onsdag 20 juli 2011

Mystik i mammatrakter

Utflykt med sönerna
Jaha, då har jag nått ett av sommaren mål. Jag har hittat 100 geocacher och än är inte sommaren slut. Det tog nästan exakt 50 dagar. Så två cacher om dagen är inte illa. Idag blev det sex stycken. Så jag är uppe i 105. 

Planerna för dagen var dels att geocacha, dels att besöka min mamma. Jag fick med mig båda sönerna genom att locka med Burger King. Så först ställde kosan dit. På vägen stannade vi till och tittade på gravhögarna vid 27:an strax utanför Kärda mittemot Nästa. När väg 27 skulle byggas om gjorde man en utgrävning här och hittade gravhögar och en del föremål från yngre järnåldern. Området kallades Lunden och här tillbad man nog Oden och Tor för drygt 100 år sedan. När jag åkt förbi här, har jag ofta tänkt att man borde stanna och besöka platsen. Nu blev det av, hastigt bestämt när vi passerade.
Bröderna Johansson under ett paraply
 Cacherundan valde vi att lägga i Horda. Det var i Horda jag gick de sex första skolåren. Nu passerar jag oftast bara igenom samhället på väg hem till min mamma. Utanför samhället finns fotpollsplatsen. Där vid Munkavallen finns dessutom ett elljusspår. Om man följer det runt kan man plocka sex cacher på ett Astrid Lindgren-tema. Platsen har egentligen ingen koppling till Astrid Lindgren, men i cacherna finns frågor om hennes figurer. Våra planer var att gå hela rundan och försöka hitta alla cacher. Hemma var vädret hyfsat fint och lagom varmt. När vi närmade oss Horda, började det regna lite smått. Himlen var grå och det såg ut som om det strilande regnet skulle kunna hålla på resten av dagen. Vi tänkte ändå försöka. Jag hade min regnjacka i bilen. Dessutom hade vi ett paraply. Jag hoppade över stövlarna, som låg där, men det borde jag inte ha gjort.
Detta är en cache - en microcache
 Cacher kan ju se väldigt olika ut. Här var alla likadana svarta plaströr med skruvkork. Storleken var micro. De var gömda på lite olika sätt. Ledtrådarna var klockrena och vi förstod enkelt vad vi skulle leta efter. Det var bara en vi letade lite längre efter. Till slut hittade yngste sonen det som ledtråden syftade på och då var det enkelt.
Så här kan den vara gömd
 Det tog oss kanske trekvart att klara av rundan. Det växte ganska mycket gräs i spåret. När vi letade, rörde vi oss bland vegetationen bredvid också. Det betydde att vi blev rejält blöta om fötterna till slut. Jag ångrade förstås att jag inte bytt om till stövlar. Men gjort är gjort och vi fick fortsätta i våra klafsande skor.
Takko tog täten rund elljusspåret i Horda
 Hunden var förstås glad över att få besöka nya spännande platser. Han tog täten och drog iväg med oss. Lite reparationsinsatser behövs nog innan vinterns skidspår kan användas åtminstone när det är mörkt. Några lyktstolpar låg nere och på ett ställe var ledningarna trasiga. Vi funderade på om koppartjuvar varit framme och stulit koppartrådarna.
Rallarrosorna målade skogen lila
Gräsen och de många rallarrosorna sätter färg på kullarna som skiftar åt rött och lila. Det var otroligt vackert på hyggena vi passerade på vägen runt spåret. Till slut var vi tillbaka vid bilen. Nu skulle vi bara ta reda på svaren på frågorna så att vi kunde få ihop koordinaterna till en bonuscache. I så fall skulle det bli min första mysteriecache. Problemet var inte att hitta svaren och därmed siffrorna. De flesta svaren kunde vi och resten satte jag it-sonen på att googla fram med min mobil, när vi kommit fram till min mamma. Hos mamma blev det fika och några timmars prat. Ibland går det alldeles för länge mellan gångerna vi träffas. Extra roligt var förstås att båda barnbarnen var med.

Nu tillbaka till mysteriet. Bonuscachen skulle finnas i Rydaholm och vi lyckades få fram en adress. Dit åkte vi och letade en stund i regnet. Vi hittade ett ställe som kunde stämma med ledtråden, men där fanns ingen cache. När jag kollade vad de andra skrivit i sina loggar, förstod jag att vi nog inte var på rätt ställe. Mysteriet låg nog inte i frågorna utan i hur man skulle överföra svaren till koordinater. Cacheägaren får ursäkta en novis på mysteriecacher, men det här var lite väl knapphändigt beskrivet. Mysteriet förblev olöst och det blev ingen första mysteriecache loggad idag. Man får inte allt man vill här i livet. Åtminstone inte när man vill. Envisa personer som jag ger sig inte så lätt. Det blir nog fler försök. Men en liten kurs om GPS och koordinater vore nog inte fel.

Igår laddade jag ner en annan app i mobilen. Den heter c:geo och är en gratisapp för geocaching. Nu ska jag försöka lära mig den. Den kanske har fler finesser än den andra jag har, Groundspeaks vanliga androidapp.

Nog om geocaching. Det verkar kanske som om jag inte gör något annat. Lite beroendeframkallande är det allt, men jag gör annat också. Jag har precis stickat klart en bebiskofta till och börjat på en yemenväst. Det är också kul. Jag börjar bli lite sugen på att sticka en uppifrånochnerkofta igen till mig själv. Dessutom har jag städat. Igår städade jag köket tills det glänste, idag tog jag arbetsrummet. Jag fick ett tips av en kollega en gång. Mirakeldukar i all ära, men rena miraklet var babyservetterna, sådana som man använder till att torka babystjärtar. Ingrodda fluglortar och svarta märken efter smutsiga fingrar försvann hur enkelt som helst och allt blev skinande rent. Då är det kul att städa och fort går det också. Åtminstone tycker man att tiden går fort. Det tar ett tag att fixa ett lantkök.

Malva med rötterna från Ven
I trädgården däremot händer det inte så mycket. Sonen försökte klippa det vildvuxna gräset som maken negligerat ett bra tag, men regnet satte stopp för slutförandet. Man får ta vara på det stunder det håller uppe. Blommar gör det trots allt och man får väl blunda för ogräset som växer emellan.

Imorgon har jag lite spännande planer. Mer säger jag inte idag. På fredag är maken ledig och då ska hela familjen se Harry Potter är det tänkt. Då avslutar vi en tradition för det här är ju sista filmen. maken håller på att läsa alla böckerna som han inte tragglat sig igen tidigare. Vi andra slukade dem så fort de kom både på engelska och svenska. Vi nästan slogs om dem. Han tar igen det nu på lediga stunder under arbetsdagen. Så här i semestertider är det lite lugnare på taxifronten. Det är inte lika många som beställer färdtjänst. Då kan det bli lite sysslolös tid. Vad passar bättre då än en god bok eller ett riktigt mysterium.


2 kommentarer:

  1. Har inte vågat mig på det här med mysterie cacher ... eller multi. C:geo vill inte läsa inskivna koordinater .... och gps ska jag inte skaffa... iaf inte nu.
    Har varit Hjälshammar och målat fönster- när regnet kom var jag på verandan, så det funkade det också. Inga cacher idag ... få se när det kan bli nästa gång .... regnet som utlovas lockar ju inte direkt till utevistelse.

    SvaraRadera
  2. Grattis till 100!! Jag kom upp i 20 idag och är glad för det...men hoppas på lite hjälp i Fbg av er nästa vecka?
    Ha det bra!

    SvaraRadera