förbi..
Efter festen
Det fanns gott om bilar på parkeringarna runt kyrkan, men vi såg inga människor. Midsommarfirandet vid sockenstugan på andra sidan vägen var över. jag räknade ut att alla människor nog var inne i kyrkan på kvällsandakt. Vi hade tänkt att leta reda på den geocache som finns gömd i muren runt kyrkogården, men precis när vi skulle kliva ur bilen kom alla människor ut ur kyrkan. Vi fick sitta kvar i bilen en stund och vänta på att de flesta skulle åka sin väg.
The two towers geocache
 När alla åkt kunde vi köra fram till den delen av muren där cachen fanns. Vi hittade den så gott som direkt. Det var en liten filmburk instoppad i ett hål mellan stenarna.

Gammal kvarn
 Hemåt ville vi köra den vackra vägen som går uppe på getaryggarna. Det är en underbar motorcykelväg, men det går fint att åka där med bil också. Jag visste att det fanns tre cacher längs vägen. Så vi stannade och letade på alla tre ställena. Den första fanns vid den gamla kvarnen. Huset var förfallet och man ska nog inte gå in i det. Det brusade i kvarnrännan och gömman hittades ganska snabbt i muren.
Karl XI:s bro
 Nästa plats har en intressant historia. Mitt ute i skogen lite bredvid vägen finns en stenbro. Den kallas Karl XI:s bro. Det berättas att kung Karl XI skulle komma ridande här förbi. Då tyckte folket i trakten att det skulle behövas en finare bro och en bättre väg om nu självaste kungen skulle komma på besök. Så man satte igång att bygga den av sten. Sen fick man beskedet att kungen fått andra planer. Han skulle inte komma här förbi. Då slutade man bygga och kvar finns bara resterna av den gamla bron. Så kan det gå när man har med kungligheter att göra.
Vargmjölk
 På väg till bron hittade Takko och jag kantareller som vi plockade. Vi såg också vargmjölk, men den svampen vill vi inte plocka. Den ser häftig ut och den kan ju faktiskt förflytta sig. Det var ganska brant och halt bland stenar, mossa och gamla murkna träd. Det var inte så enkelt att gå med hunden där. Jag gick tillbaka till bilen med honom. Sedan återvände jag och letade. Det tog en stund. Jag rotade bland stenarna och stubbarna, så lyfte jag blicken och där var den på det mest uppenbara gömstället.
Getaryggarna
Det kom lite regnstänk när vi fortsatte vår färd på getaryggarna. Vägen går uppe på en ås med branta sidor där det växer många olika sorters träd bland annat bok och en konstig gran den s k ormgranen.
Kroppsjön
 På ena sidan finns Kroppsjön. När jag var lite yngre brukade min bror och jag åka hit på vårkanten för att titta på fåglar. Nu såg vi inte många fåglar.
Furen
 Ett stopp till blev det vid Åsbroäng som ligger vackert vid sjön Furen. Vi åkte ofta till Furen för att bada när jag var liten. Vi hade en bra bit dit, men det är en familjevänlig sjö med långgrund strand. I Åsbroäng har jag varit på läger när jag var i 11-årsåldern och för några år sedan hade vi hajk just där vi parkerade nu. Vi gick stigen längs stranden och hittade geocachen i en stubbe.

Sedan var vi ganska nöjda med dagens skörd av cacher och kantareller. Vi åkte hem och fixade till några goda kvällsmackor med ägg och kycklingröra till maken skulle komma hem. Det var vår midsommarafton. Jag glömde plocka mina sju blommor, men å andra sidan har jag ju redan hittat min man för längesen.
Den stora Hondan
 Midsommardagen var alla hemma i alla fall. Vi tog det lugnt och åt schnitzel med stekt potatis. Några hundpromenader. Annars gjorde jag inte så mycket. Jag började planera några egna geocacher som jag ska placera ut här i närheten. Så började jag sticka lite babysockar till en insamling som en bekant har startat. De vill ha filtar och babykläder som ska gå till Kongo.

Idag tänkte vi åka en runda med motorcykeln, men tiden rullade på så snabbt så vi hann inte ge oss av innan kvällsgudstjänsten på sommarhemmet. När vi kom vid åttatiden sa vi till varann att vi kan ju åka nu. Så blev det när vi väl hittat all mundering som behövs. Det var faktiskt första turen för mig i år. Vi åkte till Gislaved och lite småvägen däromkring.
Gislaveds Industrimuseum
I Gislaved fanns det en alldeles ny geocache vid industrimuseet. Ingen hade loggat den än hade jag sett. Vi åkte dit och letade, men tyvärr hade två andra cachare lyckats hitta den före oss. Så det blev ingen FTF (=first to find). Men vi hittad den till slut. Det var den första cachen som maken var med på och det ar han som plockade fram den.

Det var skönt med en lite kvällstur med motorcykeln. Det är härligt att susa fram på småvägarna och känna alla sommarens dofter. Nu luftar det nyslaget hö och på ett ställe hade de hässjat hö på gammalt sätt. Det ser man inte så ofta idag. När jag var liten brukade vi leka bland hässjorna.  Vi såg rådjur ute bland säden och katter som jagade vid vägkanten. När vi kom hem, tittade våra egna katter Stig och Gulliver fram. De är inte rädda för motorcykeln.

Den kommande veckan är det UV-scoutläger. Det börjar på tisdag, men jag ska bara vara med på torsdag och fredag. Innan dess ska det bli en tur ner till Blekinge. Sonen läser en sommarkurs på distans, men han måste ner på en redovisning på onsdag. Jag kör ner honom och tänker passa på att leta geocacher i Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar