tisdag 14 augusti 2012

Mycket matte

 Varje år är det likadant. Terminen börjar med en rivstart. Vi har jobbat fyra dagar och jag har varit på ett informationsmöte och sex föreläsningar på allt från en timme till en heldag. Det kan lätt bli lite fullt i skallen, även om det allra mesta varit bra och intressant.
 Gårdagen ägnades helt och hållet åt matematik. Det är ju ett av mina favoritämnen så det var inget fel med det. Sten Rydh kom tillbaka till oss och hade en workshop där vi fick pröva på olika spel och kluriga uppgifter. Han är en sån inspiratör genom sin entusiasm och sitt kunnande. Han var här förra året vid den här tiden och föreläste. Om några veckor kommer han tillbaka och ska träffa eleverna under två dagar. Det ska bli roligt att se deras gensvar på hans utmaningar.
 Stens besök är en del i vårt matteprojekt, som snart ska vara avslutat. Vi ser det kanske inte som ett slut utan en början. Vi hoppas att det vi varit med om ska inspirera oss att jobba vidare. Idag på förmiddagen packade jag upp de sista kartongerna med mattematerial som vi beställt. Där fanns bl a en massa intressant lärarlitteratur. Det var så många böcker jag vill läsa så jag vet inte var jag ska börja. Förhoppningsvis kan vi fortsätta att läsa böcker och diskutera tillsammans, kanske i arbetslagen.
På eftermiddagen var det dags för ytterligare en matteföreläsning. Förra läsåret deltog jag i två matteprojekt, dels vårt på skolan och dels ett projekt  kommunen som handlade om Mönster och algebra. Jag utbildade de andra på NTA:s tema med det namnet. Sedan har vi jobbat med den lådan. Idag fick vi och andra intresserade lärare lyssna på Johan Häggström från NCM som talade om Skolalgebra. Det var en bra föreläsning som gav både förståelse och idéer. Nu har jag fått med mig en hel del bra tankar införhöstens arbete i sexan. Vi ska jobba med temalådan nu också.

Imorgon blir det förhoppningsvis lite lugnare. Kanske kan det bli lite egen planering så jag vet lite vad jag ska göra nästa vecka när eleverna kommer.

Det är inte bara dagarna som är fullspäckade, även kvällarna är inbokade. Igår planerade vi inför vårt geocachingevent som blir 22 september i Fänestad. Vi har kommit igång bra. Ikväll var det styrelsemöte med många viktiga frågor att avhandla. Ännu fler möten är inbokade imorgon kväll och på torsdag. Men på fredag kan jag pusta ut och ha lite fredagsmys. Det finns en viss risk att jag slocknar i soffan.

1 kommentar:

  1. Ni verkar ha en väldigt rolig matteundervisning, lyckos era elever!

    SvaraRadera