onsdag 13 juli 2011

Från semester till hemester

Vackra blomsterarrangemang på stan
 Vart ska ni åka på semestern? Den frågan fick jag senast idag. Det verkar som att semester inte kan firas hemma bara borta. Vilken tur att vi fick två dagar i Blekinge då. Annars hade vi kanske inte fått semester i år. För mig är inte semester samma sak som att resa. Jag firar gärna min semester på hemmaplan. Utomlands åker jag hellre andra tider på året. Det är vackert och skönt här hemma nu.

Förra året hörde jag för första gången ett nytt ord, som jag genast anammade. Det var ordet "hemester" med betydelsen semester på hemmaplan. Det är ett alldeles utmärkt ord som verkligen har saknats i det svenska språket. Det är oftast det jag har på somrarna, hemester. Jag gillar att semestra hemma, alltså göra samma sak som jag gör på nya platser. Jag letar reda på intressanta platser att besöka. Det kan vara vackra platser, historiskt eller kulturellt intressanta platser eller bara allmänt spännande platser. Geocaching har bidragit till att jag hittat fler sådana platser än jag visste fanns här i min hemkommun.
Labyrinten i Åbroparken
Sonen och jag tog bilen till stan i eftermiddags. Han behövde nya byxor och jag hade några andra ärenden att uträtta. Vi tog en fika på Café 18. Sedan lockade jag med mig honom på en liten cachingrunda. Det hade kommit en ny cache i Åbroparken, en nano dessutom, alltså en mini-mini. Det var inga problem att lokalisera platsen. Sedan gällde det att hitta cachen. Sonen plockade fram den lilla kapseln så att vi kunde pilla fram loggremsan och signera den. 
Innocence av Carl Eldh
Åbroparken är en fin liten park mitt i stan bredvid Lagan. Där finns vackra rabatter, en labyrint och flera statyer. En staty föreställer en ung flicka. Den heter Innocence och är gjord av Carl Eldh. Passande nog hade alla blommor som planterats runt sockeln oskuldens vita färg.
Så här liten var nanon!
Nästa cache fanns vid Folkets Park. Där hade jag varit tidigare och letat men inte hittat den cachen. Jag tänkte att sonen kanske hade bättre blick för den. Det blev han som plockade fram den här också. Under tiden kunde vi lyssna på lite mogen dansmusik som repeterades, kanske lite övermogen till och med. Det skulle nog bli dans framåt kvällen. När vi gick därifrån, mötte vi en del som förmodligen skulle dit. De var nog alla äldre än jag och bar på sittdynor och filtar. Det kanske skulle behövas lite senare.
Badplatsen vid Osudden
När vi ändå var igång fortsatte vi till Osuddens badplats. Alla pratar om hur fint där är, men jag får väl skämmas över att jag aldrig varit där. Sonen däremot hade varit där med skolan när han gick på John Bauer-gymnasiet. Efter lite letande hittade vi termosen som innehöll loggboken och kunde krafsa ner vårt alias. Där var det faktiskt jag som hade ögonen med mig eller åtminstone letade på rätt ställe.
Lagans utlopp i Vidöstern
Badplatsen ligger i närheten av Lagans utlopp i Vidöstern. Ån har fört med sig slam ut i sjön under tusentals år. Så nu finns en udde, genomfluten av ån, som sticker ut en bit i sjön. Längst ut på udden skulle det finnas ytterligare en cache. Av loggarna förstod jag att den var lite klurig. Först trodde vi att vi hittat den. Sonen försökte öppna och plocka ur loggremsan, men den var tom. Där bet vi i sten både bildlikt och bokstavligt. Den satt nämligen i ett hål som var nerborrat i en stor sten. När jag kollat loggarna förstod jag att jag tänkte rätt som avfärdade denna som cache. Vi fick leta vidare.
Hundbadplatsen
Det fanns några fiskande bikers på udden. De undrade vad vi letade efter. Jag berättade och de sa jaha. Vi fortsatte att leta bland stenar och träd i strandkanten. GPS:n ville skicka ut oss 50 m rakt ut i sjön. Men det trodde jag inte på. Så sa sonen plötsligt att jag hade något bakom mig. När jag tittade ditåt, så hängde den där. Det var en riktigt fiffig gömma och ledtråden stämde precis.

På vägen tillbaka passerade vi hundbadplatsen igen. Den var tom. Ingen hund ville bada där idag. Det hade det nog inte blivit om min hund hade varit med heller. Han är en riktig badkruka. Man får bära ut honom i vattnet och när man släpper honom simmar han snabbt iland.
Småbåtshamnen i Lagan
Längs Lagans strand låg det många småbåtar. Båtar hör sommaren till på något sätt även om jag inte är någon vidare sjöman. Jag blir ju så lätt sjösjuk. Men det är mysigt att åka ut med en båt och glida fram över vattnet. Det är en lagom sysselsättning på en hemester.

1 kommentar:

  1. Får kolla OS-udden i morrn ev. Verkar svår, som du beskriver det.
    Hemester - bra ord. Kan vi ha flängmester kanske. Blir nog lite hemester nästa vecka. Svarta vinbär väntar på att bli omhändertagna ... och så är det väl gurkdags.Hoppas att det fixar sig med kylskåpet... besvärligt utan så här års.

    SvaraRadera