onsdag 8 augusti 2012

Tre län - nio cacher

I svanaholmsskogarna
 Efter helgens skånska äventyr ägnade jag gårdagen åt att vila och bara göra det nödvändiga. Maken började jobba och jag var ensam hemma. Idag ville ut på nya äventyr, men vädret var inte det allra bästa. Till och med hunden gick in igen. Framåt eftermiddagen blev himlen lite klarare. Det höll åtminstone uppe medan vi gav oss av mot Svanaholm.
Vem bor här?
 I svanaholmsskogarna kom det sex fina gömmor i våras. Det var vår danska geocachingväninna som placerat ut dem. Då kände vi inte henne, men det gör vi nu. Sedan dess har hon blivit tvungen att arkivera en av gömmorna eftersom getingar flyttat in i den. Nu hade hon placerat ut en ersättningscache på en annan plats. Det var en enkel men rolig gömma, som vi hittade "hurtigt" som de säger i Danmark.
Gravhögar vid Bedjarör
 Det kom några stänk men vi fortsatte var lilla tur, hunden och jag. Det hade kommit fler gömmor neråt Unnaryd och Lidhult. Vid en plats, som kallades Bedjarör, fanns gamla gravhögar från järnåldern. Där fanns också en enkel gömma. Tänk vad många spännande platser liknande denna som jag hittat till tack vare geocachingen.
Lidhults församlingshem
 Lidhult var en vit fläck på min geocachingkarta. Där fanns några stycken gömmor. Den första hade Sagomuseet lagt ut vid Församlingshemmet. Som vanligt fanns det en saga kopplad till cachen. Där fick hunden vänta i bilen medan jag letade reda på den och loggade. Det var ett fint gammalt hus.
Lidhults kyrka
 Sedan hämtade jag hunden i bilen och vi tog en liten promenad bort till kyrkan. I lördags kom det en ny geocache bakom kyrkan. Det var en bröllopscache, men ingen hade loggat den ännu. Jag såg på mejlen när den kom, men då var jag i Skåne. Det kanske var några som gifte sig i kyrkan i lördags. Tydligen fanns det inga geocachare bland bröllopsgästerna. Vi hittade burken på angiven plats och loggboken var faktiskt tom. Jag hade inte förväntat mig att ta en FTF fjärde dagen efter publiceringen. Men jag tackade och tog emot.
Lidhults skola
 När vi gick tillbaka till bilen passerade vi skolan. Där var det tyst och tomt ännu. Snart kommer lärarna säkert tillbaka och om någon veckan kanske barnen leker på skolgården igen. En del av mina lärarvänner har redan börjat sitt läsår, men jag har någon dag ledigt till. På torsdag startat vi höstens arbete.  Därför gäller det att njuta av ledigheten så länge det bara går. Vad passar bättre än att ta en kvällstur med geocaching.
Lidhults hembygdspark
 Strax utanför Lidhult fanns en hembygdspark. Jag gick aldrig fram till den. Jag hörde att någon höll på att arbeta där. Det stod en röd bil på gårdsplanen och motorsågen var igång. Så jag nöjde mig med att leta redan på gömman och logga cachen.
Goda skogshallon
 Där vi parkerade fanns det fullt med mogna skogshallon, som smakade sött och gott. Än har jag inte hunnit plocka några hallon hemmavid. Nu borde de vara mogna. Det kanske får bli en av morgondagens uppgifter. Skogshallon är så gott att ha i frysen och plocka fram  till vintern. Då värmer man dem i mikron och äter med vanlijglass, en klassisk Heisse Liebe.
Takko är nyfiken på Prästastenen i Hästhult
 Nästa plats hade jag förstås inte en aning om att den fanns. Jag såg inga hästar i Hästhult, men det har det säkert funnits. Där fanns också en sten vid vägkanten som kallades Prästastenen. Takko var nyfiken på den, men jag ville hellre undersöka några andra stenar. Där fanns en cache och en hel matta av stensöta.
Stensötorna bildar en matta
 Stensötan är en liten ormbunke som ofta växer på stenmurar. Rötterna smakar lakrits om man tuggar på dem. Man bör inte äta för mycket av dem, men det bör man inte med lakritsgodis heller. Den lär höja blodtrycket och påverka kroppen på flera olika sätt. Rena medicinen alltså.
Hästhultsskogen
Hästhultsskogen är ett naturreservat med stormfälld skog. Den gömman var alldeles ny. Mina cachingkompisar tog FTF på den igår. Idag loggade jag den. Där fanns det bord och bänkar att fika vid. Gömman hette Trollskogen, fast det jag kallar trollskog såg jag inte skymten av. Men jag gick inte in i reservatet. Den kanske fanns längre in.
Hästhults kvarn och såg
Inte långt därifrån skulle det finnas en cache vid Hästhults såg och kvarn. Jag hittade till platsen, men jag fann ingen geocache. Jag var inte ensam om att misslyckas så förmodligen är den borta. Huset den skulle finnas vid var i dåligt skick och jag ville inte rota sönder det ännu mer. Det fick bli en DNF.
Här börjar stigen till källan
Nu vände vi norrut igen och körde mellan sjöarna Unnen och Bolmen upp mot Odensjö. Där svängde jag av på en liten skogsväg och körde en km till en vändplan. Sedan gick vi en stig genom skogen på en matta av mjuk mossa.
Odens källa finns i närheten
Vi kom fram till den skylt som talade om att här fanns Odens källa. Vi hittade gömman enkelt. Den var också alldeles ny och loggades av mina kompisar som FTF igår.
Här är källan som ett öga mitt i skogen
Källan låg som ett öga mitt i skogen. Det kanske är därför den kallas Odens källa. Han var ju enögd sägs det. Odensjö måste ha fått sitt namn efter asaguden Oden. Här har säkert bott människor väldigt länge på stranden av Bolmen. Säkert lika länge som hos oss. Det var längs vattenvägarna den här delen av Sverige bebyggdes. Det var en spännande plats, men vi återvände ganska snart till bilen för att fortsätta hemåt norra delen av Bolmen.
Odensjö kyrka
Dagens sista cache hittade vi vid Odensjö brygga. Den låg alldeles vid kyrkan. Vid bryggan brukar M/S Kavaljeren lägga till. Det är en båt som går på Bolmen. Förr lade man till här med båt när man skulle till kyrkan. Nu tar man kanske bilen i stället.
Odensjö brygga
Bryggan var ny förra året. Den såg ny ut. Där fanns fina bänkar att sitta på medan man väntade på båten eller kanske bara för att sola en stund. Cachen var tyvärr en glasburk, som först var svår att få upp. Trodde jag skulle behöva fotologga, men till sist fick jag upp locket. jag tycker inte man ska använda glasburkar när det finns så många bra plastdito. Platsen för gömman var full av stenar. Så en glasburk kan lätt gå sönder.
Utsikt från bryggan över Bolmen
Utsikten från bryggan var vacker. Jag kunde väl inte se tvärsöver hela Bolmen, när jag tittade norrut, men jag såg långt. Nu var vi ganska trötta både hunden och jag. Det var dags att återvända hem. Det fanns några fler gömmor att besöka, men de sparar vi för kommande dagar. Även om jag snart börjar jobba igen, så finns det dagar då jag kan ge mig ut på burkjakt. Dagens resultat blev nio loggade burkar i tre olika län. Jag började med en cache i Jönköpings län. Sen blev det en cache i Hallands län, men de flesta tog vi i Kronobergs län. På hemvägen passerade vi återigen Halland innan vi kom hem till Jönköpings län. Det är så när man bor i gränstrakter.

2 kommentarer:

 1. Vilken trevlig resa. Och en burksamlarnivå som ligger på edn som jag tycker är rolig och orkar.
  Få se närd et blir burkletande nästa gång.... känner ingen "press" längre. Det ska ju vara kul-. och jag tyckedr ju att det är alla roligast med sådana äventyr som jag var med om nära elljusspåret i Grimsås i måndags.
  Skolan har börjat .... lite småsegt ... man behöver få hit barna innan det blir riktig fart.
  Beställde ett par egna kompetensutvecklanade böcker, när inte skolan vill stå med någon kompetensutveckling alls.
  Började läsa A-M Körlings "Då ler Vygotsky" i går. Fick många bra tankar ... även om hon är lite för överambitiös ibland. Men jag tror att du redan ärd en läraren som hon beskriver. Jag har änu en del at utveckla och att tänka på.
  Ha en bra skolstart! Har du någon fredag som du INTE kan komma till smålandstenasrfiket på eftermiddagen? Annars kunde vi ju försöka bestämma en träffdag med Bodil.

  SvaraRadera
 2. Har också A-M Körlings bok men inte börjat läsa än.
  Fredagar brukar vara tomma i almanackan. 24 aug ska vi till Stockholm annars är det rent.

  SvaraRadera