söndag 10 juli 2011

Fjärilsliv

 Trots att det är semester och inte gör så mycket så fyller jag dagarna ändå. När jag på kvällen summerar dagen, har jag hunnit vara med om en hel del. I fredags placerade jag ut mina första egna geocacher. Det blev två stycken, en klassisk skogscache och en traditionell mer stadsbetonad sådan. Jag åkte och lade ut dem på förmiddagen. Sedan skrev beskrivningen och fyllde i webbformuläret och skickade in det. Efter ett tag var den ena publicerad. Det går till så att en person granskar den och publicerar den sedan om allt var som det skulle. Den andra fick jag ändra lite i för att få godkänt. Men sen publicerades den också.
Nässelfjärilen gillar oregano
Det var lite spännande att se om någon skulle logga den direkt. På kvällen kunde jag se att min granne i Bredaryd, som kallar sig 1000sjöar, varit framme och tagit FTF (=first to find). I den ena hade jag lagt i ett FTF-pris som han fick. Han tyckte att koordinaterna var bra. Det kändes skönt för jag var inte säker på att mobil-appen var så exakt. Idag såg jag att ytterligare en cachare loggat den ena cachen. Det jag inte gillade var att 1000sjöar placerat ut en ny cache i närheten av en plats där jag hade planer på en. Avståndet är visserligen 170 m, men det känns lite  väl nära även om 160 m emellan cacherna är regeln. Maken och jag hade varit där och rekat tidigare. Nu fick vi ändra våra planer. Det blir nog bra på det nya stället också. Jag kunde i alla fall logga den nya cachen.
Citronfjärilen föredrar studentnejlikan
 Den här sommaren tycker jag är det ovanligt mycket fjärilar ute på fälten och i trädgården. Hunden och jag gick förbi ett fält där det fladdrade omkring hundratals fjärilar. I trädgården är det gott om citronfjärilar, nässelfjärilar och blåvingar och många fler. Fjärilar kanske anses lite ytliga där de fladdrar omkring från den ena blomman till den andra. Men det stämmer inte. Det är ett viktigt jobb de utför. Det är inte bara bin som pollinerar blommorna. Det gör fjärilarna också. Jag känner mig lite som en fjäril själv när jag åker från den ena cachen till den andra. Det kanske inte är något viktigt jobb jag utför, men det är definitivt roligt arbete. Jag undrar om fjärilarna har kul när de fladdrar runt i naturen. Jag hoppas det. De gör mig glad i alla fall.
Campingplatsen vid skolan
På tal om arbete, så har min arbetsplats förvandlats till en campingplats. Nu har massor av frisksportare anlänt till Forsheda och slagit upp tält eller parkerat sina husvagnar på området runt skolan. Aktiviteterna är igång och affären har extra långa öppettider denna veckan. Det märks att samhället ökat sin befolkning kanske till och med fördubblat den.
Frisksportarnas läger
 Tänk att så många vill förlägga en vecka av sin semester till lilla Forsheda. En del har kommit långväga ifrån. Vi kommer inte att åka så långt på semestern i år. Maken jobba ju nästan hela sommaren. Har har varit ledig några dagar den här veckan, men då har han kört hem ved och sågat upp den. Imorgon tar vi i alla fall motorcykeln och drar ner till Blekinge. Han är ledig två dagar till innan jobbet väntar. Sonen tar han om huset och hunden och vi lånar lägenheten i Karlskrona.
Ny teknik
 Efter allt jobb med de egna cacherna var jag förstås lite sugen på att hitta några nya. Ikväll gav jag mig av på en liten cacherunda med bilen. Det fanns ett antal cacher i ett område väster om Vidöstern som jag inte tagit. Det var dit jag ställde kosan. Första platsen jag besökte var vindkraftverken i Vallerstad. De är riktigt maffigt stora där de står på sin höjd med bladen sakta roterande. Egentligen är det väl inte någon ny teknik, bara gammal teknik i ny tappning. Cachen var enkel att hitta och logga.
Gammalt bruk
I Åminne finns ett gammalt bruk. Där hittade jag nästa cache. Den var lite trasig och behöver underhåll. Miljön på bruket är intressant. Där har vi varit flera gånger både på konstutställningar och julmarknader. Bruksmiljöer är lite speciella och på bruksorter brukar det finnas en särskild bruksmentalitet. Det kanske beror på att människorna på orten oftast varit beroende av en enda stor arbetsgivare. Det blir en annan anda när det finns många mindre industrier och andra arbetsplatser.
Övergiven kyrkogård
Efter två avklarade cacher begav jag mig till Hånger. Där fanns tre att hämta. Den första fanns vid ödekyrkogården. Kyrkogårdar är stämningsfulla och spännande platser att besöka tycker jag. Man kan få många tankar när man går runt och läser på gravstenarna. Här fanns inte så många gravstenar men de var gamla. Cachen var enkel att hitta. Jag gissade rätt direkt.
Nedlagd järnväg
Förr fanns det en järnvägslinke mellan Ljungby och Värnamo som passerade Hånger. Annars ligger Hånger lite vid sidan av alla stora vägar. Man kommer inte dit för att man passerar förbi. Man måste åka fram dit. Det är liksom en återvändsgata. Vid den gamla banvallen, där rälsen och sliprarna tagits bort, hittade jag ytterligare en cache som behövde visst underhåll. Annars var den fyndig och rolig. Kajorna gillade platsen också. Där fanns en stor flock med flera hundra kajor som lyfte när man kom nära.
Vacker vy vid Vidöstern
Den gamla banvallen fortsätter söderut ner mot länsgränsen. Man kunde säkert köra på den, men jag visste inte om det gick hela vägen. Så jag tog det säkra före det osäkra och körde skogsvägarna neråt tills jag kom till ett gammalt torp. Därifrån gick jag genom skogen till banvallen och fortsatte vidare på den. Cachen jag letade efter låg på ett ställe där banvallen gick tvärs över en vik av Vidöstern. När man byggde den måste man ha fyllt ut  med massor av sten och grus. På ena sidan såg man den stora sjön. På andra sidan fanns en mindre sjö nu avskuren från den stora. Vackert var det i vilket fall som helst. Det här var ytterligare en plats jag aldrig skulle ha fått se om jag inte geocachat.

Efter de fem cacherna åkte jag hemåt via Dannäs, Hjälmaryd och Liljenäs. Det fanns flera cacher längs vägen, som jag kunde ha försökt hitta. Men nu var jag trött, klockan närmade sig nio och mobilbatteriet var på upphällningen. Jag får leta efter dem en annan dag. Nu har jag fladdrat färdigt för idag. Det är dags att landa och vila innan nästa utflykt i vårt vackra land.

1 kommentar:

  1. Roligt att läsa om din småländska resa. Fina bilder oxå. Finns cacher här i Hd i massor. Kan säkert bli lite jakt i em.

    SvaraRadera