lördag 11 augusti 2012

Getaryggarna och bönehuset

Med mc på getaryggarna
Ikväll föreslog jag att vi skulle ta en liten tur på motorcykeln. Det var ju fint sommarväder och hojen kunde behöva luftas lite. Det tyckte maken var en bra idé, men han tyckte också att vi kunde ha ett mål för färden. Därför undrade han om det inte fanns någon geocache vi kunde leta reda på. Jag föreslog att vi skulle åka getaryggarna. Sen kunde vi åka över Hjortsjö och logga den nya cachen där.  Getaryggarna är en gammal väg uppe på en rullstensås. Vi brukar åka den ibland när vi ska hem till Kolvarp. Vi kör till Ed på andra sidan Bor och tar av mot Hyggestorp. Vägen ringlar sig fram genom ett omväxlande landskap och kommer ut i Rydaholm. Det är en vacker sträcka.
I Hjortsjö...
När vi stannade i Hjortsjö, slog jag  på GPS:en och då kunde jag se att vi stannat 15 m från gömman. Jag hoppade av motorcykeln, vände mig om och fick syn på ett ställe där jag trodde den kunde vara. Jag behövde inte kolla med GPS:en för jag gick rakt på och kunde plocka fram den lilla burken. Det var en enkel loggning. Fast om man inte sett liknande gömmor förut, kunde den vara svår.
...fanns en gång ett missionshus.
 I Hjortsjö har det, precis som i alla andra byar i trakterna, funnits ett missionshus där människor möttes. I min barndom besökte jag många missionshus. Det fanns ett hemma i byn där vi gick i söndagsskolan varje söndag. En gång i tiden hade det varit en skola och därför kallades det för skolhuset.
Nu finns bara en minnessten...
 Numera är det inte så många missionshus kvar. En del har rivits när man byggt nya kyrkor på samma plats. Andra har sålts och blivit bostadshus antingen för permanentboende eller för sommarvistelser. Det finns de som flyttats, men de flesta används nog inte längre som bönehus. I Hjortsjö fanns det en minnessten på platsen.
...malva, stormhatt och en geocache.
 Om vi haft fika med oss, kunde vi rastat där. Det var som en liten park med torparblommor som stormhatt och malva. På gräsmattan stod en liten bänk att sitta på. Om ni undrar var cachen är, så finns den inte med på bilderna. Men den finns bara några meter ifrån platsen.
Tillbaka samma väg
 Vi stannade inte någon längre stund utan fortsatte den lilla vägen till Sjöholmen. Där var det fullt med folk, men vi stannade inte. Vi vände tillbaka mot Rydaholm och tog sedan getaryggarna tillbaka mot Bor.
Hyltans badplats vid Furen
Vi badplatsen i Hyltan stannade vi till. Solen sken och det fanns någon som badade i det långgrunda vattnet. En båt roddes ut från stranden så att någon kunde fiska. Någon tältade under träden i sjökanten. Vi såg också tre hästar och undrade om de hade badat. Tre flickor red iväg med dem och vi passerade dem när vi fortsatte hemåt. Det blev en lagom kvällstur på härliga vägar i skönt sommarväder. Då är Sverige som bäst.

1 kommentar:

  1. Bra att eventet blir den 22. Då ska jag försöka ( våga) komma. Den 29-30 funderar vi på Kiviks äppelmarknad, ska bara kolla med Karin och Hampus om huset i Önneköp ( tre mil från Kivik) är ledigt och om de vill åka med. Så den 22 sept passar bra.
    Pratade med Johannas granne som har en svägerska som jobbar i skolvärlden i V-mo. Hon sa att eleverna inte börjar förrän den 20. Är det så? Tänk att det är så pass stor skillnad mellan hur kommuner tänker vad det gäller terminstid och kompetensutveckling.... vore bättre om det vore uppifrån ( statligt) styrt.
    Fina bilder som vanligt! Och Sverige är vackert!

    SvaraRadera