måndag 25 juli 2011

Pilgrim på väg ut i världen

Pilgrim på väg ut i världen
 Mycket har skrivits idag om allt som hänt den här helgen. Det är ett ständigt flöde av tankar och åsikter. Många vill uttrycka sin sorg och förtvivlan på olika sätt. En del visa sin sympati genom flaggor eller manifestationer på torg, andra genom böner eller tända ljus och tysta minuter.

Hur vi uttrycker oss beror förstås på vilka vi är. Det som passar en, passar inte en annan. Det har också visat sig i dagens flöden. Det finns de som har åsikter om andras sätt att uttrycka sig. Om det tycker jag inte. Vi måste alla få tycka, tänka och uttrycka oss på våra egna sätt, så länge vi inte kränker någon annan med vårt sätt. Det verkar som om somliga blir "kränkta" av att andra har andra åsikter. Det om något är väl kränkande. IT-mamman uttrycker detta så fint i ett blogginlägg idag. Läs gärna vad hon skriver.
Pilgrim är resklar
 Idag har jag inte sysslat med så mycket. Det har varit en vanlig dag, så som vissa dagar bara är. Man umgås och äter tillsammans, sitter en stund vid datorn, läser en bok, löser ett korsord, stickar en bit på nästa projekt. Maken jobbade idag också, men imorgon är han ledig. Då tar vi hela familjen och åker på en utflykt.

En annan sak har jag gjort idag. Jag har skickat iväg min travel bug ut i vida världen. En travel bug är egentligen en bricka som man kan fästa vid en sak. Om man lägger den i en geocache, så kan någon annan ta med sig den till en annan geocache. På så sätt kan den förflytta sig korta eller långa sträckor. Idag har min TB fått flytta "hemifrån". Jag placerade den visserligen i den närmsta cachen som finns, min egen "Homemade in Rannäs". Det skabli spännande och se om någon hämtar den snart.

TB:n är en liten Playmobilflicka. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ge henne för mål, vilka platser hon skulle besöka. Men när vi träffades, så sa Bodil att hon kunde besöka kyrkor. Det tyckte jag var ett bra förslag. Sedan funderade jag vidare på vad hon skulle heta. När jag pratade med sonen, kom han med förslaget Pilgrim. Det tyckte jag var alldeles utmärkt. En pilgrim är ju en person som vandrar till heliga platser. Så fick det bli. Idag har Pilgrim börjat sin pilgrimsvandring.

Pilgrimernas hälsning är "Pax et bonum" på latin eller "Frid/fred och allt gott" på svenska. Det kan kännas bra att önska varandra det idag. Vi kommer med fred och godhet, inte hat och ondska. Den texten står också på pilgrimskompassen. Det är en rund träplatta med en fördjupning i mitten. På den översta bilden står Pilgrim på kompassen. I fördjupningen kan man ställa ett värmeljus och tända det på vägen. I kanten finns den heliga Birgittas bön: "Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den", som också är pilgrimernas bön. Runt kanten finns sju andra symboler. De representerar sju nyckelord för alla pilgrimer: Skorna står för långsamheten, staven för friheten, tältet för enkelheten, kappan/manteln för tystnaden, hatten för bekymmerslösheten, ränseln för delandet och korset för andligheten. Det är ord och tankar man kan meditera över på sin vandring.

Pilgrimstanken har alltid tilltalat mig. Jag gillar ju att vandra och har gjort ett antal både längre och kortare vandringar. Hela livet är som en vandring, som börjar när vi föds och slutar när vi dör. På vägen besöker vi många olika platser och möter många olika människor. Vi kan gå en bit sida vid sida. Vi får dela livet och upplevelserna med varandra. Vi behöver varandra. Det är det kristen tro handlar åtminstone för mig.
Fyra små på väg ut i världen

2 kommentarer:

 1. Lycka till ute i geo-världen PILGRIM. Letar efter något personligt att fästa vid min TB. Hittar säkert något så småningom.
  Hoppas att ni haft en intressant dag i Öreryd. Hittade du cachen vid caféet ... ? Ge mig en hint om ni så gjorde.
  Ang. det hmska i Norge.... känner att jag slutat lyssna ... orkar inte mer....Man är olika, precis som du så riktigt framför..... Och vad är det som säger att nå´t är rätt eller fel... precis som du och Christina Löwing framhåller.... Tänker på de stackars föräldrarna ... vilken fruktansvärd tid de har framför sig...
  Man känner sig så tacksam över vad man har vid sådana här tillfällen.

  SvaraRadera
 2. Hittade sex cacher men försökte inte vid caféet. De andra var rätt nöjda och man vill ju inte fresta deras tålamod.
  Har inte heller lyssnat så mycket idag. Blev ändå påmind om Norge när vi var i Öreryd.

  SvaraRadera